Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Gastrophysics: The New Science of Eating
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Data wydania:
- 2018-04-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-04-18
- Liczba stron:
- 456
- Czas czytania
- 7 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380319141
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.
W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 257
- 128
- 53
- 20
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Opinia
Jeżeli miałbym określić książkę jednym przymiotnikiem, byłoby to słowo "pretensjonalna". Już sam tytuł uzurpuje sobie pozory naukowości i powiązania z naukami ścisłymi. Ilość przypisów sugeruje, że mamy do czynienia z książką naukową. W rzeczywistości naukowa część odwołuje się najczęściej do psychologii i behawiorystyki. W przypisach znajdujemy artykuły prasowe i publikacje internetowe. Osobiście mnie to zraziło, bo spodziewałem się rzetelnej wiedzy przekazanej w przystępny sposób. O ile kompetencji autorowi nie sposób odmówić, to przekazywane treści nie zawsze są jednakowo wartościowe.
Jeżeli miałbym określić książkę jednym przymiotnikiem, byłoby to słowo "pretensjonalna". Już sam tytuł uzurpuje sobie pozory naukowości i powiązania z naukami ścisłymi. Ilość przypisów sugeruje, że mamy do czynienia z książką naukową. W rzeczywistości naukowa część odwołuje się najczęściej do psychologii i behawiorystyki. W przypisach znajdujemy artykuły prasowe i...
więcej Pokaż mimo to