1000 klasycznych potraw. Kuchnia Chińska

Okładka książki 1000 klasycznych potraw. Kuchnia Chińska Wendy Hobson
Okładka książki 1000 klasycznych potraw. Kuchnia Chińska
Wendy Hobson Wydawnictwo: Klub dla Ciebie kulinaria, przepisy kulinarne
312 str. 5 godz. 12 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The Classic 1000 Chinese Recipes
Wydawnictwo:
Klub dla Ciebie
Data wydania:
2006-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2006-01-01
Liczba stron:
312
Czas czytania
5 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788374044509
Tłumacz:
Natalia Wiśniewska
Tagi:
kuchnia chińska
Średnia ocen

6,4 6,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,4 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1618
59

Na półkach: , ,

Kiedy mówimy: "kuchnia azjatycka", myślimy: "surowe ryby, obślizgłe ostrygi, no i psie mięso, a wszystko trzeba jeść jakimiś patykami". Ja wychodzę z założenia, że po to zostaliśmy obdarowani zmysłem smaku, by eksperymentować i poznawać nowe kulinarne potrawy. Mówi się zresztą, że aby poznać daną kulturę, trzeba zacząć od ich kuchni.
Od lat jestem zafascynowana kuchnią chińską. Oczywiście zaczynałam od stereotypowych owoców morza i ryżowego makaronu. Dopiero, gdy w prezencie od Mamy dostałam najprawdziwszy wok, tradycyjną zastawę chińską oraz tą książkę, postanowiłam na całego zawojować i wypróbować jak najwięcej przepisów chińskich. Okazało się, że eksluzywny - i co więcej: bardzo pyszny - obiad można przygotować w pół godziny, a z zaledwie kilku typowych dla kuchni chińskiej przypraw (sos sojowy, ocet ryżowy, sos honsiu itp.) można stworzyć taką kombinację smaków, że jedzenie dosłownie rozpływa się w ustach.
Początkowo wydawało mi się, że największym mankamentem książki jest brak zdjęć gotowych potraw. Jak więc sprawdzić, czy wszystko wyszło jak należy, na czym się wzorować? Po kilku próbach stwierdziłam jednak, że brak fotografii to plus. Po co się na kimś wzorować? W kuchni jakże ważna jest własna wyobraźnia!
Nagle przyrządzanie posiłków dla gromady krewnych (zaczynałam pichcić, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami i rodzeństwem),wśród których tylko jedna osoba była na tyle odważna spróbować czegoś "azjatyckiego", stało się ogromną przyjemnością. Wobec tych bardziej kapryśnych trzeba było najpierw zastosować metodę: "nic nie mów, tylko podsuń talerz". I choć kalmary z ostrą papryką i chińskim makaronem jajecznym "nie przeszły", to tuńczyk zapiekany z ryżem i warzywami, kurczak w sosie z czarnej fasoli, czy też żeberka z pomidorami oraz deserowy krem z mango i banany w cieście miodowym okazały się hitem w naszym domu. Natomiast moim faworytem jest ryba z ananasem, krewetki z kalafiorem, niebiańska zupa oraz sałatka z tuńczyka i selera naciowego.
Polecam!

Kiedy mówimy: "kuchnia azjatycka", myślimy: "surowe ryby, obślizgłe ostrygi, no i psie mięso, a wszystko trzeba jeść jakimiś patykami". Ja wychodzę z założenia, że po to zostaliśmy obdarowani zmysłem smaku, by eksperymentować i poznawać nowe kulinarne potrawy. Mówi się zresztą, że aby poznać daną kulturę, trzeba zacząć od ich kuchni.
Od lat jestem zafascynowana kuchnią...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    15
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    7
  • Kulinaria
    2
  • 😈 Półka Noirdivi
    1
  • Małgosia biblioteka papierowa
    1
  • Poradniki/Przewodniki
    1
  • 6) Moje Chiny
    1
  • Kulinarne
    1
  • Praca magisterska
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki 1000 klasycznych potraw. Kuchnia Chińska


Podobne książki

Przeczytaj także