Klucz do Rebeki

- The Key to Rebecca
- 2016-02-19
- Michał Madaliński
- Michał Madaliński klucz rebeka szpieg
Nazywa się Alex Wolff - Niemcy znają go jako agenta o kryptonimie Sfinks. Latem 1942 roku przybywa do Kairu, wyposażony w śmiercionośny beduiński kindżał, nadajnik radiowy i egzemplarz "Rebeki" Daphne du Maurier, którym posługuje się do szyfrowania meldunków. Zadaniem Wolffa jest zdobycie informacji o ruchach wojsk i strategicznych planach aliantów w Afryce oraz przekazanie ich do sztabu marszałka Rommla. Przeciwnikami Sfinksa są major William Vandam, oficer brytyjskiego wywiadu, i piękna prostytutka Elena Fontana. W chwili, gdy do Tobruku wkraczają niemieckie dywizje pancerne, a niebo nad Kairem przesłaniają dymy od pośpiesznie palonych tajnych dokumentów, Vandam i Wolff toczą śmiertelny pojedynek, którego stawką są losy całej wojny...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Co za cudowna mieszanka, Niemcy i Egipcjanie, za dnia najwyższa wydajność, nocą najwyższa zmysłowość, germańska technologia i beduińska dzik...
Rozwiń
Opinie [81]
Dobra powieść szpiegowska z klimatycznym Kairem podczas drugiej wojny światowej i dobrym tempem akcji. Zgrabne wplatanie wydarzeń historycznych w fabułę książki. Zakończenie może troszeczkę rozczarowywać, ale nie ma to ogromnego wpływu na całokształt.
Pokaż mimo toLiczyłem na bardziej emocjonujące zakończenie. Troszkę mnie Follett rozczarował tą książką
Pokaż mimo toKlasyczna powieść szpiegowska Folletta. Najfajniejsze u niego jest to że można polubić czarny charakter. Druga wojna światowa, walka o Afrykę, super szpieg znajdujący tajne plany aliantów, moi piękne kobiety. To wszystko zawiera Klucz do Rebeki
Pokaż mimo toKen Follett kojarzył mi się zawsze z historią katedry w cieniu wielkiej miłości. Za namową moich bliskich zdecydowałem się sięgnąć po tę książkę i przez następne dni nie było mnie dla nikogo.
więcej"Klucz do Rebeki" to znakomita mieszanka szpiegowskiej gry dwóch mocarstw i klimatu Północnej Afryki, wprost wylewającego się z kart książki. Mamy wszystko co potrzebne do dobrego...
Cóż, jak na tak wielkie nazwisko - to jestem co nieco rozczarowany. Niby dobrze się czyta, to jest z założenia rozrywka, kryminał, thriller szpiegowski, więc niczego wielkiego się spodziewać nie należy... Ale akcja przewidywalna, a zakończenie wręcz nierealne i infantylne. Niby są tak chwalone opisy Afryki Północnej i uwarunkowań społeczno-historycznych I połowy XX wieku,...
więcejFollett w najwyższej formie. Widać lekkość w poruszaniu się na kartach historii i wplataniu między nie opowieści, które mocniej lub słabiej mają potwierdzenie w faktach.
Pokaż mimo toKsiążka szpiegowska w stylu Igły. Przyjemna i wciągająca.
Pokaż mimo toFantastyczna mieszanka ksiszki historyczno- szpiegowsko-erotyczno-detektywistycznej poprostu ma w sobie wszystko to co powinna mieć w sobie ksiazka by mnie zaciekawic. Relacje kilku bohaterow tej samej akcji dają możliwość spojrzenia na akcję z kilku perspektyw by ostatecznie dać mozliwosc wlasnego wyboru.
Pokaż mimo toCiekawa polecam
Cóż ci mężczyźni zrobiliby bez kobiet?
Pokaż mimo toSzpieg, by szpiegować potrzebował kobiety. Szpiegujący szpiega, bez kobiety pozostałby bezradny. Wreszcie w finale szpieg, by nie być szpiegowany , przez szpiegującego go, wykorzystał w tym celu kobietę. I kto mi spróbuje udowodnić, że głównymi bohaterami są tu mężczyźni?
Trąci myszką, ale lubię warsztat Folletta.