Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania

Okładka książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania autora Flannery O'Connor,
Okładka książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania
Flannery O'Connor Wydawnictwo: Książka i Wiedza Seria: Koliber literatura piękna
Koliber
Good Country People
1974-01-01
1974-01-01
Maria Skibniewska

Kup Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania

W trakcie remontu generalnego zaczęły się pojawiać w naszym domu książki nie tyle nawet zapomniane ile takie, o których w ogóle nie wiedziałem, że je mamy. Poza półką hańby należy się pewnie jeszcze półka znalezisk nieoczekiwanych. I oto 13 tomik serii " z kolibrem". Autorka do tej pory mi nieznana, o fascynującej biografii. Trzy krótkie opowiadania o wybitnej sile rażenia. Dojmująco sarkastyczne poczucie humoru osiąga zenit w ostatnim, imho najlepszym opowiadaniu. Tytuł całości to jednocześnie tytuł pierwszego opowiadania, spokojnie całość można by nazwać "zło nasze powszednie". Z całą pewnością sięgnę po więcej.

Stara książka z serii „Koliber” składająca się z trzech opowiadań, oprócz tytułowego dostajemy „Widok na las” (najlepsze wg mnie) i „Trudno o dobrego człowieka”. Jestem zadowolony po lekturze. Autorka porusza niebanalne tematy, tworzy ciekawe osobowości, wciąga w wykreowany świat i zostawia głowę pełną przemyśleń. Nie daję wyższej oceny, bo po prostu wolę dłuższą formę, ale tak naprawdę nie mam do czego się przyczepić. Polecam.

Trzy opowiadania amerykańskiej autorki - Mary Flannery O'Connor. Pisarka przedstawiła w nich amerykańskie Południe i tzw. "poczciwych wiejskich ludzi", którzy z poczciwością nie mają nic wspólnego. Jak dla mnie opowiadania okazały się zbyt makabryczne i nieprędko o nich niestety zapomnę.

205 użytkowników ma tytuł Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania

Okładka książki Misterium i maniery. Pisma przygodne w wyborze i opracowaniu Sally i Roberta Fitzgeraldów Robert Fitzgerald, Sally Fitzgerald, Flannery O'Connor
Okładka książki The Dark Descent Robert Aickman, Clive Barker, Ambrose Bierce, Michael Bishop, Algernon Blackwood, Robert Bloch, Ray Bradbury, Ramsey Campbell, Robert W. Chambers, Lucy Clifford, John Collier, Philip K. Dick, Charles Dickens, Thomas M. Disch, Harlan Ellison, Dennis Etchison, William Faulkner, Charles L. Grant, Nathaniel Hawthorne, Shirley Jackson, Henry James, Montague Rhodes James, Stephen King, Russell Kirk, Joseph Sheridan Le Fanu, Tanith Lee, Fritz Leiber, H.P. Lovecraft, Richard Matheson, Edith Nesbit, Fitz-James O'Brien, Flannery O'Connor, Joyce Carol Oates, George Oliver Onions, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, Joanna Russ, Michael Shea, Robert Smythe Hichens, Theodore Sturgeon, Iwan Turgieniew, Karl Edward Wagner, Manly Wade Wellman, Edith Wharton, Gene Wolfe, Walter de la Mare

Cytaty z książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania

Dodaj cytat z książki Poczciwi wiejscy ludzie. Opowiadania