forum Oficjalne Konkursy
[Zakończony] Wybredne podniebienie - wygraj książkę "Francuski piesek".
Misia zostaje właścicielką uroczego domku, ale musi sama zająć się remontem. Nie może liczyć na swojego ukochanego. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad – Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża. Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu – mieszanka co najmniej pikantna!
Francuski piesek to osoba bardzo wybredna. Preferencje smakowe takiego delikwenta bywają trudne do przewidzenia i jeszcze trudniejsze do zrozumienia. Czy Wy również posiadacie takie ekstrawaganckie podniebienie? Czy podchodzą Wam kombinacje smaków, które dla innych są odrzucające? Albo lubicie jakieś specyficzne, nieortodoksyjne podanie skądinąd tradycyjnej potrawy? Opowiedzcie nam o tym. Zróbcie nam apetyt!
Czekamy na teksty o długości nieprzekraczającej 1500 znaków ze spacjami.
Nagrody
Autorzy pięciu najciekawszych tekstów otrzymają egzemplarz książki.
Francuski piesek
Regulamin
- Konkurs trwa od 6 grudnia do 13 grudnia włącznie. W konkursie mogą wziąć udział jedynie osoby posiadające adres korespondencyjny w Polsce.
- Odpowiedzi muszą być napisane samodzielnie. Kopiowanie części lub fragmentów tekstów, recenzji innych osób jest zabronione. Teksty nie mogą przekraczać 1500 znaków ze spacjami.
- Każdy użytkownik może zgłosić tylko jedną pracę.
- Zwycięzców wybiera administracja serwisu lubimyczytać.pl. Decyzja jest nieodwołalna.
- Dane adresowe zostaną wykorzystane przez serwis lubimyczytać.pl i wydawnictwo Filia.
- Adres zwycięzcy powinien zostać nadesłany do dwóch tygodniu od daty ogłoszenia wyników konkursu. Po tym terminie administracja lubimyczytać.pl dopuszcza wybór kolejnego laureata lub nieprzyznanie nagrody.
odpowiedzi [83]
Ja uwielbiam naleśniki. Ale tylko te które mają odpowiednie nadzienie a mianowicie twaróg (taki rozrobiony z jajkiem, cukrem i śmietaną), troszkę dżemu malinowego (może być też truskawkowy), zawijamy, a to wszystko polewamy odrobiną śmietany i posypujemy cukrem. Polecaaaam!
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Jezu, kocham naleśniki! Ale mam teraz smaka na te z Twojego przepisu! Póki co najlepsze jakie jadłam to naleśniki z nutellą, pokruszonymi herbatnikami, polane na wierzchu czekoladą i posypane kokosem.... Podejrzewam, że po samej tej jednej porcji przytyłam z 5 kg, ale warto było! :)
A drugie w kolejności 'dobroci' to naleśniki z gorącą białą czekoladą i przesmażonymi...
Lubię naleśniki na słodko, ale najlepsze, jakie dotąd jadłam, były odkryte w tym roku "naleśniki niedźwiedzia" w Jaworzcu w Bieszczadach. Kiełbasa, ser żółty, prawie świeży (był chyba chwilkę na patelni) pomidor, jakiś sos i przyprawy, wszystko w naleśniku z tak dobrego ciasta, jakiego sama nigdy nie osiągnęłam. I tylko pozostaje niedosyt, bo załapałam się na wersję...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Nie lubię mieszać, bo zwyczajnie boję się że skończy się to zwrotem akcji... a w zasadzie treści żołądkowej ;)
Moje podniebienie nie jest więc w żadnym stopniu ekstrawaganckie.
Na tym mój udział w konkursie mógłby się zakończyć, ale zaintrygowało mnie kolejne pytanie dotyczące jakiegoś specyficznego podania tradycyjnej potrawy.
Tutaj mam swoje "zboczenia"
- Na śniadanie...
Najwspanialszym posiłkiem na śniadanie dla mnie jest chleb z masłem i truskawkami,albo bananem.Chleb z truskawkami jedliśmy zawsze jako dzieci na wakacjach u babci,a z bananem?Spróbowałam jak Adam Małysz ogłosił,że to jego ukochane danie śniadaniowe i tak mi zostało.Tyle tylko,że ja ie jadam bułek a czarnego razowca!Uwielbiam też makaron z twarogiem i skwarkami.To takie...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejJak wiadomo jajecznica, to potrawa "śmietnik", do której wrzuca się wszystko, co akurat znajduje się w lodówce. Ja dorzucam pizzę, bitą śmietanę i ubijam białka(dwa, bo resztę wyrzucam), a smażę to na maśle i bitej śmietanie(mąka też się zdarza). Przepis jest efektem mieszania przepisów, z powodu niewyspania podczas robienia śniadania. I niespodzianka: TO JEST NAPRAWDĘ...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Z nietypowych i oryginalnych (podobno ;) potraw, które lubię sobie serwować, można skomponować następujące menu dnia:
Śniadanie: parówki z chrzanem
Obiad: rosół bez makaronu, kotlet bez panierki, sałatka z pora z przewagą jabłka i ziemniaki z czosnkiem.
Kolacja: kanapki z żółtym serem i nutellą lub pasztetem z ketchupem.
Przekąski: solona, czerwona papryka (pokrojona w...
Już w dzieciństwie razem z kuzynką wyznaczałyśmy trendy w żywieniu. Naszym śniadaniem popisowym był chleb razowy posmarowany grubą warstwą sera BIELUCH i tylko BIELUCH wchodził tutaj w grę. Na to szła równie gruba warstwa Nutelli et voilà, śniadanie idealne podano! Przebywając pewnego lata razem na kolonii nad morzem, z braku powyższych produktów, postanowiłyśmy wymyślić...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Uwielbiam gotowany makaron,z białym twarożkiem,smażonym boczkiem ,a to wszystko posypane cukrem.
Gdy mój mąż (jeszcze wtedy narzeczony) przyszedł do nas do domu na obiad i zaserwowano mu właśnie to danie,to długo patrzył w talerz i zastanawiał się co z tym zrobić.Dziś zajada się makaronem razem ze mną( dzieci jednak nie przekonały się).
Gdy się przesłodzę i szukam czegoś...
Moje podniebienie wielokrotnie zażyczylo sobie wrażeń smakowych, które nawet dla moich najbliższych są nie do przyjęcia. Ich miny mówiły same za siebie, wyrażając niesmak i obrzydzenie na widok mojego talerza. Zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród specjałów, których nie sprobuje nikt oprócz mnie u nas w domu jest kanapka z serem żółtym i dżemem, a na drugim śledź w...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Haha :) wiedz, że nie jesteś sama :) u mnie w domu też się ten ser robi, tylko nie dodajemy kminku. Moja babcia dodaje zawsze jeszcze szczyptę sody oczyszczonej dla bardziej gładkiej konsystencji.
Mniaam, zjadłabym :D
Mam najlepszy przepis na przygotowanie szpinaku w takiej wersji, żeby nawet zatwardziali przeciwnicy zjedli go ze smakiem. Cebulka posiekana na patelni, szpinak, dwa serki topione i... tuńczyk w sosie własnym. Podawać z makaronem :)
a frytki... jadam tylko z cukierkami pudrowymi i lodami ;)
Ja uwielbiam łączyć jajka prawie ze wszystkim :-) z kaszanką,czerwoną fasolką.Z boczkiem,kiełbasą,grzybami,maczane w chlebie.
Z serem żółtym.
To dobre, umoczyć jajko w chlebie!
Chętnie bym takiego cudu skosztowała :)