1000 klasycznych potraw. Kuchnia Chińska
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie kulinaria, przepisy kulinarne
312 str. 5 godz. 12 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The Classic 1000 Chinese Recipes
- Wydawnictwo:
- Klub dla Ciebie
- Data wydania:
- 2006-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2006-01-01
- Liczba stron:
- 312
- Czas czytania
- 5 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788374044509
- Tłumacz:
- Natalia Wiśniewska
- Tagi:
- kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest zdrowa, smaczna i niezbyt czasochłonna. W przeciwieństwie do Amerykanów, Chińczycy są szczupli, żyją dłużej i nie cierpią na choroby związane z nadwagą. Większość potraw przygotowują na patelni, są one krótko smażone lub lekko podduszane, z małą ilością tłuszczu. Książka zawiera 1000 przeróżnych pomysłów na śniadania, obiady i kolacje, łatwych do przygotowania i, jak zawsze, oryginalnych. Jeśli wpadnie niespodziewany gość, można go przyjemnie zaskoczyć egzotycznym daniem.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 15
- 9
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Kiedy mówimy: "kuchnia azjatycka", myślimy: "surowe ryby, obślizgłe ostrygi, no i psie mięso, a wszystko trzeba jeść jakimiś patykami". Ja wychodzę z założenia, że po to zostaliśmy obdarowani zmysłem smaku, by eksperymentować i poznawać nowe kulinarne potrawy. Mówi się zresztą, że aby poznać daną kulturę, trzeba zacząć od ich kuchni.
Od lat jestem zafascynowana kuchnią chińską. Oczywiście zaczynałam od stereotypowych owoców morza i ryżowego makaronu. Dopiero, gdy w prezencie od Mamy dostałam najprawdziwszy wok, tradycyjną zastawę chińską oraz tą książkę, postanowiłam na całego zawojować i wypróbować jak najwięcej przepisów chińskich. Okazało się, że eksluzywny - i co więcej: bardzo pyszny - obiad można przygotować w pół godziny, a z zaledwie kilku typowych dla kuchni chińskiej przypraw (sos sojowy, ocet ryżowy, sos honsiu itp.) można stworzyć taką kombinację smaków, że jedzenie dosłownie rozpływa się w ustach.
Początkowo wydawało mi się, że największym mankamentem książki jest brak zdjęć gotowych potraw. Jak więc sprawdzić, czy wszystko wyszło jak należy, na czym się wzorować? Po kilku próbach stwierdziłam jednak, że brak fotografii to plus. Po co się na kimś wzorować? W kuchni jakże ważna jest własna wyobraźnia!
Nagle przyrządzanie posiłków dla gromady krewnych (zaczynałam pichcić, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami i rodzeństwem),wśród których tylko jedna osoba była na tyle odważna spróbować czegoś "azjatyckiego", stało się ogromną przyjemnością. Wobec tych bardziej kapryśnych trzeba było najpierw zastosować metodę: "nic nie mów, tylko podsuń talerz". I choć kalmary z ostrą papryką i chińskim makaronem jajecznym "nie przeszły", to tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami, kurczak w sosie z czarnej fasoli, czy też żeberka z pomidorami oraz deserowy krem z mango i banany w cieście miodowym okazały się hitem w naszym domu. Natomiast moim faworytem jest ryba z ananasem, krewetki z kalafiorem, niebiańska zupa oraz sałatka z tuńczyka i selera naciowego.
Polecam!
Kiedy mówimy: "kuchnia azjatycka", myślimy: "surowe ryby, obślizgłe ostrygi, no i psie mięso, a wszystko trzeba jeść jakimiś patykami". Ja wychodzę z założenia, że po to zostaliśmy obdarowani zmysłem smaku, by eksperymentować i poznawać nowe kulinarne potrawy. Mówi się zresztą, że aby poznać daną kulturę, trzeba zacząć od ich kuchni.
więcej Pokaż mimo toOd lat jestem zafascynowana kuchnią...