Hjem. Na północnych wyspach

Okładka książki Hjem. Na północnych wyspach autora Ilona Wiśniewska, 9788383961668
Okładka książki Hjem. Na północnych wyspach
2025-09-10

Kup Hjem. Na północnych wyspach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hjem. Na północnych wyspach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hjem. Na północnych wyspach

Kupiłam tę książkę zaraz po premierze, na fali swojej fascynacji Północą po dłuższym pobycie za kołem podbiegunowym. I bardzo mnie poruszyła.

Nie tylko dlatego, że opowiada o kraju, którym jestem absolutnie oczarowana, ale przede wszystkim przez temat ptaków. Nigdy specjalnie się nimi nie interesowałam, a mewy kojarzyły mi się głównie z podstępnymi próbami kradzieży mojego jedzenia - najlepiej prosto z garnka.

Ta książka niczego nachalnie nie tłumaczy ani nie przekonuje. A jednak po jej przeczytaniu zaczyna się patrzeć na ptaki zupełnie inaczej.

I jeszcze historia Bjørg - bardzo poruszająca. Do tego stopnia, że do dziś chciałabym się dowiedzieć, co u niej. Po skończeniu książki jeszcze długo płakałam.

„Hjem” to jedna z bardziej osobistych książek Ilony Wiśniewskiej. Autorka opowiada w niej o swym aktualnym miejscu zamieszkania, norweskim miasteczku Tromsø. Nie jest to jednak zwyczajna historia o samej okolicy, lecz o mieście jako siedlisku, w którym natura spotyka się z człowiekiem. Tromsø jest to miejsce pod wieloma względami niezwykłe. Bardzo różnorodne kulturowo, ostatnio dość popularne turystycznie i bardzo cenne pod względem naukowym. To także najchętniej obierany przez obcokrajowców kierunek do oglądania zorzy polarnej i doświadczania arktycznego klimatu. Ilona opowiada dlaczego upodobała sobie Tromsø, jako bezpieczną przystań. Mówi też o zawartych tu przyjaźniach. Skupia się na relacji z niejaką Bjørk, która kocha nad swe życie ptaki, a zwłaszcza mewy. I to także historia o nich właśnie. O mewach, którym w wyniku szybkiego rozwoju miasta coraz ciężej się funkcjonuje. A ludzie nie rzadko nic sobie z tego nie robią. Ilona wraz ze swymi znajomymi próbuje temu przeciwdziałać. Wspólnie podejmują oni walkę skierowaną przeciwko niszczeniu naturalnych ptasich siedlisk i ratowaniu gatunków, którym grozi wyginięcie. Okazuje się, że ludzi i zwierzęta spotyka tu taki sam los. Jest wybór, albo go nie ma i należy się dostosować. I nie zawsze decydują o tym prawa natury, a raczej ludzki egoizm i ignorancja. A tak naprawdę każdy z nas potrzebuje jakiegoś domu, bezpiecznego azylu, upragnionego siedliska. Bo ludzie i zwierzęta są przecież częściami tej samej natury. Polecam gorąco reportaż. Interesujący i frapujący za razem. Udanej lektury.

Mimo, ze to książka o dalekiej, leżącej za kołem polarnym krainie, utrzymana jest w wolnym i takim, hmmm.... ciepłym klimacie. Cztery pory roku w Tromso, mewy, zajmujący się nimi wolontariusze, sporo freaków, emigrantów szukających w Norwegii lepszego zycia oraz Bjoerg. Przyjaciółka autorki ktora wraz ze swym skrzydlatym przyjacielem staje się centralną postacią tego reportażu.
Spędziłem pare lat temu jeden dzien w Tromso. Szkoda, ze tej książki jeszcze wtedy nie było. Byłby to najlepszy przewodnik po tym miescie.

655 użytkowników ma tytuł Hjem. Na północnych wyspach na półkach głównych
105 użytkowników ma tytuł Hjem. Na północnych wyspach na półkach dodatkowych

Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Każdemu jego śmietnik. Szkice o śmieciach i śmietniskach Beata Chomątowska, Paweł Dunin-Wąsowicz, Natasza Goerke, Zbigniew Mikołejko, Włodzimierz Karol Pessel, Maria Poprzęcka, Małgorzata Rejmer, Anda Rottenberg, Filip Springer, Krzysztof Środa, Ziemowit Szczerek, Ilona Wiśniewska, Urszula Zajączkowska
Okładka książki Wygadane o Wschodzie Anna Dziewit-Meller, Wojciech Jagielski, Mateusz Marczewski, Marcin Meller, Małgorzata Szejnert, Ilona Wiśniewska

Cytaty z książki Hjem. Na północnych wyspach