forum Oficjalne Konkursy

[Zakończony] Wybredne podniebienie - wygraj książkę "Francuski piesek".

LubimyCzytać
utworzył 06.12.2016 o 15:41

Misia zostaje właścicielką uroczego domku, ale musi sama zająć się remontem. Nie może liczyć na swojego ukochanego. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad – Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża. Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu – mieszanka co najmniej pikantna!


Francuski piesek to osoba bardzo wybredna. Preferencje smakowe takiego delikwenta bywają trudne do przewidzenia i jeszcze trudniejsze do zrozumienia. Czy Wy również posiadacie takie ekstrawaganckie podniebienie? Czy podchodzą Wam kombinacje smaków, które dla innych są odrzucające? Albo lubicie jakieś specyficzne, nieortodoksyjne podanie skądinąd tradycyjnej potrawy? Opowiedzcie nam o tym. Zróbcie nam apetyt!


Czekamy na teksty o długości nieprzekraczającej 1500 znaków ze spacjami.



Nagrody

Autorzy pięciu najciekawszych tekstów otrzymają egzemplarz książki.


Francuski piesek - Jacek Skowroński
Francuski piesek

Autor : Marta Obuch

Przeprowadzka może zmienić całe życie! Misia zostaje właścicielką uroczego domku i dużego ogrodu, ale musi zakasać rękawy i sama zająć się remontem. Niestety nie może liczyć na swojego ukochanego, bo ten ma mnóstwo pracy. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad – Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Misia chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża i odtąd na Akacjowej zaczynają się dziać dziwne rzeczy… Tymczasem przyjaciółka Misi, Zuza, usiłuje zdobyć prawo jazdy, nie zamierza jednak zdawać kolejnego egzaminu! Schodzi więc na drogę przestępstwa. Nie ona jedna w tym towarzystwie… Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu – mieszanka co najmniej pikantna! Komedia kryminalna Marty Obuch to obowiązkowy punkt każdego dobrego menu. Mniam!

Regulamin
  • Konkurs trwa od 6 grudnia do 13 grudnia włącznie. W konkursie mogą wziąć udział jedynie osoby posiadające adres korespondencyjny w Polsce.
  • Odpowiedzi muszą być napisane samodzielnie. Kopiowanie części lub fragmentów tekstów, recenzji innych osób jest zabronione. Teksty nie mogą przekraczać 1500 znaków ze spacjami.
  • Każdy użytkownik może zgłosić tylko jedną pracę.
  • Zwycięzców wybiera administracja serwisu lubimyczytać.pl. Decyzja jest nieodwołalna.
  • Dane adresowe zostaną wykorzystane przez serwis lubimyczytać.pl i wydawnictwo Filia.
  • Adres zwycięzcy powinien zostać nadesłany do dwóch tygodniu od daty ogłoszenia wyników konkursu. Po tym terminie administracja lubimyczytać.pl dopuszcza wybór kolejnego laureata lub nieprzyznanie nagrody.

odpowiedzi [83]

Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Sortuj:
Kasia 07.12.2016 19:45
Czytelniczka

Ja uwielbiam naleśniki. Ale tylko te które mają odpowiednie nadzienie a mianowicie twaróg (taki rozrobiony z jajkiem, cukrem i śmietaną), troszkę dżemu malinowego (może być też truskawkowy), zawijamy, a to wszystko polewamy odrobiną śmietany i posypujemy cukrem. Polecaaaam!

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Flusz 08.12.2016 20:36
Czytelniczka

Jezu, kocham naleśniki! Ale mam teraz smaka na te z Twojego przepisu! Póki co najlepsze jakie jadłam to naleśniki z nutellą, pokruszonymi herbatnikami, polane na wierzchu czekoladą i posypane kokosem.... Podejrzewam, że po samej tej jednej porcji przytyłam z 5 kg, ale warto było! :)

A drugie w kolejności 'dobroci' to naleśniki z gorącą białą czekoladą i przesmażonymi...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Monika 11.12.2016 01:28
Czytelnik

Lubię naleśniki na słodko, ale najlepsze, jakie dotąd jadłam, były odkryte w tym roku "naleśniki niedźwiedzia" w Jaworzcu w Bieszczadach. Kiełbasa, ser żółty, prawie świeży (był chyba chwilkę na patelni) pomidor, jakiś sos i przyprawy, wszystko w naleśniku z tak dobrego ciasta, jakiego sama nigdy nie osiągnęłam. I tylko pozostaje niedosyt, bo załapałam się na wersję...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Cień_człowieka 07.12.2016 18:43
Czytelnik

Nie lubię mieszać, bo zwyczajnie boję się że skończy się to zwrotem akcji... a w zasadzie treści żołądkowej ;)
Moje podniebienie nie jest więc w żadnym stopniu ekstrawaganckie.
Na tym mój udział w konkursie mógłby się zakończyć, ale zaintrygowało mnie kolejne pytanie dotyczące jakiegoś specyficznego podania tradycyjnej potrawy.
Tutaj mam swoje "zboczenia"
- Na śniadanie...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
jolunia559 JOLA 07.12.2016 17:55
Czytelnik

Najwspanialszym posiłkiem na śniadanie dla mnie jest chleb z masłem i truskawkami,albo bananem.Chleb z truskawkami jedliśmy zawsze jako dzieci na wakacjach u babci,a z bananem?Spróbowałam jak Adam Małysz ogłosił,że to jego ukochane danie śniadaniowe i tak mi zostało.Tyle tylko,że ja ie jadam bułek a czarnego razowca!Uwielbiam też makaron z twarogiem i skwarkami.To takie...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
zlatawiecz 07.12.2016 16:21
Czytelnik

Jak wiadomo jajecznica, to potrawa "śmietnik", do której wrzuca się wszystko, co akurat znajduje się w lodówce. Ja dorzucam pizzę, bitą śmietanę i ubijam białka(dwa, bo resztę wyrzucam), a smażę to na maśle i bitej śmietanie(mąka też się zdarza). Przepis jest efektem mieszania przepisów, z powodu niewyspania podczas robienia śniadania. I niespodzianka: TO JEST NAPRAWDĘ...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Sieku 07.12.2016 12:36
Czytelnik

Z nietypowych i oryginalnych (podobno ;) potraw, które lubię sobie serwować, można skomponować następujące menu dnia:
Śniadanie: parówki z chrzanem
Obiad: rosół bez makaronu, kotlet bez panierki, sałatka z pora z przewagą jabłka i ziemniaki z czosnkiem.
Kolacja: kanapki z żółtym serem i nutellą lub pasztetem z ketchupem.
Przekąski: solona, czerwona papryka (pokrojona w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Tina 07.12.2016 09:51
Bibliotekarka

Już w dzieciństwie razem z kuzynką wyznaczałyśmy trendy w żywieniu. Naszym śniadaniem popisowym był chleb razowy posmarowany grubą warstwą sera BIELUCH i tylko BIELUCH wchodził tutaj w grę. Na to szła równie gruba warstwa Nutelli et voilà, śniadanie idealne podano! Przebywając pewnego lata razem na kolonii nad morzem, z braku powyższych produktów, postanowiłyśmy wymyślić...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Madi 06.12.2016 23:20
Bibliotekarka

Uwielbiam gotowany makaron,z białym twarożkiem,smażonym boczkiem ,a to wszystko posypane cukrem.
Gdy mój mąż (jeszcze wtedy narzeczony) przyszedł do nas do domu na obiad i zaserwowano mu właśnie to danie,to długo patrzył w talerz i zastanawiał się co z tym zrobić.Dziś zajada się makaronem razem ze mną( dzieci jednak nie przekonały się).
Gdy się przesłodzę i szukam czegoś...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
WEYRA 06.12.2016 22:03
Czytelnik

Moje podniebienie wielokrotnie zażyczylo sobie wrażeń smakowych, które nawet dla moich najbliższych są nie do przyjęcia. Ich miny mówiły same za siebie, wyrażając niesmak i obrzydzenie na widok mojego talerza. Zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród specjałów, których nie sprobuje nikt oprócz mnie u nas w domu jest kanapka z serem żółtym i dżemem, a na drugim śledź w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
AnnaP 07.12.2016 10:48
Czytelniczka

Haha :) wiedz, że nie jesteś sama :) u mnie w domu też się ten ser robi, tylko nie dodajemy kminku. Moja babcia dodaje zawsze jeszcze szczyptę sody oczyszczonej dla bardziej gładkiej konsystencji.
Mniaam, zjadłabym :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
WorkingGirl 06.12.2016 21:10
Czytelniczka

Mam najlepszy przepis na przygotowanie szpinaku w takiej wersji, żeby nawet zatwardziali przeciwnicy zjedli go ze smakiem. Cebulka posiekana na patelni, szpinak, dwa serki topione i... tuńczyk w sosie własnym. Podawać z makaronem :)

a frytki... jadam tylko z cukierkami pudrowymi i lodami ;)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
czytamcałyczas 06.12.2016 20:25
Czytelnik

Ja uwielbiam łączyć jajka prawie ze wszystkim :-) z kaszanką,czerwoną fasolką.Z boczkiem,kiełbasą,grzybami,maczane w chlebie.
Z serem żółtym.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Monika 10.12.2016 04:07
Czytelnik

To dobre, umoczyć jajko w chlebie!
Chętnie bym takiego cudu skosztowała :)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się