Płeć i poznanie
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Biblioteka Myśli Współczesnej
- Sex and Cognition
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Maja Kamińska
- mózg różnice płci
Książka Doreen Kimury, psychologa i neurobiologa z Uniwersytetu Simona Frasera w Kanadzie, jest jedną z najlepszych i najszerzej komentowanych książek na temat różnic poznawczych między kobietami i mężczyznami. Poprzez różnice poznawcze rozumie się wszelkie zdolności i umiejętności związane z funkcjonowaniem mózgu, zmysłów, pamięci, orientacją w przestrzeni, logicznym myśleniem i zdobywaniem wiedzy. Bez stereotypów i półprawd, których tak wiele w popularnych pracach na temat związku płci i mózgu, za to czerpiąc obficie z wyników najnowszych badań naukowych i niezliczonych testów psychologicznych, autorka daje czytelnikowi możliwość zapoznania się z charakterem tych różnic oraz dostarcza szeregu możliwych wyjaśnień ich powstania i rozwoju. Szczególny nacisk kładzie na mechanizmy hormonalne i ich wpływ na rozwój ludzkiego mózgu oraz tzw. wzorców poznawczych typowych dla przedstawicieli obu płci. Książka jest znaczącym głosem w sporze o źródła zróżnicowania zdolności mężczyzn i kobiet (wyjaśnienia biologiczne kontra wyjaśnienia społeczne) oraz stanowi znakomite uzupełnienie słynnej Płci mózgu.
Skondensowana wiedza wyłożona w sposób jasny i przejrzysty. Autorka podaje fakty potwierdzone wynikami licznych badań, przy czym nie miesza z nimi własnych opinii. Choć na temat płci wciąż istnieje wiele wątpliwości, to jednak dzięki tej książce dużo się dowiedziałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce opisano różnice między płciami. Różnice kształtowane od życia płodowego do dorosłości. Wynikające z czynników genetycznych, hormonalnych jak i społecznych. Co ważne, różnice, które w pewnych okresach i w pewien sposób są zmienne.
Bardzo skondensowana wiedza, wyłożona w prosty sposób, a jednocześnie ciekawy.
Warto przeczytać, choćby dlatego, by mieć rozeznanie tak w różniach międzypłciowych, jak i w obrębie tej samej płci. Na pewno też pewne wnioski przeczą powszechnym opiniom, ukazującym się w debacie publicznej, jak i forsowanym przez środowiska skierowane na osiągnięcie określonego celu. Dla osób ciekawych człowieka, pozycja obowiązkowa. Szczególnie od strony biologii, fizjiologii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo skondensowana wiedza, wyłożona w prosty sposób, a jednocześnie ciekawy.
Warto przeczytać, choćby dlatego, by mieć rozeznanie...
Książka składa się z dwustu stron piekielnie esencjonalnej i przejrzyście ułożonej treści. Szczególnie zaciekawiły mnie wyniki badań nad wpływem testosteronu na zdolności przestrzenne mężczyzn – ku mojemu zaskoczeniu wykazano tu pogorszenie tych zdolności wraz ze wzrostem stężenia hormonu. Równie intrygujące były dla mnie informacje o występującym związku pomiędzy zdolnościami poznawczymi a różnicą w gęstości linii papilarnych pomiędzy lewą a prawą dłonią. Wiele przedstawionych tez jest oparta na wynikach badań przeprowadzonych przez autorkę książki.