Dlaczego zebry nie mają wrzodów?

- popularnonaukowa
- Why Zebras Don't Get Ulcers?
- 2025-08-20
- 2010-02-05
- 1994-09-15
- Małgorzata Guzowska
Pozornie wszystko wiemy: stres szkodzi. Wpływa na nasze zdrowie, zaburza sen, trawienie, pamięć, sprawność seksualną, odporność i mnóstwo innych spraw. Ale czy naprawdę rozumiemy, jak działa ta skomplikowana maszyneria? Dlaczego rosnąca rata kredytu, kłótnia z przyjacielem albo sytuacja polityczna na świecie miałyby mieć aż tak duży wpływ na nasze ciało? A jeśli stres szkodzi, to dlaczego mnóstwo ludzi wciąż uprawia ekstremalne sporty? No i dlaczego człowiek pod wpływem stresu może dostać wrzodów, a zebry raczej to nie spotka?
Ta książka to kompendium psychofizjologii stresu, ale podane tak, że będziesz czytać z zapartym tchem!
Co nowego w tym wydaniu?
Przedmowa dr Joanny Wojsiat, autorki książki Tak działa mózg
Pominięte w pierwszym wydaniu komiksowe ilustracje
Nowa, bardziej przejrzysta szata graficzna
Przejrzany i ponownie zredagowany przekład
Nieważne, jak głęboki jest nasz konflikt z członkiem rodziny, czy jak mocno zdenerwowaliśmy się utratą miejsca parkingowego, rzadko uciekamy się do załatwienia tego rodzaju spraw w walce na pięści. Podobnie, raczej rzadko zmuszeni jesteśmy zaczaić się i osobiście pokonać naszą przyszłą kolację. Chodzi o to, że my, ludzie, żyjemy wystarczająco dostatnio i wystarczająco długo, i jesteśmy dostatecznie inteligentni, by tworzyć wszystkie możliwe rodzaje stresujących zdarzeń jedynie w naszych głowach. Ile hipopotamów zamartwia się tym, czy ich ubezpieczenie społeczne będzie ważne do końca ich życia lub tym, co mają powiedzieć na pierwszej randce?
Z tekstu
Kup Dlaczego zebry nie mają wrzodów? w ulubionej księgarni
Oceny książki Dlaczego zebry nie mają wrzodów?
5904 użytkowników ma tytuł Dlaczego zebry nie mają wrzodów? na półkach głównych- Chcę przeczytać 4 823
- Psychologia 69
- Popularnonaukowe 16
- Do kupienia 14
- Chcę kupić 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego zebry nie mają wrzodów?
Z pewnością książka jest wyjątkowa. Natomiast podejrzewam, że warto ją zostawić na większą jasność umysłu, bo mimo wielu jej zalet, momentami wykazuje zbyt duże podobieństwo do książki do biologii. Mimo wszystko, z pewnością wartościowa i uzmysławiająca okropność stresu, którego, jak odnoszę wrażenie, prawie wszyscy dookoła mnie aktualnie doświadczają. Sama postać Autora wyłaniająca się z tekstu jest niesamowita - trzeba być bardzo inteligentnym, żeby o tak skomplikowanych procesach, opowiadać z takim wdziękiem, łatwością, a do tego wplatać w tekst błyskotliwe żarty. Duży szacunek dla niego za tę pozycję. Natomiast jeśli ktoś oczekuje 'poradnika', to niech raczej nie kłopocze się całą książką, a przejdzie do ostatniego rozdziału, gdzie są wypisane kluczowe pro-tipy, o ile można je tak nazwać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o dość osobliwym tytule wprowadza nas w świat stresu i jego wpływu na organizm czlowieka. Krok po kroku, w każdym rozdziale dowiadujemy się co stres robi z naszymi organami i układami. Jak wplywana układ krwionośny, pokarmowy, rozrodczy, psychikę itd. Bardzo dużo naukowej terminologii poparte jest bardziej przystępnymi opisami eksperymentów naukowych na zwierzętach wraz z komentarzem autora, który ma za zadanie przybliżyć temat zwykłem czytelnikowi.
Polecam wszystkim, którzy chcą zagłębić tajniki funkcjonowania ludzkiego organizmu w obliczu stresu.
Książka o dość osobliwym tytule wprowadza nas w świat stresu i jego wpływu na organizm czlowieka. Krok po kroku, w każdym rozdziale dowiadujemy się co stres robi z naszymi organami i układami. Jak wplywana układ krwionośny, pokarmowy, rozrodczy, psychikę itd. Bardzo dużo naukowej terminologii poparte jest bardziej przystępnymi opisami eksperymentów naukowych na zwierzętach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dlaczego zebry nie mają wrzodów” to książka, która w przystępny sposób tłumaczy, jak stres wpływa na ludzki organizm. Jej ogromnym plusem jest prosty, zrozumiały język – nawet laik bez medycznego przygotowania bez trudu odnajdzie się w opisie działania poszczególnych układów. Każdy z nich pokazany jest przez pryzmat stresu i jego długofalowych konsekwencji, co pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego ciało reaguje tak, a nie inaczej. Mimo tej przystępności, książka nie traci swojego naukowego charakteru – wciąż jest to pozycja z pogranicza medycyny i biologii, oparta na rzetelnej wiedzy. To dobra lektura dla tych, którzy chcą zrozumieć swoje ciało, ale bez konieczności przedzierania się przez trudny, akademicki język.
„Dlaczego zebry nie mają wrzodów” to książka, która w przystępny sposób tłumaczy, jak stres wpływa na ludzki organizm. Jej ogromnym plusem jest prosty, zrozumiały język – nawet laik bez medycznego przygotowania bez trudu odnajdzie się w opisie działania poszczególnych układów. Każdy z nich pokazany jest przez pryzmat stresu i jego długofalowych konsekwencji, co pozwala...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPsychologia i biologia stresu w bardzo przystępnej formie. Autor tłumaczy trudne rzeczy z humorem i lekkością. Jedna z ciekawszych książek popularnonaukowych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzeroki, dogłębny opis konsekwencji stresu po prostu przeraża. W ostatnim rozdziale znajdziemy trochę informacji jak radzić sobie ze stresem ale niestety nie ma jednoznacznych odpowiedzi - co jest jest dowodem wysoce naukowego charakteru książki. Dla mnie ta pozycja była zbyt naukowa, czasem ciekawie usłyszeć o jakiś eksperymentach, ale autor przytaczał też całą historię myśl badawczej „wcześniej myśleli tak, a okazało się że …” to dla mnie za dużo, nie potrzebuję tak dokładnych informacji. Ogólnie sporo się dowiedziałam ale bardziej mnie to przestraszyło niż uspokoiło i nauczyło radzić sobie ze stresem.
Szeroki, dogłębny opis konsekwencji stresu po prostu przeraża. W ostatnim rozdziale znajdziemy trochę informacji jak radzić sobie ze stresem ale niestety nie ma jednoznacznych odpowiedzi - co jest jest dowodem wysoce naukowego charakteru książki. Dla mnie ta pozycja była zbyt naukowa, czasem ciekawie usłyszeć o jakiś eksperymentach, ale autor przytaczał też całą historię...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego zebry nie mają wrzodów” Roberta Sapolsky’ego to niezwykła książka, która głęboko rozkłada na czynniki pierwsze mechanizm stresu u człowieka w porównaniu z innymi gatunkami. To nie jest kolejny poradnik o technikach relaksacyjnych czy o tym, jak nie zwracać uwagi na stresujące sytuacje – to naukowe kompendium, które wyjaśnia, dlaczego nasz organizm reaguje tak, a nie inaczej, i dlaczego równie dobrze moglibyśmy się od nich, czyli od zwierząt, wiele nauczyć.
Cała recenzja: paulapisze.pl
Dlaczego zebry nie mają wrzodów” Roberta Sapolsky’ego to niezwykła książka, która głęboko rozkłada na czynniki pierwsze mechanizm stresu u człowieka w porównaniu z innymi gatunkami. To nie jest kolejny poradnik o technikach relaksacyjnych czy o tym, jak nie zwracać uwagi na stresujące sytuacje – to naukowe kompendium, które wyjaśnia, dlaczego nasz organizm reaguje tak, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk,
Wciąga płynnością narracji,
Zaciekawia i rozbudza ciekawość,
Pozwala zrozumieć lepiej zależności
Podpowiada jak i co warto wziąć pod uwagę, by cieszyć się życiem bardziej pełnym.
Wybaczam nawet to, że autor miesza w mojej interpretacji rzeczywistości i nie wierzy w ducha pozamaterialnego.
Przyjemność czytania adekwatna do zdolności pisarskich naukowca i dobrego tłumaczenia. Dziękuję
Klasyk,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga płynnością narracji,
Zaciekawia i rozbudza ciekawość,
Pozwala zrozumieć lepiej zależności
Przyjemność czytania adekwatna do zdolności pisarskich naukowca i dobrego...
Dość ciężka książka, w której autor szeroko przedstawia aktualne poglądy (aktualne, na 2004 rok) na temat stresu, jego wpływu na ciało i psychikę i całego funkcjonowania organizmu w tym kontekście. Książka jest wymagająca, autor nie upraszcza rzeczywistości i fachowo omawia stan wiedzy, niewiedzy i wątpliwości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStres rozłożony na czynniki pierwsze. I to tak dokładnie, że dowiemy się zarówno tego, które hormony pojawiają się w reakcji na stresor, jak i to w jaki sposób taka informacja jest przekazywana. Autor szczegółowo wyjaśnia pracę mózgu, pokazuje różnice w reakcji na stres wśród ssaków. W przypisach końcowych można znaleźć literaturę naukową, do której się odwołuje naukowiec. Książka mówi wiele nie tylko o samej reakcji stresowej, lecz o jej konsekwencjach. Analizuje wpływ stresu na choroby, bezsenność, zdolność uczenia się. Autor drobiazgowo tłumaczy, jak trudno zbadać wpływ stresu na człowieka - głównie z tego względu, że naukowcy są zmuszeni polegać na retrospektywnych odczuciach badanego. Czytelnik dowie się, że ten sam bodziec może wywołać odmienne reakcje (pod względem wydzielanych hormonów) w zależności od sytuacji społecznej danego osobnika. Dowie się również.... Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać. Lista jest naprawdę długa. Co więcej, ta wiedza podawana jest w wyjątkowo przyjazny sposób. Dzięki przystępnemu językowi byłam w stanie przyswoić sobie zasady działania wielu mechanizmów biologicznych. Nawet jeżeli do tej pory uważaliście, że biologia i chemia to dla was czarna magia, sięgnijcie po tę lekturę - może uda się odczarować to przekonanie.
Stres rozłożony na czynniki pierwsze. I to tak dokładnie, że dowiemy się zarówno tego, które hormony pojawiają się w reakcji na stresor, jak i to w jaki sposób taka informacja jest przekazywana. Autor szczegółowo wyjaśnia pracę mózgu, pokazuje różnice w reakcji na stres wśród ssaków. W przypisach końcowych można znaleźć literaturę naukową, do której się odwołuje naukowiec....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przypomina trochę podręcznik dla studentów biologii czy medycyny. Warto jednak się z nią zapoznać! Poznamy mnóstwo interesujących faktów oraz przeczytamy bardzo dobre opisy funkcjonowania naszego organizmu w sytuacjach stresowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo więcej niż tylko mechanizm działania spłuczki w toalecie czy co czuje zebra gnająca przez sawannę.