Silverq21 
https://www.facebook.com/slowkilka21
Dobra książka czy film zawsze w cenie, niekończące się rozmowy o kulturze również.
status: Oficjalny recenzent, dodał: 9 książek, ostatnio widziany 4 godziny temu

Oficjalne recenzje

02-01-2019
Oficjalna recenzja

Michelle McNamara opowiada nie tylko o tym, co zabójca zrobił, i nie tylko o stróżach prawa oraz innych zainteresowanych zdemaskowaniem złoczyńcy. Pisze także o sobie, o swojej obsesji złapania i wsadzenia tego człowieka za kraty, przebijania się przez tysiące stron akt, traceniu wiary w sens tego przedsięwzięcia, dostrzeganiu, że mimowolnie staje jedną z poszkodowanych ofiar tego maniaka, i to tylko dlatego, że chce, by sprawiedliwości stało się zadość.

18-12-2018
Oficjalna recenzja

W rozmowach o życiu, jakie z księdzem Bonieckim przeprowadziła Anna Goc, na pierwszym planie znajduje się nie tyle historia osobista głównego bohatera, ile wynikające z niej i zazębiające się z nią opowieści o wierze. Spojrzenie na przykazania, odróżnienie formalności od rzeczywistego oddania Bogu czy może raczej drugiemu człowiekowi. Dla mnie to opowieść o człowieku, którego mijamy na ulicy, nie dostrzegamy, który na co dzień nam umyka i znika bez śladu.

18-12-2018
Oficjalna recenzja

W książce Johna Irvinga wszystko doprowadzone jest do ekstremum. Kryzysy w związkach przechodzą liczne fazy absurdu, a i samo zawiązanie wspólnego życia przez dwoje ludzi jest cokolwiek wątpliwe. Wypadki chodzą po ludziach, acz w tych tragediach zawsze ujawnia się groteska.

03-12-2018
Oficjalna recenzja

Trzy bohaterki, inny czas, inny etap życia, inne troski, ale samotność i ukryte pragnienia jakże podobne. Im dłużej się z nimi obcuje w misternej konstrukcji Cunninghamowej narracji, tym trudniej oprzeć się wrażeniu, że każdy z nas kryje w sobie takie niespełnienie. Pragnienia ukryte gdzieś głęboko, w szczelnie zamkniętej szkatułce, uwalniane zazwyczaj za późno, o ile w ogóle.

09-11-2018
Oficjalna recenzja

Przybliżanie się do realiów wojennych zawsze stanowi wyzwanie. Próbę oddania emocji, okrucieństwa i niepewności tak, by niczego nie pominąć, oddać sprawiedliwość zarówno ludziom uczestniczącym w wojnie, jak i ówczesnym realiom. Istnieją jednak autorzy, którzy wydają się wręcz stworzeni do zderzenia z taką rzeczywistością i wyjścia z tego pojedynku z wiarygodną i nietuzinkową historią. Do takich osób z pewnością należy John Steinbeck.

15-10-2018
Oficjalna recenzja

Spoglądając na „Łowcę. Sprawę Trynkiewicza”, pomyślałem, że będzie to świetny reportaż. Największy hałas wokół słynnego pedofila wybrzmiał i zdawało się, że jest to odpowiedni moment, by przyjrzeć się sprawie z dystansu, pod innym kątem. Szybko jednak miałem dojść do przekonania, że dałem się omamić blaskowi kruszcu, nie znajdując pod jego powierzchnią wyczekiwanej formy.

15-10-2018
Oficjalna recenzja

Fascynuje mnie sposób działania umysłu seryjnych morderców. Mój apetyt na rozwikłanie zagadek takich, a nie innych postępowań czy motywacji w pewien sposób zaspokoił „Mindhunter”, co nie znaczy, że wyczerpał temat. Raczej zachęcił mnie do dalszej eksploracji tematu i poznania tego, co tkwi po drugiej stronie lustra – rzeczywistości zniekształconej, naznaczonej skrzywieniami i tym, co trudne do zrozumienia czy wytłumaczenia.

02-10-2018
Oficjalna recenzja

Reportaże, które składają się na tom „Wściekły pies", mają już kilka lat, ale nie można powiedzieć, by straciły na wartości. Przekazywane w nich uczucia i poruszane problemy wydają się uniwersalne, towarzyszące nam od zawsze. Wojciech Tochman pokazał, na czym polegają opowieści z życia, które sięgają dalej niż słowa zapisane na kartkach. To one zostawiają w nas swój ślad.

02-10-2018
Oficjalna recenzja

Ach, te wywiady. Wielkie kolubryny od strony do strony, krótkie wycinki tworzone na szybko i narracje, bardziej przypominające opowieść niż słownego ping-ponga. Uwielbiam je wszystkie, sycąc się słowami, bon motami, przebłyskami geniuszu, smaczkami dalekimi od nudy. Nawet przeciętny pytający może je uzyskać, jeśli ma po drugiej stronie odpowiedniego rozmówcę. Czy istnieje zaś bardziej atrakcyjny rozmówca niż czynny alkoholik, erotoman i indywidualista Charles Bukowski?

02-10-2018
Oficjalna recenzja

„Ameryka w ogniu” nie jest opowieścią tak wstrząsającą, jakbym tego oczekiwał, ale z pewnością stanowi warte uwagi ostrzeżenie przed dalszym rozwojem wypadków. Omar El Akkad dobrze wywiązał się ze swojego zadania i dość trudny temat zamienił we wciągającą opowieść, która ma wiele do przekazania i nie serwuje nam tanich morałów. Pokazuje wojnę taką, jaką jest – brudną, niepewną, raniącą bezbronnych swymi odłamkami. Każdy w niej przegrywa, tylko niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy.

Moja biblioteczka
624 1 889
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (13)

zgłoś błąd zgłoś błąd