Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydanie 4
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- PZWL Wydawnictwo Lekarskie
- Data wydania:
- 2014-09-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-01-01
- Liczba stron:
- 658
- Czas czytania
- 10 godz. 58 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788320048674
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność.
Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, żywieniowców oraz nauczycieli.
Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. W obecnym czwartym wydaniu zaktualizowano treści dotyczące żywienia w różnych chorobach, uwzględniono najnowsze, znowelizowane w 2012 roku normy żywienia dla populacji polskiej, podano aktualnie produkowane i zalecane preparaty do leczenia Żywieniowego enteralnego i parenetralnego oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci. Wskazówki żywieniowe dla chorych na cukrzycę opracowano według najnowszych zaleceń.