Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski
- encyklopedie, słowniki
- Fenix
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- Gady Płazy Fauna Polski Zwierzęta Polski Herpetologia
W Polsce płazy i gady są najmniej licznie reprezentowane spośród
wszystkich gromad kręgowców. Obecnie wyróżnia się zaledwie 31
gatunków i jest to raczej skromna liczba w porównaniu z 16 000
gatunków herpetofauny opisanymi na całym świecie. Rodzimi
przedstawiciele płazów i gadów są o tyle niezwykli, że przystosowali
się do znacznie surowszych warunków klimatycznych, niż większość ich
krewniaków zamieszkujących strefę międzyzwrotnikową i ciepłe strefy
umiarkowane. Udaje im się przetrwać długie zimy, podczas których
temperatury spadają znacznie poniżej zera, co dla zwierząt
zmiennocieplnych jest nie lada wyzwaniem. Dlatego warto poznać ich
ciekawe obyczaje, uważnie przyjrzeć się ich niezwykłemu wyglądowi i
barwom, a w przypadku niektórych – nawet posłuchać niecodziennego
śpiewu.
Bardzo wyczerpująca książka - brakowało mi czegoś takiego po tych wszystkich encyklopediach, które pobieżnie opisują gatunki występujące w Polsce. Cały ogrom ciekawych informacji i do tego mnóstwo przepięknych zdjęć. Ta książka ma też u mnie ogromny plus za rozdział poświęcony w całości kopalnym gadom i płazom, których szczątki i ślady znaleziono na terenie Polski. Jedynie słownictwo czasami jest za bardzo specjalistyczne, ale to zawsze zachęta do tego, żeby poznać jakieś nowe słowa. ;)