Pismo. Magazyn opinii, nr 1 /styczeń 2019
- czasopisma
- Fundacja Pismo
- 2019-01-02
- 2019-01-02
- kultura książki reportaż poezja esej opinie
W styczniowym numerze m.in.:
- Portret: "Ja, Facebook. Sylwetka Marka Zuckerberga" (Evan Osnos).
- Reportaż: "Wychowałam dziewiętnaścioro dzieci" (Łukasz Pilip).
- Reportaż: "Polskość na Litwie przegrywa z Putinem" (Zbigniew Rokita).
- Studium: "Plastikowy gniew" (Stephen Buranyi).
- Od Redakcji: "Pismo w podręcznej apteczce" (Magdalena Kicińska).
- Felieton: "Porcelana nie nadaje się dla pesymistów" (Marcin Wicha).
- Felieton: "Jak się złe zaczyna, czyli spis czarownic" (Artur Domosławski).
- Rozmowa: "Duczmal: Orkiestra to najpiękniejszy instrument" (Maciej Kucharski).
- Poezja: "Zosinów nocą" (Jolanta Nawrot).
- Opowiadanie: "Niedzielni" (Mikołaj Grynberg).
- Poezja: "Pewność" (Tadeusz Dąbrowski).
- Poezja: "Spacer" (Barbara Kędzierska).
- Wokół książek: "Rzeź ptaków" (Piotr Paziński).
- Opowiadanie: "Moja lewa stopa" (Wojciech Kuczok).
- Apteczka: "Mądrości ludzi z całego świata" (Jagoda Szelc).
- Rzecz gustu: "Redakcja poleca. Nie przegap w styczniu" (Redakcja).
- Żart obrazkowy: "Segment people", "Poznajmy WŁOCHY", "Życie usłane brylantami" (Katarzyna Gintowt).
- Komiks: "Mama mówi" (Edyta Bystroń).
- Fotoreportaż: "Fortepian dla Chopina" (Wojciech Grzędziński).
Porażka bywa swego rodzaju sukcesem. Chciałbyś jej uniknąć, ale możesz się dzięki niej nauczyć wielu przydatnych rzeczy. (Andrew Bosworth).
Jedną ze wspaniałych cech tego magazynu jest jego poziom i teksty, które mimo upływu czasu, nie tracą na aktualności. Tego numeru nie udało mi się przeczytać wtedy, kiedy został wydany i trochę przeleżał na półce. Wróciłam do niego teraz, kiedy sytuacja wydawałoby się, jest zupełnie inna. A jednak wszystkie teksty były dla mnie ważne i wnoszące coś nowego do mojej wiedzy o świecie. I pewnie do tych o Facebooku, plastiku czy mniejszości polskiej na Litwie można by dopisać kilka paragrafów w związku ze zmianami, które nastąpiły od czasu publikacji, to i tak myślę, że nadal doskonale opisują pewne fenomeny. I zawsze dodatkowe ukłony i podzięka za poezję. Moje nowe odkrycie, w którym Pismo i jego redaktorka Magdalena Kicińska, są moimi przewodnikami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpośród materiałów zamieszczonych w styczniowym numerze, najbardziej wyróżniam:
- "Moja lewa stopa" (str. 2-6) - opowiadanie Wojciecha Kuczoka.
- "Dom przy Zielonej" (str. 15-24) - Łukasz Pilip w reportażu o pomocy dzieciom przez tzw. matki SOS.
- "Spacer" (str. 25) - fajny wiersz Barbary Kędzierskiej.
- "Fortepian dla Chopina" (str. 26-33) - fotoreportaż Wojtka Grzędzińskiego o rekonstrukcji fortepianu Fryderyka Chopina, której podjął się Paul McNaulty.
- "Ja, Facebook" (str. 34-48) - portret Marka Zuckenberga, którego autorem jest Evan Osnos.
- "Pewność" (str. 42) - wiersz Tadeusza Dąbrowskiego.
- "Rzeczpospolici" (str. 50 - 57) - Zbigniew Rokita w reportażu o Litwie i polskiej mniejszości narodowej żyjącej w tym kraju.
- "Plastikowy gniew" (str. 58 - 66) - Stephen Buranyi pisze o plastiku: tworzywie, które zrewolucjonizowało świat ale też stało się przyczynkiem do powstawania konsumpcjonizmu na skalę globalną.
- "Gang bang na mózgu. Czyli dlaczego mamy bać się porno?" (str. 76 - 86) - Karolina Lewestam w interesującym eseju o pornobiznesie, jego coraz większym rozprzestrzenianiu się wśród młodzieży oraz jego ciemnych stronach.
- "Niedzielni" (str. 95) - Mikołaj Grynberg w opowiadaniu będącym zapisem z obserwacji pewnego rodzinnego obiadu.
Trzynasty numer (nomen omen ukończony trzynastego w piątek) okazał się pierwszym, którego oceniam jako bardzo dobry. Większość zamieszczonych w numerze materiałów trafiła w mój czytelniczy gust. Reportaże i eseje były interesujące, wiersze ładne i skłaniające do przemyśleń. W końcu doczekałam się numeru "Pisma (...)", który śmiało mogę wysoko ocenić. Numer polecam.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Spośród materiałów zamieszczonych w styczniowym numerze, najbardziej wyróżniam:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- "Moja lewa stopa" (str. 2-6) - opowiadanie Wojciecha Kuczoka.
- "Spacer" (str. 25) - fajny wiersz Barbary Kędzierskiej.
- "Fortepian dla Chopina" (str. 26-33) - fotoreportaż Wojtka...
Pożarłem. Bardzo podobał mi się artykuł o Facebook'u, plastiku i pornobiznesie, a komiksy kapitalne. Całość, jak zwykle, wyborna.