Nowa Fantastyka 504 (09/2024)

Okładka książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024) autora Paweł Dybała, Ai Jiang, Wiktor Orłowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Valerie Valdes, Paula Wanarska, 0867132X
Okładka książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024)
Redakcja miesięcznika FantastykaWiktor Orłowski Wydawnictwo: Prószyński Media Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2024-08-29
2024-08-29
0867132X
Joanna Skalska, Adam Skalski, Kamila Regel

Kup Nowa Fantastyka 504 (09/2024) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 504 (09/2024)

Bardzo dobre opowiadania zagraniczne!

Czytało się "Nową Fantastykę", niestety po czasie zostały z niej w głowie głównie okładki...

Bardzo dobre opowiadania zagraniczne!

Ten numer nie należy do najmocniejszych, ale warto go kupić i przeczytać — przede wszystkim dla dwóch opowiadań.

„Supły” Pauli Wanarskiej to kawał dobrego fantasy: zgrabnie napisane, pełne dynamiki i ciekawych perspektyw, pozostawia niedosyt i chęć na więcej. Wydawałoby się, że hafciarstwo i magia nie mają ze sobą nic wspólnego, a jednak ta autorka udowadnia, że mogą stworzyć świetną mieszankę. Ocena: 8/10.

„Jestem AI” Ai Jiang to mocne, cyberpunkowe wejście, które sprawia wrażenie wstępu do większego projektu. Mimo że zbierała entuzjastyczne recenzje i została nominowana do Nagrody Nebula, mnie czytało się ją raczej przeciętnie. Ocena: 7/10.

Pozostałe opowiadania wypadają już słabiej:

Polskie “Jaki piękny świat” Pawła Dybka — mizerota. Ocena: 3/10.

“6. godzina w Duat” — trudno to zakwalifikować do fantasy czy science fiction, dla mnie bardziej historyczne. Ocena: 4/10.

Drugie opowiadanie zagraniczne okazało się totalną pomyłką — nudne, pozbawione sensu, nie dałem rady go dokończyć. Ocena: 1/10. Już sam tytuł „Magiczna korespondencja na wszystkie struny serca” zniechęca. Autorką jest Waleri Valdés.

Jeśli chodzi o publicystykę, polecam wywiad z Istvánem Vizcarym.

Natomiast „stałe pozycje” redakcji — Kosik, Orbitowski i Aleksandra Klęczar — trzymają poziom.

7-ka za opowiadania polskich autorów - moim zdaniem bardzo dobre. Supły - bardzo dobre, choć powiem, że dobrze, że to jest tylko opowiadanie. Supły trochę mi przypominają prozę Trudy Canavan ale jakby mniej patosu. Jaki Piekny Świat - strasznie lubię inspirowane nowelkami i folklorem opowieści. Coś pięknego. Szósta godzina w Duat - mocne, dobre. Generalnie więcej tych autorów.
Część zagraniczna nudna/cieniutka, w szczególności ostatnie "romantasy" brrr. Za tą część -3.

50 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 504 (09/2024) na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 504 (09/2024) na półkach dodatkowych

Okładka książki Nowa Fantastyka prezentuje Stephen King + Blaze Łukasz Orbitowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka
 Redakcja miesięcznika Fantastyka
Redakcja miesięcznika Fantastyka
"Fantastyka" (1982 - 1990),od 1990 "Nowa Fantastyka" to polski miesięcznik literacki poświęcony literaturze fantastycznej (science fiction, fantasy). Jego założycielem i pierwszym redaktorem naczelnym był Adam Hollanek. Od 1990 do 1992 funkcję redaktora naczelnego pełnił Lech Jęczmyk, od 1992 do 2003 Maciej Parowski, zaś obecnie jest nim Arkadiusz Nakoniecznik. "Fantastyka" była pierwszym czasopismem w Polsce poświęconym popularyzacji fantastyki. W miesięczniku publikowane są utwory, opowiadania i powieści polskich oraz zagranicznych autorów fantastyki, recenzje filmów oraz książek fantastycznych. Poza tym na łamach NF pojawiają się również informacje na temat konwentów i ważniejszych wydarzeń w fandomie. Oprócz samej "Fantastyki" w różnych okresach powstały pochodne czasopisma: "Mała Fantasyka" - kwartalnik dla dzieci, wydawany w latach 1987-1989 "Komiks-Fantastyka" - wydawany w latach 80., potem (na początku lat 90.) przekształcony w czasopismo "Komiks" "Fantastyka - Wydanie Specjalne" - kwartalnik zawierający jedynie teksty literackie, w tym powieści, wydawany od 2003 "Czas Fantastyki" - dwumiesięcznik poświęcony publicystyce na temat fantastyki, wydawany od 2004, dostępny jedynie w prenumeracie i w sieci Empik. [http://www..pl/zgapedia/Fantastyka_(czasopismo).html] Redaktorzy naczelni Adam Hollanek (1982-1990) Lech Jęczmyk (1990-1992) Maciej Parowski (1992-2003) Arkadiusz Nakoniecznik (2003 – 2005) Maciej Makowski (2005-2006) Paweł Matuszek (2006-2009) Kamil Śmiałkowski (2009-2010) Jakub Winiarski (od 2010-2013) Jerzy Rzymowski (od 2013) [Wikipedia]

Okładka książki Nowa Fantastyka 514 (07/2025) Ralph Adams Cram, Wołodymyr Jaszkilew, Ai Jiang, Natalia Matoliniec, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Żaneta Siemsia-Pindur, Artur Siwek, Lavie Tidhar, John Wiswell
Okładka książki Bajty Polskie 3.0 Bartłomiej Kluska, Mariusz Rozwadowski
Bajty Polskie 3.0 Bartłomiej Kluska, Mariusz Rozwadowski
Okładka książki Nowa Fantastyka 491 (08/2023) Aleksandra Bednarska, Agnieszka Fulińska, Jakub Juszyński, Andrzej Miszczak, Tamsyn Muir, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Lavie Tidhar, Peter Watts
Okładka książki Nowa Fantastyka 497 (02/2024) Algernon Blackwood, Davide Camparsi, Piotr Gociek, Michał Gołkowski, Andrzej Miszczak, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Switłana Taratorina
Okładka książki Nowa Fantastyka 501 (06/2024) Vajra Chandrasekera, John Chu, Kyōka Izumi, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Philip Madden, Mimi Mondal, Redakcja miesięcznika Fantastyka
Okładka książki Nowa Fantastyka 495 (12/2023) Reginald Bretnor, Amal El-Mohtar, Justyna Hankus, Kat Howard, Michał Kłodawski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Clark Ashton Smith, Sohei, Frank R. Stockton

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024)