Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Mówią Wieki
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788386156481
Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian - od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską - widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna - z wielką polityką.Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędyrozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdziestołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubioneregionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymisię kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Podręcznik akademicki dotowany przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego. francuski historyk Philippe Meyzie na podstawie dostępnych źródeł historycznych opisuje zmiany żywieniowe jakie zachodziły w Europie okresu między odkryciem nowego świata a rewolucją francuską. praca skupia się głównie na stolach Europy zachodniej ale znalazły się w niej także przykłady z polskiej kuchni szlacheckiej. autor opowiada o upodobaniach i sposobach zachowania przy stole elit europejskich, o nawykach żywieniowych ludności wiejskiej, o zwiększającym się zapotrzebowaniu na nieznane wcześniej w Europie napoje takie jak kawa czy herbata, o początkowej nieufności względem przywiezionych z nowego świata pomidorów czy ziemniaków, o powstaniu pierwszych kawiarni i restauracji, o zakazach kościelnych (posty) oraz o kuchniach narodowych. bardzo ciekawa podroż kulinarna przez Europe XVI-XIX wieku.
Podręcznik akademicki dotowany przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego. francuski historyk Philippe Meyzie na podstawie dostępnych źródeł historycznych opisuje zmiany żywieniowe jakie zachodziły w Europie okresu między odkryciem nowego świata a rewolucją francuską. praca skupia się głównie na stolach Europy zachodniej ale znalazły się w niej także przykłady z polskiej...
więcej Pokaż mimo to