Dogmatyka T.5 Traktat o człowieku, Traktat o sakramentach

- religia
- Dogmatyka "z muszelką" (tom 5)
- Więź
- 2010-09-24
- 2010-09-24
- dogmatyka teologia religioznawstwo człowiek sakrament
Dogmatyka „z muszelką” to pierwszy od wielu lat w Polsce, od dawna postulowany, nowoczesny, sześciotomowy, rodzimy podręcznik akademicki teologii dogmatycznej, stworzony zespołowo, pod redakcją Elżbiety Adamiak, ks. Andrzeja Czai i Józefa Majewskiego. Autorzy poszczególnych traktatów to polscy teologowie średniego i młodego pokolenia, doskonale obeznani ze współczesną teologią, o znaczącym własnym dorobku naukowym i doświadczeniu dydaktycznym, otwarci na ekumenizm, dialog z innymi religiami, kulturę polską, europejską i światową, reprezentujący różne środowiska naukowe polskiej teologii.
Podręcznik cechuje się przejrzystą strukturą i nowoczesnym opracowaniem graficznym. Napisany jest prostym językiem, a autorzy chętnie posługują się porównaniami i przykładami z życia codziennego. „Muszelka” widniejąca na okładce każdego tomu jest nawiązaniem do znanego snu św. Augustyna, wyrażającego symbolicznie pokorę myślącego człowieka w obliczu niezgłębionej tajemnicy Boga.
Dodaj cytat z książki Dogmatyka T.5 Traktat o człowieku, Traktat o sakramentach
Dodaj cytat
Książka dobra dla każdego kto chce pogłębić swoją wiedzę na temat dogmatyki. Preferuję ją zarówno dla samych adeptów teologii jak również dla tych co chcą odświeżyć swoją pamięć w tym zakresie.