- popularnonaukowa
- The Case for a Creator: Journalist Investigates Scientific Evidence that Point Toward God
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Józef Kajfosz
Książka, utrzymana w nieco sfabularyzowanej formie, jest zasadniczo zbiorem wywiadów – zapisem ze spotkań z wybranymi naukowcami i dyskusji z nimi na konkretne tematy, w oparciu o przygotowany zestaw pytań, dotyczących kosmologii, matematyki, fizyki, chemii, biologii, archeologii, filozofii, metodologii nauk. Może być dobrym uzupełnieniem wiedzy apologetycznej w ogólności, a w szczególności – okazją do zapoznania się z założeniami i charakterem Intelligent Design czyli "argumentu z planu".
Strobel podejmuje się wykazać m.in.:
– implikacje Wielkiego Wybuchu i jego biologicznego odpowiednika: eksplozji kambryjskiej
– problemy, z jakimi boryka się darwinizm
– że coraz więcej naukowców odrzuca ideę ewolucji
– czym naprawdę jest archeopteryks czy embriony Haeckela
– cechy wszechświata sprawiające, że możemy go poznawać
– cechy Ziemi, które czynią z niej świetnie wyposażone obserwatorium;
– zadziwiającą złożoność kodu DNA, będącego „językiem życia”.
Kup Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga w ulubionej księgarni
Oceny książki Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga
55 użytkowników ma tytuł Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga na półkach głównych- Chcę przeczytać 42
- Wiara 1
- Religia 1
Tagi i tematy do książki Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga
Cytaty z książki Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga
Dodaj cytat z książki Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dochodzenie w sprawie Stwórcy. Dziennikarz bada dowody naukowe przemawiające za istnieniem Boga
Książka doskonała. Po prostu. Powinien ja przeczytać każdy chrześcijanin mający wątpliwości, każdy agnostyk, każdy ateista. Na pewno otworzą się im oczy i inaczej spojrzą na wiele rzeczy. Darwinista spojrzy inaczej na świat, może zrozumie, że błądzi? Kiedy ludzie ryczą swoim ateizmem, mówię:" Przeczytaj tę książkę, a potem porozmawiamy".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo przystępnie napisana, choć porusza się w wielu dziedzinach nauk: biologia, fizyka, astronomia, kosmologia,,biochemia, psychologia. Autor rozmawia z wybitnymi specjalistami z każdej z tych dziedzin, stara się jednak unikać specjalistycznych terminów i razem z rozmówcą stara się wyjaśnić wszystko w przystępny sposób. Czyta się to naprawdę dobrze. Można dowiedzieć się wielu rzeczy, o których nie uczą w szkole, albo wręcz wprowadzają nas w błąd. Polecam poszukującym prawdy.
Książka bardzo przystępnie napisana, choć porusza się w wielu dziedzinach nauk: biologia, fizyka, astronomia, kosmologia,,biochemia, psychologia. Autor rozmawia z wybitnymi specjalistami z każdej z tych dziedzin, stara się jednak unikać specjalistycznych terminów i razem z rozmówcą stara się wyjaśnić wszystko w przystępny sposób. Czyta się to naprawdę dobrze. Można...