Vernon Subutex. Tom 1

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Vernon Subutex. Tom 1
Virginie Despentes Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Vernon Subutex (tom 1) literatura piękna
Vernon Subutex (tom 1)

Nazywam się Subutex, Vernon Subutex

1958 430 182

Oceny książki Vernon Subutex. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Vernon Subutex. Tom 1

"Vernon Subutex" t0 dobra, może nawet bardzo dobra, powieść o współczesnym społeczeństwie Zachodniej Europy, jego brutalności i zagubieniu w nim jednostki. Mnie ta powieść nie przekonuje, ponieważ dylematy i wyzwania, jakie autorka w niej opisuje, wydają mi sie takie "wielkomiejsko sztuczne". Czyli są prawdziwe, ale dla środowiska w sumie marginalnego.

Sięgnąłem po tę pozycję zachęcony między innymi pozytywną opinią Jakuba Żulczyka, gdzie reklamuje ją jako "szybki, ostry i wściekły punk rock". No cóż, mnie jakoś ten punk rock nie porwał, kończyłem z przerwami, na siłę. Nie wciągnęła mnie fabuła, może dlatego, że ciężko powiedziać żeby jakaś była, jest tu raczej mozaika scenek, postaci i zdarzeń oscylujących wokół głównego bohatera. Mnogość postaci mi osobiście przeszkadzała, domyślam się, że wprowadzanie kolejnych bohaterów miało powoli budować obraz świata, ale męczyło mnie dopasowywanie w myślach kto jest kim i co go łączy z innymi, chociaż jestem w stanie wyobrazić sobie że dla kogoś to będzie główną zabawą czytając tę książkę.

Sprawnie napisana, autorka umie operować słowem, jest z pewnością bystrą obserwatorką, zwłaszcza w kontekscie opisywania postaci, charakteryzowania ich życia wewnętrznego, ma cięty styl i talent do celnych, zostających w pamięci opisów.

Jeśli jesteś melomanem gustujących w muzyce rockowej dodaj sobie +2 do oceny, w pewnością znajdziesz conajmniej kilka nazw kapel czy kawałków do zapoznania się, autorka jest fanką muzyki i to widać w powieści.

Powieść jest określona jako portret pokolenia i tu nie zamierzam zaprzeczać, bo ani to moje pokolenie ani mój kraj.
Dla mnie jest to odyseja prowadząca Vernona przegrywa trochę, a przynajmniej przegrywa ekonomicznego, bo nie ideologicznego - życie przeszedł tak jak chciał, a więc od przegrywa do guru czegoś w rodzaju sekty.
Nie sam Vernon jednak jest w powieści najważniejszy, a w zasadzie w obu częściach, bo nie mam jakichś osobnych refleksji dotyczących tomu drugiego. Mamy kalejdoskop bohaterów, rozmaitych i w zasadzie świetnie zilustrowanych gdyby nie... no właśnie. Co mnie razi. Wszyscy praktycznie powodowani są libido. Popęd seksualny i chęć zaspokojenia tego popędu to 70% książki.
Tak jakby wszyscy dookoła Vernona i on sam zresztą byli seksoholikami.
Tak czy owak jednak polecam. Książka jest dobrze napisana, pełna błyskotliwych przemyśleń, nawet jeśli poza nimi tu i ówdzie wystaje seksoholizm i ramota.

Nie sam Vernon jednak jest w powieści...

2290 użytkowników ma tytuł Vernon Subutex. Tom 1 na półkach głównych
323 użytkowników ma tytuł Vernon Subutex. Tom 1 na półkach dodatkowych

Virginie Despentes
Virginie Despentes
Virginie Despentes, urodzona 1969 roku we Francji prowadzila sklep z plytami i rapowala zanim zaczela pisac. Rozglos przyniosla jej jej pierwsza powiesc "Baise-moi" z 1993 roku. Zrealizowany przez nia w 2000 roku film o tym samym tytule wywolal skandal na calym swiecie, we Francji zostal niemalze zakazany.

Cytaty z książki Vernon Subutex. Tom 1