Silverq21 
https://www.facebook.com/slowkilka21
Dobra książka czy film zawsze w cenie, niekończące się rozmowy o kulturze również.
status: Oficjalny recenzent, dodał: 9 książek, ostatnio widziany 2 godziny temu

Oficjalne recenzje

15-10-2018
Oficjalna recenzja

Spoglądając na „Łowcę. Sprawę Trynkiewicza”, pomyślałem, że będzie to świetny reportaż. Największy hałas wokół słynnego pedofila wybrzmiał i zdawało się, że jest to odpowiedni moment, by przyjrzeć się sprawie z dystansu, pod innym kątem. Szybko jednak miałem dojść do przekonania, że dałem się omamić blaskowi kruszcu, nie znajdując pod jego powierzchnią wyczekiwanej formy.

15-10-2018
Oficjalna recenzja

Fascynuje mnie sposób działania umysłu seryjnych morderców. Mój apetyt na rozwikłanie zagadek takich, a nie innych postępowań czy motywacji w pewien sposób zaspokoił „Mindhunter”, co nie znaczy, że wyczerpał temat. Raczej zachęcił mnie do dalszej eksploracji tematu i poznania tego, co tkwi po drugiej stronie lustra – rzeczywistości zniekształconej, naznaczonej skrzywieniami i tym, co trudne do zrozumienia czy wytłumaczenia.

02-10-2018
Oficjalna recenzja

„Ameryka w ogniu” nie jest opowieścią tak wstrząsającą, jakbym tego oczekiwał, ale z pewnością stanowi warte uwagi ostrzeżenie przed dalszym rozwojem wypadków. Omar El Akkad dobrze wywiązał się ze swojego zadania i dość trudny temat zamienił we wciągającą opowieść, która ma wiele do przekazania i nie serwuje nam tanich morałów. Pokazuje wojnę taką, jaką jest – brudną, niepewną, raniącą bezbronnych swymi odłamkami. Każdy w niej przegrywa, tylko niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy.

02-10-2018
Oficjalna recenzja

Ach, te wywiady. Wielkie kolubryny od strony do strony, krótkie wycinki tworzone na szybko i narracje, bardziej przypominające opowieść niż słownego ping-ponga. Uwielbiam je wszystkie, sycąc się słowami, bon motami, przebłyskami geniuszu, smaczkami dalekimi od nudy. Nawet przeciętny pytający może je uzyskać, jeśli ma po drugiej stronie odpowiedniego rozmówcę. Czy istnieje zaś bardziej atrakcyjny rozmówca niż czynny alkoholik, erotoman i indywidualista Charles Bukowski?

02-10-2018
Oficjalna recenzja

Reportaże, które składają się na tom „Wściekły pies", mają już kilka lat, ale nie można powiedzieć, by straciły na wartości. Przekazywane w nich uczucia i poruszane problemy wydają się uniwersalne, towarzyszące nam od zawsze. Wojciech Tochman pokazał, na czym polegają opowieści z życia, które sięgają dalej niż słowa zapisane na kartkach. To one zostawiają w nas swój ślad.

17-09-2018
Oficjalna recenzja

Trudno nie zadumać się nad tym, jaką rangę miał przekaz promocyjny na starcie przekazu masowego i w okresie bardziej okrzepłego chwalenia mydła, powidła i nie tylko. Jeden dobrze dobrany slogan mógł sprawić, że z nieistotnej, kurzącej się marki powstawała istna potęga.

28-08-2018
Oficjalna recenzja

Wspominamy jak to czasy niewolników dawno już minęły, ale z każdą kolejną historią, losem rzuconym na jałową ziemię nie sposób odnieść wrażenia, że to zwykłe mrzonki. Zmieniło się być może nazewnictwo w wykorzystywaniu ponad stan, ale sam proceder wciąż istnieje i radzi sobie dobrze, by nie rzec znakomicie.

21-08-2018
Oficjalna recenzja

Opowieści takie aż się proszą, by ujrzeć światło dzienne i w rękach umiejętnego autora stają się wspaniałym, plastycznym materiałem, który porywa czytelnika w bieg nieprawdopodobnych zdarzeń. Frank Wynne z pewnością jest twórcą biegłym, ze swadą przytacza kolejne etapy artystycznej drogi głównego bohatera i jego zmagań z niewdzięcznymi krytykami i nie tylko, acz nie sposób dostrzec, że brakuje w tym wszystkim błysku.

23-07-2018
Oficjalna recenzja

Nie da się ukryć, że tego pana podrobić się nie da. Szczery, momentami wręcz do bólu bezpretensjonalny w ukazywaniu swych wpadek ujmuje od pierwszej linijki. Ma swój charakter, sarkastyczną zadziorność, ale i momenty zwątpienia. Jednak wszędzie czai się jakaś niezłomność, kończenie powziętych postanowień i duch, który nawet jeśli chwilami wątleje, nie znika nigdy. Czuć to w opisywanych losach i tym jak są opisywane.

17-07-2018
Oficjalna recenzja

Analizy poszczególnych akcji i nieposkromionych zespołów na przestrzeni wybranych okresów, naturalnie wręcz zazębiają się z wszelkimi modelami, prawidłami i zasadami nauki ścisłej zawartej w tytule. Podobnie rzecz wygląda, gdy autor proponuje zabawę w przewidywanie wyników, szans, a nawet bukmacherskie zmagania.

Moja biblioteczka
600 1 800
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (12)

zgłoś błąd zgłoś błąd