Wewnętrzny przewodnik czyli jak żyć twórczo
- poradniki
- Kos
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- psychologia psychoterapia
Każdy człowiek ma swoje miejsce w życiu. Każdy ma do zrobienia coś wartościowego i może w jakiś sposób przyczynić się do wzbogacenia tego świata. I nie ma tu miejsca (pracy, powołania, hobby: obojętne, jak to nazwiemy) lepszego lub gorszego, bo wszystko jest w życiu potrzebne. Praca śmieciarza jest tak samo cenna jak pomoc lekarza w potrzebie. Ludzie nauczyli się wartościować zajęcia pieniędzmi, ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko jest tak samo potrzebne - i każdy człowiek ma w tym życiu swoje miejsce. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy nie wiesz, czym masz się zająć. Nie chodzi o to, co masz ze sobą zrobić, ponieważ się nudzisz albo masz za dużo wolnego czasu, ale co jest Twoim przeznaczeniem. Przeznaczenie nie oznacza czegoś nieosiągalnego albo ukrytego. Przeznaczenie to Twoje miejsce w świecie, działanie, w którym z jednej strony spełniasz swe wewnętrzne potrzeby tworzenia, a z drugiej jesteś przydatny innym ludziom i wypełniasz pewną rolę w społeczeństwie.
Odszukanie swojego przeznaczenia to największe wyzwanie w tym życiu. Przy narodzinach nie dostajesz gotowej drogi życiowej - sam możesz (a nawet musisz) ją sobie wybrać. W dawnych czasach tak nie było, człowiek był ograniczony warunkami, w jakich przyszedł na świat, musiał robić to, co było zwyczajowo mu przypisane. Dziś masz ogromną wolność: możesz wybrać swój los, decydować, kim chcesz być i jak chcesz żyć. Skorzystaj z tej wolności.
Cieszę się, że mam tę książkę. Cienka, ale w miarę treściwa. Pozytywnie nastraja do życia i sprawia, że chce mi się działać ;)