National Geographic. Jedz z głową
- Kategoria:
- czasopisma
- Seria:
- National Geographic. Numer specjalny
- Wydawnictwo:
- Burda Publishing Polska
- Data wydania:
- 2014-11-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-11-01
- Język:
- polski
- ISBN:
- 15075966
Wywiad – Prof. Franciszek Adamicki odkrywa tajniki współczesnego ogrodnictwa. Powrotu do sielskich warzywnych działek raczej już nie przewiduje. Rozmawiała Danuta Śmierzchalska.
W niewoli apetytu – Dostępność jedzenia wystawia dziś człowieka na ciągłe pokusy. Dlatego kwestia co i jak jeść jeszcze nigdy nie była tak ważna. Tekst Adam Robiński.
Bez tłuszczu ani rusz – Dlaczego tłuszcz jest tak atrakcyjny? Bo jest nośnikiem smaku, a ponadto... uzależnia. Całkiem pozbyć się go z diety nie warto, a nawet nie należy. Tekst Paulina Szczucińska.
Kariera hamburgera – Czym hamburger zawojował świat? Wygodą. I choć dziś można go dostać wszędzie, do fast foodów trzeba podchodzić wyjątkowo ostrożnie. Tekst Adam Robiński.
Miła słodycz – Nasza skłonność do osładzania sobie świata ma zgubne konsekwencje. Na szczęście pojawiły się już sposoby pozwalające łasuchować bezkarnie. Tekst Paulina Szczucińska.
Ryby spod glazury – Są cennym składnikiem diety. Trzeba jednak wiedzieć, które gatunki są najwartościowsze i które można zjadać, bo nie są zagrożone wyginięciem. Tekst Adam Robiński.
Grzyby na talerzu – Niedoświadczeni zbieracze ryzykują dla nich zdrowiem. Mimo to nie należy sobie tego specjału odmawiać – ma bowiem sporo do zaoferowania. Tekst Adam Robiński.
Mleko życia – Choć to bardzo wartościowy produkt – nie wszystkim służy. Ale nawet ludzie z nietolerancją laktozy nie stoją na straconej pozycji. Tekst Paulina Szczucińska.
W kropli wody – Bez wody nie ma życia. Pić więc ją trzeba. Ale ile i jakiej? I czy wystarczy woda z kranu? Tekst Paulina Szczucińska.
Owoc dla witaminy – Egzotyczne czy lokalne – czy to ma znaczenie? Na co zwracać uwagę? I czy dieta zredukowana do samych, zdrowych przecież, owoców, ma sens? Tekst Adam Robiński.
W świecie przypraw – Był czas, gdy kosztowały krocie. Dziś stać na nie każdego, ale lista ich cennych właściwości nie przestała być przez to zdumiewająco długa. Tekst Paulina Szczucińska.
Zdrowa porcja bakterii – Współpracujące z naszym organizmem drobnoustroje mogą nam poprawić odporność. Trzeba tylko wiedzieć, z jakich naturalnych procesów z ich udziałem warto skorzystać. Tekst Paulina Szczucińska.
Cud pastylki – Zalewani reklamami suplementów diety nabieramy przekonania, że są konieczne. Ale czy na pewno? I co warto wiedzieć, by stosować je świadomie? Tekst Paulina Szczucińska.
Barwniki dobre i złe – Jemy także oczami. Świadomi tej prawdy producenci koloryzują jedzenie na potęgę. Chemiczne składy szyfrują, podając „E z numerkami”. Pokazujemy więc, jak czytać spożywcze etykiety. Tekst Paulina Szczucińska.
Ziółka na miłość – W aptece natury afrodyzjaki to pozycje znane od dawna. Czy jednak – poza ludowymi przekazami – kryje się w nich jakaś naukowo potwierdzona moc? Tekst Paulina Szczucińska.
Utrzymać świeżość – Przemysłowo wytwarzana żywność musi być poddawana konserwacji. Dobrze wiedzieć jak, bo nie wszystkie metody są obojętne dla zdrowia. Tekst Adam Robiński.
Toksyny w jedzeniu – Właściwie uniknąć się ich nie da. Ważne, by dawkować je z umiarem i unikać tych najbardziej zdradliwych. Tekst Paulina Szczucińska.
Detoks duszy i ciała – Organizm doskonale radzi sobie z tym bez specjalnego wspomagania. Ale zawsze warto się rozprawić z obiegowymi mądrościami. Tekst Paulina Szczucińska.
Jaskiniowa karta dań – Czy jadłospis z okresu paleolitu, sprzed wynalezienia rolnictwa, najlepiej odpowiadał naszym organizmom? Według niektórych teorii tak. Czy zatem celowy – i możliwy – jest powrót? Tekst Adam Robiński.
Dieta przyszłości – Czy jesteśmy skazani na owady? A może będziemy jeść steki hodowane w laboratoriach? Obie opcje są wysoce prawdopodobne. Tekst Paulina Szczucińska.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Specjalny numer NG "Jedz z głową", jak można się domyślić zawiera w sobie artykuły poświęcone szeroko pojętej tematyce zdrowego odżywiania. W numerze mamy mnóstwo naprawdę wartościowych tekstów. Jednakże do zakupu tego specjalnego wydania zachęcam tylko osoby, które nie prenumerują magazynu National Geographic Polska. Ku memu zaskoczeniu, większość artykułów pojawiła się w podstawowym czasopiśmie NG Polska. Żałuję, że nie rzuciłem okiem na spis treści bo mogłem sobie ten zakup spokojnie podarować. Nie ma jednak tego złego bo warto było sobie tę wiedzę ponownie przyswoić. A skoro już zakupiłem, to przynajmniej nie będę szukał tych artykułów w poprzednich wydaniach bo będę miał je zebrane w jednym miejscu :)
Specjalny numer NG "Jedz z głową", jak można się domyślić zawiera w sobie artykuły poświęcone szeroko pojętej tematyce zdrowego odżywiania. W numerze mamy mnóstwo naprawdę wartościowych tekstów. Jednakże do zakupu tego specjalnego wydania zachęcam tylko osoby, które nie prenumerują magazynu National Geographic Polska. Ku memu zaskoczeniu, większość artykułów pojawiła się w...
więcej Pokaż mimo to