Bajki dla mądrych dzieci. Księga zwierząt
- literatura dziecięca
- Semper
- 2012-05-08
- 2012-05-08
- 978-83-7507-138-2
- bajki
Od autora
Nasze dzieci są na ogół mądre i wrażliwe. Nieraz rozumieją więcej i odczuwają głębiej – niż nam się
wydaje. Chwytają w lot metafory i rozpoznają bezbłędnie rytm mowy. Bez nadzwyczajnej spostrzegawczości i świeżości skojarzeń nigdy by przecież nie opanowały języka.
Patrzeć na świat oczyma dzieci – to widzieć jego różnorodność i piękno wyraźniej niż my. Kiedy więc
zwracamy się do nich, nie musimy niczego upraszczać. Przeciwnie: powinniśmy zrobić wszystko, aby
nasze dzieci pobudzić do jak najsilniejszego napięcia myśli i uczuć. To kiedyś na pewno zaowocuje!
Starałem się o tym pamiętać pisząc kilkadziesiąt krótkich wierszyków o zwierzętach. Ułożone alfabetycznie i zilustrowane grafikami Bożeny Jóźków – tworzą tom Bajek dla mądrych dzieci.
To znaczy – w praktyce – dla wszystkich naszych dzieci.
Spis bajek
Ara