Kapelusz cały w czereśniach

Okładka książki Kapelusz cały w czereśniach autora Oriana Fallaci, 9788308048719
Okładka książki Kapelusz cały w czereśniach
Oriana Fallaci Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Un cappello pieno di ciliege. Una saga
2012-09-01
2012-09-01
Jarosław Mikołajewski, Monika Woźniak

Kup Kapelusz cały w czereśniach w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Kapelusz cały w czereśniachi

Pamięć genetyczna

1411 159 87

Oceny książki Kapelusz cały w czereśniach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kapelusz cały w czereśniach

Oriana Fallaci jedna z najlepszych na świecie dziennikarek i reportażystek XX wieku i początku XXI wieku postanowiła kiedyś, że napiszę historię swego rodu. Jak postanowił tak i zrobiła. Napisała. Zajęło jej to wiele lat, a saga ukazała się dopiero w dwa lata (2008) po jej śmierci.
To ponad 850 stron historii rodziny od Carla i Cathriny w połowie XVIII wieku do czasu II Wojny Światowej. To z rozmachem opisana drobiazgowo historia rodu oraz historia zjednoczenia Włoch oraz historia Europy na przestrzeni wieków. Oriana wykonała tytaniczną pracę w archiwach, by to znaleźć i przede wszystkim opisać tak pięknie. To jedna z najlepszych jeśli nie najlepsza saga rodzinna, która została opisana.
Zdaje sobie sprawę, że 850 stron może zniechęcić. Też tak pomyślałem, ale napiszę, że czytałem z wypiekami na twarzy. Jest też kilka rodzinnych wątków polskich. Ale przede wszystkim to hołd oddany rodzinie, Toskanii, Florencji i Włochom. Przepiękna opowieść.
Bardzo polecam.

Niestety nie doczytałem, przerwałem po ponad połowie co w przypadku tej książki i tak jest równoważne objętościowo przeczytaniu dwóch innych książek. Autorka wykończyła mnie starannym dopracowywaniem tła historycznego co objawia się przedstawianiem szeregu nazw własnych nie mających wpływu na właściwą akcję książki tudzież spamowaniem czytelnika szczegółami i nazwiskami postaci historycznych nie wiadomo po co. W każdej książce tło jest ważne, ale tutaj odniosłem wrażenie przerostu formy nad treścią, jak i absolutnie nudne i nic nie wnoszące grafomaństwo. Daję 5/10 (a nie jedynkę),gdyż tam gdzie dzieje się właściwa akcja da się ją czytać, lecz muszę zaprotestować ustawicznym wybijaniem mnie z rytmu i zanudzaniem polityką, planistyką itp. Odradzam czytanie tego.

Porywająca od pierwszych wersów saga rodzinna autorki. Pojawiają się też wątki galicyjsko/krakowskie. Dużo detali z historii Włoch, wielość dat i postaci może powodować mętlik, co nie umniejsza przyjemności z czytania.

2925 użytkowników ma tytuł Kapelusz cały w czereśniach na półkach głównych
408 użytkowników ma tytuł Kapelusz cały w czereśniach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kapelusz cały w czereśniach

Oriana Fallaci
Oriana Fallaci
Oriana Fallaci była florentynką mieszkającą w Nowym Jorku. Wręczając jej doktorat honoris causa w dziedzinie literatury dziekan Colu mbia College w Chicago nazwał ją "jednym z najpoczytniejszych i najbardziej uwielbianych autorów na świecie". Jako korespondent wojenny śledziła losy wszystkich konfliktów zbrojnych naszych czasów, od Wietnamu po Bliski Wschód.

Cytaty z książki Kapelusz cały w czereśniach

Video

Video