corbeau 
"Ustedes sabrán en qué desperdician el tiempo y el dinero. Yo me quedo leyendo, que la vida es breve" Zafón ("To wasza sprawa, na co tracicie czas i pieniądze. Ja wolę poczytać, bo życie jest krótkie")
32 lat, kobieta, status: Oficjalna recenzentka, dodała: 1 ksiązkę, ostatnio widziana 21 godzin temu

Oficjalne recenzje

08-10-2018
Oficjalna recenzja

Kto nie zna opowieści o Szczurołapie z Hameln, legendarnym Fleciście, który w zemście za niedotrzymanie przez mieszkańców miasta zawartej z nim umowy uprowadził z niego dzieci, wabiąc je dźwiękami fletu? Węgier Gabor Horthy, znakomity badacz religii Bliskiego Wschodu, oddaje się poszukiwaniom źródeł i znaczenia tej legendy.

05-10-2018
Oficjalna recenzja

„Dokąd odchodzą parasolki” to książka, która ukazuje całkiem odmienne spojrzenie na świat. Zestawia różne kultury i religie, różne przekonania i sposoby życia, pozwalając bohaterom wybrać z nich to, co najpiękniejsze i najbardziej wartościowe, zwłaszcza gdy przychodzi im radzić sobie ze stratą i dążyć do osiągnięcia tego, co jest dla nich najważniejsze.

05-10-2018
Oficjalna recenzja

„Obserwuję cię” to pierwsza przetłumaczona na język polski powieść Teresy Driscoll, wieloletniej prezenterki BBS. Jak pisze w posłowiu, od dawna fascynował ją wpływ zbrodni na życie zwykłych ludzi – nie tyle samych ofiar i sprawców, ile ich rodzin i postronnych świadków. Właśnie ten świeży, oryginalny punkt widzenia jest największą zaletą tego znakomitego thrillera psychologicznego, w którym głównej roli nie odgrywają brutalne sceny i opisy zbrodni, ale ludzie i ich emocje.

04-10-2018
Oficjalna recenzja

„Małe wielkie rzeczy” to prawdziwa historia. Dla pełnego energii siedemnastoletniego gracza w rugby paraliż wywołany nieszczęśliwym skokiem do wody oznaczał koniec życia, jakie znał. Lektura jego opowieści budzi ogromne współczucie, ale to nie jedyne i najważniejsze przesłanie autora – przede wszystkim motywuje i inspiruje czytelników, pokazując im, że siła pochodzi nie z ciała, a z ducha i że „każdy dzień może być dobrym dniem”, kiedy jest się „zajętym życiem”.

24-09-2018
Oficjalna recenzja

„Dom przy Foster Hill” to pierwsza przełożona na język polski książka Jaime Jo Wright. Autorka specjalizuje się w łączeniu w swoich powieściach wątków kryminalnych, historycznych i obyczajowych oraz elementów romansu, co daje dość oryginalną mieszankę.

07-09-2018
Oficjalna recenzja

Pomysł inwazji olbrzymów i systemu kenningów to pierwsze dwie mocne strony książki, ale na tym nie koniec. Świeży i wciągający jest sam sposób prowadzenia narracji, a to dzięki specyficznej zdolności barda: potrafi on okryć się iluzją kolejnych postaci i opowiadać o losach każdej z nich w pierwszej osobie, ich głosem, jakby osobiście stanęły przed słuchaczami.

23-07-2018
Oficjalna recenzja

Tomasz Pindel to tłumacz literatury hispanojęzycznej, publicysta, były wykładowca Katedry Ameryki Łacińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Widać, że w przygotowanie książki „Za horyzont. Polaków latynoamerykańskie przygody” włożył ogrom pracy – sama bibliografia ma 6 stron, a do tego dochodzą podróże, badania, rozmowy i korespondencje, które pozwoliły mu rzetelnie opisać losy polskich emigrantów w Ameryce Łacińskiej, od Chile, przez Brazylię, Argentynę, Gwatemalę, Meksyk, aż po Haiti.

17-07-2018
Oficjalna recenzja

„Zwierzoobjaśniarka. Wynalazek, który zmienił świat” to książka napisana i zilustrowana przez włoskiego ilustratora, grafika i architekta Sergia Olivotti. Tytuły kolejnych rozdziałów i pseudonaukowy język wskazują, że książka ma stanowić parodię naukowej rozprawy na temat wyimaginowanego urządzenia i jego wpływu na losy świata.

11-07-2018
Oficjalna recenzja

„Księga” to druga wydana w Polsce powieść portugalskiego pisarza José Luísa Peixoto, autora „Pustego spojrzenia”. To powieść doskonale oddająca portugalskiego ducha podszytej nieokreśloną tęsknotą (saudade) melancholii, opowiadająca o losach chroniących się we Francji emigrantów na przykładzie konkretnych osób: kobiety, mężczyzny i dziecka.

26-06-2018
Oficjalna recenzja

Książka opowiada wprawdzie o przygotowaniach do wojny, ale przede wszystkim opowiada o ludziach. Wszystkie techniczne, mechaniczne i strategiczne rozwiązania byłyby pewnie nudne gdyby nie ludzie: ci na Ziemi, na Lunie i w kosmosie, żołnierze, mechanicy, górnicy i naukowcy, dzieci i dorośli, starzy i nowi bohaterowie, dobrzy i źli, ich lęki, nadzieje i motywacje są w tej historii najciekawsze.

Moja biblioteczka
838 1 896
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (7)

zgłoś błąd zgłoś błąd