Koniec jest moim początkiem

Okładka książki Koniec jest moim początkiem autora Tiziano Terzani, 9788383356242
Okładka książki Koniec jest moim początkiem
Tiziano Terzani Wydawnictwo: Zysk i S-ka Seria: NAOKOŁO ŚWIATA reportaż
reportaż
NAOKOŁO ŚWIATA
Fine è il mio inizio
2025-08-19
2010-05-04
Iwona Banach

Kup Koniec jest moim początkiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Koniec jest moim początkiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koniec jest moim początkiem

Niezwykła opowieść o życiu ... Rozmowa z wpisanymi w nią wspomnieniami, retrospekcjami nie tylko będącymi obrazami, z jakże barwnego życia Tiziano Terzani, ale także poczynionymi przez autora obserwacjami na temat otaczającej nas jakże zmiennej rzeczywistości. Niespieszna narracja; moc refleksji doświadczonego już człowieka; odsłonięcie jego spojrzenia na życie ... spojrzenia z dystansu, z perspektywy minionego już czasu ... duchowa droga ku wewnętrznemu spokojowi... swoisty testament.

„Koniec jest moim początkiem” Tiziana Terzaniego to książka wyjątkowa – intymna, spokojna i głęboko poruszająca, a przy tym pozbawiona sentymentalizmu. Powstała jako zapis rozmów autora z synem, prowadzonych u kresu życia, staje się czymś więcej niż autobiografią. To świadomy testament człowieka, który całe życie poświęcił patrzeniu na świat uważnie, krytycznie i z empatią.
Forma dialogu nadaje tej opowieści niezwykłą naturalność. Nie ma tu patetycznych monologów ani chęci podsumowania wszystkiego w sposób definitywny. Jest rozmowa – szczera, czasem bolesna, czasem pełna ciepła – w której ojciec i syn spotykają się na równych prawach. Folco nie tylko zadaje pytania, ale tworzy przestrzeń, w której Terzani może mówić swobodnie, bez dziennikarskiej maski.
Autor wraca do dzieciństwa we Florencji, do skromnego domu pełnego miłości, do pierwszych doświadczeń, które ukształtowały jego wrażliwość i niezgodę na niesprawiedliwość. Te fragmenty są niezwykle plastyczne i pokazują, że pragnienie zrozumienia świata nie rodzi się nagle, lecz dojrzewa latami, wyrasta z obserwacji i poczucia odpowiedzialności za innych.
Dużą część książki zajmują wspomnienia z pracy korespondenta zagranicznego. Terzani prowadzi czytelnika przez burzliwe dekady XX wieku, przez Azję targaną rewolucjami, wojnami i ideologicznymi złudzeniami. Nie jest to jednak sucha kronika wydarzeń, lecz refleksja nad tym, jak wielkie idee potrafią zamieniać się w opresję i jak łatwo idealizm przegrywa z ludzką żądzą władzy.
Szczególnie wybrzmiewają fragmenty poświęcone dziennikarstwu. Terzani mówi o etyce zawodu, o odpowiedzialności za słowo, o potrzebie odwagi i niezależności. Jego doświadczenia pokazują, jak trudne jest zachowanie uczciwości w świecie nacisków politycznych i ekonomicznych, a jednocześnie jak bardzo jest to konieczne, jeśli dziennikarstwo ma mieć sens.
Najbardziej przejmująca warstwa książki dotyczy jednak choroby i przemijania. Autor nie ukrywa cierpienia, ale też nie czyni z niego centrum narracji. Rak staje się impulsem do najważniejszego śledztwa w jego życiu – poszukiwania sensu śmierci i pogodzenia się z jej nieuchronnością. Terzani pisze o tym z zadziwiającym spokojem, jakby patrzył na własny koniec z dystansu, który przynosi ulgę, a nie strach.
Mimo ciężaru poruszanych tematów książka nie przytłacza. Przeciwnie – emanuje spokojem i afirmacją życia. Autor wielokrotnie podkreśla, że czuje się człowiekiem spełnionym, który nie poszedł na łatwe kompromisy i nie żałuje obranej drogi. To opowieść o konsekwencji, cierpliwości i gotowości do zaczynania od nowa, nawet po bolesnych rozczarowaniach.
„Koniec jest moim początkiem” to lektura, która zostaje z czytelnikiem na długo. Nie daje prostych odpowiedzi ani gotowych recept, ale zmusza do zatrzymania się i spojrzenia na własne życie z szerszej perspektywy. To książka mądra, kojąca i inspirująca, przypominająca, że prawdziwa podróż nie zawsze prowadzi przez kolejne kraje – czasem biegnie w głąb siebie.

Jedna z lepszych książek jakie czytałam, to książka, która zostaje w człowieku na długo po odłożeniu jej na półkę. To niezwykła, głęboko poruszająca rozmowa ojca z synem, pełna mądrości, życiowych obserwacji i zachwytu nad światem. Tiziano Terzani pokazuje, że nawet w obliczu końca można odnaleźć spokój, sens i piękno.
Zdecydowanie warto – to piękna, mądra i niezwykle pozytywna książka, która zostawia czytelnika bogatszym o nowe spojrzenie na życie.

Zdecydowanie warto – to piękna, mądra i niezwykle...

3027 użytkowników ma tytuł Koniec jest moim początkiem na półkach głównych
471 użytkowników ma tytuł Koniec jest moim początkiem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Koniec jest moim początkiem

Tiziano Terzani
Tiziano Terzani
Tiziano Terzani (1938-2004) - reporter, pisarz, podróżnik, znawca Azji. Publikował m.in. w "Der Spiegel", "Corriere della Sera" i "L'Espresso". Autor wielu książek, m.in. poświęconych Wietnamowi "Pelle di leopardo" (1973) i "Giai Phong!" (1976).

Cytaty z książki Koniec jest moim początkiem