- popularnonaukowa
- Ask an Astronaut. My Guide to Life in Space
- 2018-03-15
- 2018-03-15
- Zbigniew Kościuk
Czy zdarzyło ci się patrzeć w nocne niebo i zastanawiać się, jakie tajemnice może skrywać ogrom przestrzeni kosmicznej? Czy wyobrażałeś sobie kiedyś, jak to jest być astronautą i patrzeć na Ziemię z góry?
Wcale nie musisz aplikować o pracę w agencji kosmicznej, aby poznać odpowiedzi na te i setki innych pytań, na które w niniejszej książce odpowiada brytyjski astronauta, Tim Peake.
Dzięki tej wspaniałej książce poczujesz się jak prawdziwy badacz kosmosu: usłyszysz ryk silników startującej w kosmos rakiety, zerkniesz w nocne niebo, by zobaczyć okrążającą Ziemię Międzynarodową Stację Kosmiczną i przekonasz się, jakie to jest podziwiać wschody i zachody słońca… 16 razy na dobę.
Ten pełen pasji do nauki przewodnik po życiu w kosmosie zabierze cię w niezwykłą podróż w kosmos, pokaże tajniki pracy astronauty i odkryje cuda technologii kosmicznej stworzonej przez człowieka.
Nie pozwól nikomu, aby powiedział ci, że nie możesz czegoś osiągnąć. – Tim Peake
Kup Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
„Ziemia to wyjątkowy błękitny klejnot, oaza życia rysująca się z uderzającym kontrastem na tle ciemnej otchłani kosmosu.” Jak bardzo trzeba być wysportowanym, żeby zostać astronautą? Jak duży problem stanowią śmieci kosmiczne? Czy przestrzeń kosmiczna ma zapach? Jak się korzysta z toalety w kosmosie? Na te i wiele innych ważnych, czasem śmiesznych pytań o bycie astronautą odpowiada w swojej książce Timothy Peake, brytyjski astronauta, uczestnik trwającej 185 dni ekspedycji Sojuz TMA-19M (2015-2016) na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Dowiadujemy się o tym, jak autor został astronautą i jak inni mogą nim zostać, jak wygląda szkolenie na astronautę, oraz otrzymujemy relację z jego pobytu na ISS, od momentu przygotowań do startu, do lądowania z powrotem na Ziemi. Książka napisana przystępnie w zrozumiałym języku w formie pytanie – odpowiedź. Całość ubarwiona różnymi rysunkami oraz zdjęciami autora z jego ekspedycji. Wszystko ciekawe, jedne pytania bardziej, inne mniej, pewnie wszystko w zależności od tego, ile dany czytelnik wie odnośnie bycia astronautą i przestrzeni kosmicznej. Przyjemnie i szybko się czytało. Jak to zwykle bywa w przypadku literatury faktu dowiedziałam się kilku interesujących rzeczy, o których nie miałam pojęcia. Autor znacznie przybliżył mi, jak trudne, wymagające i niebezpieczne jest bycie astronautą. Dobrze jest poznać relację osoby, która zna się na rzeczy, wie o czym pisze i zgłębić jej osobiste przemyślenia i doświadczenia. Podziwiam determinację autora w spełnianiu swoich marzeń oraz wiedzę, jaką musiał posiąść aby je zrealizować. Książka przyjemna i interesująca. Polecam.
Oceny książki Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie
1647 użytkowników ma tytuł Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie na półkach głównych- Przeczytane 853
- 2018 29
- 2022 27
- Popularnonaukowe 22
- 2021 12
Tagi i tematy do książki Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie

Czytelnicy Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie

Moje dziecko nie chce czytać – jak je zachęcić? 5 skutecznych sposobów dopasowanych do wieku
Cytaty z książki Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie
Najbardziej romantyczna teoria głosi, że zapach przestrzeni kosmicznej to woń gasnących gwiazd.
A zatem jeśli coś pójdzie źle podczas ponownego wejścia w atmosferę jest wiele planów awaryjnych umożliwiających bezpieczny powrót na Ziemię. Czasami trzeba jednak trochę poczekać, aż ktoś nas znajdzie.
Rozwiń ZwińAstronauci przed przystąpieniem do egzaminu końcowego ćwiczą wypadnięcie ze stacji od dwudziestu do trzydziestu razy (także w nocy).

Opinie i dyskusje o książce Zapytaj astronautę. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o podróżach i życiu w kosmosie
Głównie dla osób rozpoczynających swoje zainteresowanie kosmosem, jednak wiele szczegółów z działania i funkcjonowania załogi ISS zostaje tutaj prosto i przejrzyście wyjaśnionych. Pozycja zarówno dla nastolatków jak i dorosłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca lektura zawierająca wiele faktów, ciekawostek i dotąd mi nieznanych informacji. Świetnie napisana, prostym i głównie nienaukowym językiem. Dla starszych i młodszych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tę książkę sięgnąłem z ciekawości — lubię tematy kosmiczne, a nazwisko Peake’a znam z relacji z ISS. „Zapytaj astronautę” to pozycja napisana w formie wywiadu, gdzie autor odpowiada na najczęstsze pytania o życie na orbicie. Na pierwszy rzut oka: rzecz lekka, przyjemna i pełna ciekawostek. W sam raz dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tematyką eksploracji kosmosu.
Przyznam jednak, że dla kogoś, kto od lat śledzi relacje astronautów, czytał książki Scotta Kelly'ego, Chrisa Hadfielda czy oglądał dziesiątki filmów dokumentalnych, ta lektura może okazać się mocno wtórna. Nie znalazłem tu niczego, co by mnie zaskoczyło. To bardziej popularnonaukowa przystawka niż pełnoprawny kosmiczny posiłek.
Na plus zasługuje przyjemna forma wydania — sporo zdjęć i grafik sprawia, że książkę nie tylko się czyta, ale też przegląda. Można ją potraktować jak album z komentarzem. Dobra propozycja na prezent dla młodszych czytelników albo osób, które dopiero łapią kosmicznego bakcyla.
Dla mnie — szybki przegląd, odświeżenie znanych faktów i przypomnienie, że życie na stacji kosmicznej to nie tylko badania i technologia, ale też bardzo ludzkie, codzienne historie.
Po tę książkę sięgnąłem z ciekawości — lubię tematy kosmiczne, a nazwisko Peake’a znam z relacji z ISS. „Zapytaj astronautę” to pozycja napisana w formie wywiadu, gdzie autor odpowiada na najczęstsze pytania o życie na orbicie. Na pierwszy rzut oka: rzecz lekka, przyjemna i pełna ciekawostek. W sam raz dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tematyką eksploracji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawe kompendium wiedzy oraz różnych ciekawostek na tematy związane z kosmosem, podróżami kosmicznymi życiem na stacji ISS i
wszystkim co pokrewne. Książka to forma wywiadu z autorem, kosmonautą przebywającym swego czasu właśnie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Można się naprawdę bardzo sporo dowiedzieć. Słuchałem książkę z formie audiobooka, polecam, bardzo sympatyczna interpretacja dwojga lektorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towszystkim co pokrewne. Książka to forma wywiadu z autorem, kosmonautą przebywającym swego czasu właśnie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Można się naprawdę bardzo sporo dowiedzieć. Słuchałem książkę z formie audiobooka, polecam, bardzo...
I żartobliwie i poważnie. Zabawnym pytaniom autor przydaje naukowej głębi, a odpowiedzi na te poważne podaje lekko i przystępnie. Jest i ocodzienności na stacji kosmicznej jak i o najbardziej trudnych momentach misji: starcie, spacerze kosmicznym i powrocie na Ziemię. Są kolorowe zdjęcia :-D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIstnieją takie profesje, które chociaż bywają niebezpieczne, to są spełnieniem marzeń wielu osób. Jedna z nich wyróżnia się w sposób szczególny. Niesamowicie elitarna, w ekstremalnie trudnych warunkach, a przy tym zapewniająca naprawdę wyjątkowe doświadczenia. Jak zapewne się domyślacie, ów zawód to astronauta. Jeden z nich, Tim, postanowił uchylić rąbka tajemnicy pokazując z czym tak naprawdę wiąże się bycie astronautą.
Autor, Tim Peake, będący brytyjskim astronautą, który z ramienia Europejskiej Agencji Kosmicznej spędził na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) 6 miesięcy (przełom 2015 i 2016 roku),postanowił podzielić się swoimi doświadczeniami i odpowiedzieć na najczęściej zadawane mu pytania. Co ciekawe, zadawane nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci z różnych brytyjskich szkół. Ponieważ Tim doskonale zdawał sobie sprawę, iż warunki i miejsce jego pracy były cokolwiek niezwykłe, uznał, iż nie ma “głupich pytań” i wychodząc naprzeciw ludzkiej ciekawości postarał się rzeczowo odpowiedzieć na każde z nich. Z książki dowiemy się nie tylko np. jak zbudowana jest ISS czy co trzeba zrobić by zostać astronautą, ale także jakie są dziwne przesądy w Bajkonurze, jak pachnie kosmos, czy co zrobić gdy na kosmicznym spacerze przyciśnie cię do kibelka?
Przyznaję, że była to dla mnie nader ciekawa lektura. Dowiedziałem się z niej wielu istotnych rzeczy, które od dawna mnie nurtowały np. z jakimi zagrożeniami związanymi ze stanem zdrowia, muszą się mierzyć astronauci po powrocie na ziemię. Książka w przystępny sposób opisuje zasady funkcjonowania ISS, od tak prozaicznych rzeczy jak spanie, po badania naukowe. Co w mojej ocenie niezwykle istotne, autor przybliżając czytelnikowi swoją pracę nie tylko uzasadnia iż ISS to nie fanaberia rządnej wiedzy ludzkości. We wspaniały sposób pokazuje także, jak wielki wpływ ma ten międzynarodowy projekt na nasze życie codzienne. Tim podzielił książkę na kilka rozdziałów, które w sposób kompletny, krok po kroku, ukazują przebieg misji od wieloetapowego szkolenia by polecieć na orbitę, po powrót na Ziemię. Co mocno mnie zaskoczyło, pomimo dość skomplikowanej tematyki, Tim odpowiada na pytania, bardzo czytelnym, choć wciąż niezwykle profesjonalnym językiem. Nie wychodzi przy tym z założenia, że czytelnik ma już jakiś zasób wiedzy z tej tematyki, tylko cierpliwie każdy aspekt tłumaczy krok po kroku.
Jedyny element, który odrobinę mnie zmęczył to forma książki. W sytuacji, gdy czyta się lekturę “na raz” to formuła wyłącznie pytań i odpowiedzi, może być odrobinę nużąca. Dlatego polecam Wam rozłożenie sobie, tej książki w czasie.
Z ogromnym entuzjazmem polecam tę lekturę każdemu. Dla jednych będzie to po prostu ciekawa książka, dla innych zaś może się okazać idealnym wstępem do szerszego zapoznania z kosmiczną tematyką. Kto wie, być może znajdzie się również ktoś, kogo ta książka zainspiruje do zostania astronautą?
Istnieją takie profesje, które chociaż bywają niebezpieczne, to są spełnieniem marzeń wielu osób. Jedna z nich wyróżnia się w sposób szczególny. Niesamowicie elitarna, w ekstremalnie trudnych warunkach, a przy tym zapewniająca naprawdę wyjątkowe doświadczenia. Jak zapewne się domyślacie, ów zawód to astronauta. Jeden z nich, Tim, postanowił uchylić rąbka tajemnicy pokazując...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja dla dzieci, nawet nie dla nastolatków. Przeczytałem tą książkę, bo nie mam w zwyczaju nie kończyć tego co zacząłem, ale były to dla mnie istne katusze. Nawet patrząc z perspektywy dzieci co najwyżej drobna część zawartości ma walor popularno-naukowy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja dla każdego, kto chciałby zdobyć podstawową wiedzę o podróżach w przestrzeni kosmicznej, życiu na stacji orbitalnej ISS i mniej znanych aspektach pracy astronauty. Napisana językiem prostym, bez przesadnego natłoku skomplikowanych naukowych zagadnień, w wygodnej formie pytanie-odpowiedź. Czyta się szybko i z dużą przyjemnością. Dla mnie już jest to klasyk popularnonaukowy.
Świetna pozycja dla każdego, kto chciałby zdobyć podstawową wiedzę o podróżach w przestrzeni kosmicznej, życiu na stacji orbitalnej ISS i mniej znanych aspektach pracy astronauty. Napisana językiem prostym, bez przesadnego natłoku skomplikowanych naukowych zagadnień, w wygodnej formie pytanie-odpowiedź. Czyta się szybko i z dużą przyjemnością. Dla mnie już jest to klasyk...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy wcześniej nie interesowałam się kosmosem, więc moja wiedza na ten temat przed przeczytaniem książki była takim poziomie jakbym przez ostatnie 20 lat żyła pod kamieniem. Dlatego książkę uważam za rewelacyjną! Dowiedziałam się wielu fascynujących rzeczy i chyba nawet trochę zapałałam chęcią do zagłębiania się w doniesnia o misjach w kosmosie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSądziłam, że dzięki tej pozycji moje serducho zapała choć minimalną miłością do kosmosu. Myliłam się... ACZKOLWIEK! Jestem przekonana, że każdy, którego głowa nie pozostaje zamknięta na kwestie galaktyczne (cóż poradzę, że temat wywołuje u mnie albo ból głowy, albo wzmożoną senność?),polubi się z zapiskami pana Peake'a.
Wielce przystępna formuła z gatunku "pytanie/odpowiedź", okraszona licznymi ciekawostkami, odwołaniami do historii i kultury, a także scenariuszami "co by było, gdyby?" - wszystko to sprawia, że mam wewnętrzne opory przed wystawieniem planowanych 2 gwiazdek. Dlatego zostaję przy 3 🌞
EDIT: miałam na myśli skalę Goodreads'ową
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielce przystępna formuła z gatunku...