Ptaki Polski

- flora i fauna
- Carta Blanca
Książka zaprasza do przyjrzenia się z bliska ptakom i niezwykłym pejzażom przyrody, w których żyją. Na kilkuset zdjęciach uznanych fotografów przyrody przedstawiono ponad 200 gatunków ptaków gniazdujących w Polsce oraz pojawiających się w naszym kraju podczas przelotów. Album jest rekomendowany przez OTOP.[WSTEP]
Obok najczęściej występujących gatunków, takich jak czapla siwa czy bocian biały, zaprezentowano ptaki bardzo rzadkie i mało znane np. alczyk, piaskowiec i kropiatka. Piękne fotografie przedstawiają różne sceny z ich życia: toki, walkę
o terytorium, maskowanie się, polowanie, żerowanie.
Książka podzielona jest na sześć rozdziałów, w których omówione zostały gatunki związane z poszczególnymi siedliskami: ptaki miast; łąk i pól; lasów; jezior, rzek i bagien; wybrzeża morskiego oraz gór. Podział ten pozwala poznać wiele wykształconych przez ptaki cech i przystosowań do życia w określonym środowisku.
W albumie m.in.:
• wstęp omawiający m.in. obserwację i ochronę ptaków, sezonowe zmiany i migracje czy zmiany składu gatunkowego ptaków w ciągu ostatnich 100-200 lat
• mapa ptasich ostoi w Polsce
• około 400 pięknych fotografii
Album jest rekomendowany przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.
Bardzo ładna książka, właściwie raczej album z garścią informacji, ciekawostek z życia ptaków.
Całość podzielona na części-siedliska w których mamy szanse spotkać bohaterów pięknych fotografii. Interesuję się ptakami nie od dziś, ale niektóre informacje od doświadczonych obserwatorów mnie zaskoczyły. Wstęp przypisany do każdego siedliska podarował mi nowe pomysły na podróże. Fajnym akcentem jest mapa Polski z ostojami ptaków.
Podsumowując, książkę poleciłabym wszystkim. Okaże się pomocna dla początkujących obserwatorów ptaków, spodoba doświadczonym miłośnikom skrzydlaków (znajdą przyjemność w przeglądaniu zdjęć),komuś kto nie zna się na ptakach ale jest wrażliwy na piękno przyrody.
więcej Pokaż mimo toCałość podzielona na części-siedliska w których mamy szanse spotkać bohaterów pięknych fotografii. Interesuję się ptakami nie od dziś, ale niektóre informacje od doświadczonych obserwatorów mnie zaskoczyły. Wstęp przypisany do każdego siedliska podarował mi nowe pomysły na...