Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

Okładka książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów? autora Robert M. Sapolsky, 9788301242862
Okładka książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów?
Robert M. Sapolsky Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN popularnonaukowa
popularnonaukowa
Why Zebras Don't Get Ulcers?
2025-08-20
2010-02-05
1994-09-15
Małgorzata Guzowska

Kup Dlaczego zebry nie mają wrzodów? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

Z pewnością książka jest wyjątkowa. Natomiast podejrzewam, że warto ją zostawić na większą jasność umysłu, bo mimo wielu jej zalet, momentami wykazuje zbyt duże podobieństwo do książki do biologii. Mimo wszystko, z pewnością wartościowa i uzmysławiająca okropność stresu, którego, jak odnoszę wrażenie, prawie wszyscy dookoła mnie aktualnie doświadczają. Sama postać Autora wyłaniająca się z tekstu jest niesamowita - trzeba być bardzo inteligentnym, żeby o tak skomplikowanych procesach, opowiadać z takim wdziękiem, łatwością, a do tego wplatać w tekst błyskotliwe żarty. Duży szacunek dla niego za tę pozycję. Natomiast jeśli ktoś oczekuje 'poradnika', to niech raczej nie kłopocze się całą książką, a przejdzie do ostatniego rozdziału, gdzie są wypisane kluczowe pro-tipy, o ile można je tak nazwać.

Książka o dość osobliwym tytule wprowadza nas w świat stresu i jego wpływu na organizm czlowieka. Krok po kroku, w każdym rozdziale dowiadujemy się co stres robi z naszymi organami i układami. Jak wplywana układ krwionośny, pokarmowy, rozrodczy, psychikę itd. Bardzo dużo naukowej terminologii poparte jest bardziej przystępnymi opisami eksperymentów naukowych na zwierzętach wraz z komentarzem autora, który ma za zadanie przybliżyć temat zwykłem czytelnikowi.
Polecam wszystkim, którzy chcą zagłębić tajniki funkcjonowania ludzkiego organizmu w obliczu stresu.

„Dlaczego zebry nie mają wrzodów” to książka, która w przystępny sposób tłumaczy, jak stres wpływa na ludzki organizm. Jej ogromnym plusem jest prosty, zrozumiały język – nawet laik bez medycznego przygotowania bez trudu odnajdzie się w opisie działania poszczególnych układów. Każdy z nich pokazany jest przez pryzmat stresu i jego długofalowych konsekwencji, co pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego ciało reaguje tak, a nie inaczej. Mimo tej przystępności, książka nie traci swojego naukowego charakteru – wciąż jest to pozycja z pogranicza medycyny i biologii, oparta na rzetelnej wiedzy. To dobra lektura dla tych, którzy chcą zrozumieć swoje ciało, ale bez konieczności przedzierania się przez trudny, akademicki język.

5904 użytkowników ma tytuł Dlaczego zebry nie mają wrzodów? na półkach głównych
485 użytkowników ma tytuł Dlaczego zebry nie mają wrzodów? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

Robert M. Sapolsky
Robert M. Sapolsky
Wybitny znawca i badacz problemu. Profesor biologii i neurologii na Uniwersytecie Stanforda. Pełni też funkcję research associate w Institute of Primate Research National Museum of Kenya (Instytut Badań nad Naczelnymi przy Kenijskim Muzeum Narodowym). Autor książek: A Primate’s Memoir (Dziennik Naczelnego (Prymata)) i The trouble with Testosterone (Kłopot z testosteronem),która znalazła się w finale Los Angeles Times Book Prize. Ponadto autor The Aging of the Brain, and the Mechanisms of Neuron Death (Starzenie się mózgu i mechanizmy śmierci neuronów). Stale współpracuje z Discover i The Sciences. Stypendysta „grantu dla geniuszy” MacArthur Foundation. Pisze o psychologii i fizjologii stresu fachowo i jednocześnie przystępnie, ilustrując tekst rysunkami, zdjęciami z badań, a nawet anegdotami. Mieszka w San Francisco. Swoje główne zainteresowania badawcze, dotyczące stresu i zaburzeń neurologicznych, realizuje w laboratorium, ale od 25 lat co roku jeździ do Serengeti, by badać populację dzikich pawianów. Interesują go zależności między czynnikami osobowościowymi a chorobami, w których etiologii stres odgrywa ważną rolę.

Cytaty z książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

Ciekawostki historyczne