Syberia. 400 lat polskiej diaspory

- Kubajak
- 2016-01-01
- 1993-01-01
- Syberia Sybir zesłania historia Polski martyrologia katorga Rosja
Mamy przyjemność przekazać w Państwa ręce trzecie wydanie książki "Syberia. 400 lat polskiej diaspory" Antoniego Kuczyńskiego, będącej pierwszą tego typu monografią. Kolejne wydanie zostało znacznie rozszerzone i uzupełnione o nowe, ważne tematy. Dzieło to jest owocem dalszej pracy Autora nad książką.
W tradycji rodzinnej autora książki, profesora, etnologa i historyka nauki, związki polsko-syberyjskie rozpoczynają się po powstaniu styczniowym, w kończą w okresie drugiej wojny światowej.
Te znaczone martyrologią tradycje tradycje stanowiły impuls do skierowania zainteresowań naukowych autora na temat miejsca Syberii w historii i kulturze narodu polskiego.
Tematyce tej poświęcił wiele książek oraz prawie 500 artykułów naukowych i popularnonaukowych publikowanych także za granicą. Jest laureatem nagrody Instytutu Józefa Piłsudskiego w Nowym Jorku oraz prestiżowych nagród krajowych.
Wiele pokoleń Polaków cierpiało na Syberii, ale jak podkreśla autor, na przekór zesłaniom dali oni tej ziemi swój trud, wiedzę i umiejętność. Świadomość tego wkładu ożywa współcześnie wśród syberyjskich Polaków i Rosjan.
Również w Polsce warto przypomnieć o różnorodności i bogactwie tej spuścizny, gdyż, koncentrując się na prześladowaniach oraz cierpieniach naszych rodaków, często o niej zapominamy.
Czytałem lata temu godna polecenia dla ludzi którzy zaczynają lub poznają już tematykę Syberii i Sybiraków.
Pokaż mimo toNiezwykle ciekawa książka składająca się z fragmentów pamiętników i listów zesłańców syberyjskich, poprzedzona obszernym wstępem przedstawiającym dzieje polskiej diaspory na Syberii. Podobał mi się wybór tych fragmentów, bo został dokonany tak, by pokazać syberyjską codzienność. Można więc dowiedzieć się, z jakimi trudnościami musieli się borykać rolnicy, jak wyglądało życie rdzennych mieszkańców Syberii, jak podróżowano, jak wyglądały syberyjskie miasta i osady, co sprawiało najwięcej kłopotów itd. Jeśli ktoś chciałby sobie wyobrazić życie polskiego zesłańca, to książka jest nieocenionym źródłem informacji.
Niezwykle ciekawa książka składająca się z fragmentów pamiętników i listów zesłańców syberyjskich, poprzedzona obszernym wstępem przedstawiającym dzieje polskiej diaspory na Syberii. Podobał mi się wybór tych fragmentów, bo został dokonany tak, by pokazać syberyjską codzienność. Można więc dowiedzieć się, z jakimi trudnościami musieli się borykać rolnicy, jak wyglądało...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja dlatego, że nie jest ani stricte historyczna, ani biograficzna.
Część druga, najobszerniejsza, to historie poszczególnych osób w Rosji, poprzedzone ich życiorysem. Znajdziemy tam nie tylko dzieje katorżników, ale także kupców i badaczy przyrody, czyli tych, którzy wyjechali dobrowolnie z Rzeczpospolitej.
Zakończenie to wkład Polaków w rozwój Syberii.
Uderzył mnie tylko jeden błąd merytoryczny, mianowicie udany zamach na cara Aleksandra II przeprowadził Ignacy Hryniewiecki, natomiast Antoni Kuczyński nadaje mu uparcie inne imię.
Książka napisana przystępnym językiem, polecam zarówno dla laików, jak i osób siedzących w temacie.
więcej Pokaż mimo toNa samym początku została omówiona geneza Polaków na terenach Syberii, następnie konspiracyjna działalność ludności pod zaborami (ponieważ było to okazją do masowych zsyłek),a na końcu okoliczności tytułowej diaspory w okresie II wojny światowej.
Część druga, najobszerniejsza, to...