corbeau 
"Ustedes sabrán en qué desperdician el tiempo y el dinero. Yo me quedo leyendo, que la vida es breve" Zafón ("To wasza sprawa, na co tracicie czas i pieniądze. Ja wolę poczytać, bo życie jest krótkie")
32 lat, kobieta, status: Oficjalna recenzentka, dodała: 1 ksiązkę, ostatnio widziana 5 minut temu

Oficjalne recenzje

23-07-2018
Oficjalna recenzja

Tomasz Pindel to tłumacz literatury hispanojęzycznej, publicysta, były wykładowca Katedry Ameryki Łacińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Widać, że w przygotowanie książki „Za horyzont. Polaków latynoamerykańskie przygody” włożył ogrom pracy – sama bibliografia ma 6 stron, a do tego dochodzą podróże, badania, rozmowy i korespondencje, które pozwoliły mu rzetelnie opisać losy polskich emigrantów w Ameryce Łacińskiej, od Chile, przez Brazylię, Argentynę, Gwatemalę, Meksyk, aż po Haiti.

17-07-2018
Oficjalna recenzja

„Zwierzoobjaśniarka. Wynalazek, który zmienił świat” to książka napisana i zilustrowana przez włoskiego ilustratora, grafika i architekta Sergia Olivotti. Tytuły kolejnych rozdziałów i pseudonaukowy język wskazują, że książka ma stanowić parodię naukowej rozprawy na temat wyimaginowanego urządzenia i jego wpływu na losy świata.

11-07-2018
Oficjalna recenzja

„Księga” to druga wydana w Polsce powieść portugalskiego pisarza José Luísa Peixoto, autora „Pustego spojrzenia”. To powieść doskonale oddająca portugalskiego ducha podszytej nieokreśloną tęsknotą (saudade) melancholii, opowiadająca o losach chroniących się we Francji emigrantów na przykładzie konkretnych osób: kobiety, mężczyzny i dziecka.

26-06-2018
Oficjalna recenzja

Książka opowiada wprawdzie o przygotowaniach do wojny, ale przede wszystkim opowiada o ludziach. Wszystkie techniczne, mechaniczne i strategiczne rozwiązania byłyby pewnie nudne gdyby nie ludzie: ci na Ziemi, na Lunie i w kosmosie, żołnierze, mechanicy, górnicy i naukowcy, dzieci i dorośli, starzy i nowi bohaterowie, dobrzy i źli, ich lęki, nadzieje i motywacje są w tej historii najciekawsze.

25-06-2018
Oficjalna recenzja

„Ostatni Mag” Lisy Maxwell wnosi do fantastyki świeży powiew. Nie jest to wysokie, heroiczne fantasy, ale raczej fantasy łotrzykowskie, jak to z „Kłamstw Locke’a Lamory” Lyncha czy „Szóstki wron” Bardugo. Połączenie magicznych mocy i realiów początków XX wieku w Nowym Jorku z motywem podróży w czasie dało bardzo ciekawy, oryginalny rezultat.

21-06-2018
Oficjalna recenzja

„Ostatni Namsara” Kristen Ciccarelli to jedna z najlepszych młodzieżowych powieści fantasy, jakie miałam okazję czytać. Przedstawiony zarys fabuły nie oddaje jej złożoności, książka opowiada też o walce o władzę, o niewolnictwie, odpowiedzialności za innych, przyjaźni i oczywiście o zakazanej miłości.

19-06-2018
Oficjalna recenzja

Jak stwierdza Manuel: „najlepsze książki rodzą się z bólu”. To ciekawe, że głównym bohaterem jest właśnie pisarz, który po śmierci rodziców i siostry postanowił, że nikomu nie pozwoli zbliżyć się do siebie na tyle, żeby jego strata mogła go zranić.

05-06-2018
Oficjalna recenzja

W „Kartotece 64” odsłaniają mroczną stronę duńskiej historii, cofając się do czasów, kiedy kobiety były zmuszane do aborcji i sterylizacji, a lekarzom wolno było decydować, czyje dzieci mają prawo żyć – oczywiście dla „dobra” samych matek i całego społeczeństwa. Co gorsza w powieści niechlubna przeszłość splata się z teraźniejszością.

04-06-2018
Oficjalna recenzja

„300 uczonych prywatnie i na wesoło” to obszerny dwutomowy zbiór tekstów Andrzeja Kajetana Wróblewskiego, profesora fizyki, byłego rektora Uniwersytetu Warszawskiego. Część z nich ukazała się wcześniej w miesięczniku „Wiedza i Życie” oraz w książkach „Uczeni w anegdocie” i „200 uczonych w anegdocie”, jednak dla potrzeb obecnego wydania wszystkie zostały poprawione i uzupełnione o sylwetki stu nieopisanych wcześniej postaci.

24-05-2018
Oficjalna recenzja

„Na ratunek Labiryntopolis” to druga książka Hiro Kamigaki, IC4DESIGN i Chihiro Maruyamy o przygodach młodego detektywa, ale można ją z powodzeniem czytać nie znając pierwszej części. To rodzaj albumu, który zapewni mnóstwo zabawy całej rodzinie.

Moja biblioteczka
838 1 842
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (7)

zgłoś błąd zgłoś błąd