Jaśnie pani i generał

- The Case of General Ople and Lady Camper
- 1977-01-01
- 1975-08-01
- Ariadna Demkowska-Bohdziewicz
Jest to historia urodziwego i prostodusznego generała Ople i żonglującej jego uczuciami pięknej i rezolutnej damy - lady Camper. Mimo komediowej akcji minipowieść ta nie pozbawiona jest głębszych myśli, zadziwia głębokością psychologiczną, umiejętnością szkicowania paru kreskami postaci prawdziwych i niebanalnych.
Tom 43 serii Koliber wydawnictwa Książka i Wiedza.
Kup Jaśnie pani i generał w ulubionej księgarni
Oceny książki Jaśnie pani i generał
170 użytkowników ma tytuł Jaśnie pani i generał na półkach głównych- Przeczytane 107
- Literatura angielska 2
- 2013 2
- 2021 2
- Obyczajowa 2
- 2025 1
- Z biblioteczki domowej 1
Tagi i tematy do książki Jaśnie pani i generał
Cytaty z książki Jaśnie pani i generał
Zdobywał istoty czułe i delikatne, gdy znęcone jego delikatnością dobrowolnie szły na zgubę. Bystre zaś i inteligentne niewiasty zupełnie od...
RozwińTak bardzo uwielbiamy naturę, dopóki ta pani nie żałuje nam swych darów, że każdy fałsz budzi obrzydzenie, a należałoby pamiętać, iż imitacj...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jaśnie pani i generał
Zdaniem Meredith komedia to walka między rozumem i pasją, a ta krótka opowieść jest tego doskonałym przykładem.
Lady Camper, nowa sąsiadka emerytowanego żołnierza Wilsona Opla, jest jakby wcieleniem komedii. Zakusy podstarzałego generała są szybko ucinane przy akompaniamencie polotu, którego Opel nawet nie rozumie. Fabuła rozwija się dzięki córce Opla i siostrzeńcowi Camper – ich miłość i małżeństwo są warunkiem zamążpójścia kobiety. Zanim jednak do tego dochodzi, Wilson Opel ma powiedziane, że jego obiekt westchnień ma 70 lat. Jak na prawdziwego dżentelmena przystało, nie może przecież złamać raz danego słowa, więc dalej gra w przegraną grę...
Po serii szyderczych karykatur z nierozumnym Oplem na czele, Lady Camper wyznaje, że tak naprawdę może w istocie zostać panną młodą (bo ma tylko 40 lat),ale samolubstwo generała ją odpycha. Skupiając się na swoim romansie, nie zauważył bowiem, że jego córka zakochała się w siostrzeńcu Lady Camper, dodatkowo żałując jej posagu.
Siła komedii, jej spryt i przenikliwość – a więc i Lady Camper działającej w jej imieniu – zmienia podejście generała i pozwala na happy end. Książka jest przyjemna, w sam raz na długie popołudnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jaśnie pani i generał” to krótka komedia brytyjskiego pisarza George’a Meredith. W jego twórczości widać wpływy Moliera. Jak u Francuza, zawiłość i zwroty akcji prowadzą do pozytywnego zakończenia z morałem.
Lady Camper, nowa sąsiadka emerytowanego żołnierza...
Wydana w serii książek Koliber krótka nowelka nie znanego mi wcześniej autora jakim był George Meredith wzbudziła moją ciekawość. Zapowiadała się na romantyczną opowieść o generale w stanie spoczynku mającego swój dom i sąsiadce z wyższych sfer wpadającej generałowi Ople w oko. Lubię sięgać po dawno napisane utwory i dlatego wpadła mi w oko. Postanowiłem dać jej szansę i przeczytać spodziewając się ciekawej historii mogącej może wzruszyć, wzbudzić emocje lub potrafiąca bawić w czasie czytania.
Książka Jaśnie Pani i Generał jest opowieścią o miłosnych przygodach dwóch pokoleń. Dostajemy historie o generale Ople w stanie spoczynku lubiącym swoją posiadłość i córce jaką wychowuje. Kiedy w pobliskim domu wprowadza się Lady Camper wraz przyszywanym synem w spokojne życie generała wkrada się zamieszanie. Autor pokusił się o ukazanie jak w epoce wiktoriańskiej wyglądały sprawy obyczajowe i jakimi metodami zdobywali swoich wybranków. Jednocześnie przedstawiając przygody bohatera i jego wybranki zrobił to w iście angielskim humorem. Z podchodami, wyrzeczeniami i zaowalowanymi aluzjami jakie spotykamy w tym przypadku. Ile musieli znieść i jak w zaowalony sposób starać się o drugą osobę. Opowieść nie tylko jest potraktowana błyskotliwie, z wyczuciem i przygody samych bohaterów potrafią bawić w czasie czytania. Relacje pomiędzy generałem i Lady Camper jest prześmiesznie przedstawiona z karykatura jaką spodobała mi się. Potrafi bawić, wzbudzić emocje i ukazać przywary Ople jakie posiadał nie zdając sobie z tego sprawy. Jednak wszystko zmienia się z czasem jak poznajemy kolejne wydarzenia z jego udziałem. Drugim wątkiem na drugim planie jest miłość córki generała i syna Lady Camper spotykających się ze sobą. Przez takie zderzenie autor ukazuje zmiany jakie następują w takim przypadku właśnie zderzając dwa pokolenia mające inne spojrzenie na takie sprawy. Starszych ludzi uwiązanych konwenansami i dobrymi obyczajami przeciwko młodym ludziom bardziej otwartymi na zmiany jakie występują w tej materii. Przedstawiając w ten sposób różnice pokoleniową na tle historii miłosnej pomiędzy generałem i Lady Camper jaką dostajemy od autora
Książka Jaśnie Pani i Generał jest opowieścią obyczajową i romantyczna osadzoną w czasach wiktoriańskich, gdzie konwenanse nie pozwalały za wiele, ale ukazując obrazek w tym przypadku tamtej epoki zręcznie stworzył ciekawą fabułę i wciągająca historie miłosna. Ukazaną z humorem, ironią i pewnymi przerysowaniami potrafiąca bawić w czasie czytania. Głównym bohaterami jest dwójka bohaterów. Lady Camper jest błyskotliwą, potrafiąca zadbać o siebie i wykorzystująca uczucia. Generał Osle jest byłym generałem w stanie spoczynku i spokojnym człowiekiem. Nieśmiałym w pewnych kwestiach, zasadniczy w innym, lecz w starciu z wydarzeniami jakie następują w jego życiu wywołują nie małe zamieszanie wywracając je do góry nogami. Zderzenie dwójki różnych bohaterów autor przedstawia przeciwności, które prowadzą do przyciągania się niekiedy ku sobie. Bardzo dobrze wypadają przedstawione relacje pomiędzy nimi, które potraktowane ironicznie, czasami z humorem lub na poważnie potrafiły bawić podczas czytania. Na drugim planie spotykamy dzieci ich samych oraz jakieś postacie na dalszych planie. Autor stworzył ciekawych bohaterów dających się polubić i nawet wzbudzających sympatię. Relacje pomiędzy nimi były ciekawe i wciągające. Dialogi świetnie napisane i dobrze bawiłem się jak je czytałem zaprawione dawką ironii.
Książka Jaśnie Pani i Generał jest ciekawa pozycją napisaną stylem jakim już nie pisze się. Mająca swój urok i klimat miasteczkowej opowieści miłosnej potraktowanej z wyczuciem, a nie często jednak obecnie dawką słodyczy. Finał książki można przewidzieć jak zakończy się, ale nie przeszkadzało mi to cieszyć z lektury. Spędziłem miło czas i przyjemnie przy niej bawiąc się świetnie. Sympatyczne postacie, ciekawą fabuła i przyjemna historia miłosna w starym stylu napisana spodobała mi się. Może jak bym miał przyczepić się to chciałbym, aby relacje pomiędzy córką generała i synem Lady Camper poświęcono trochę więcej czasu niż dostałem. Czasami warto sięgnąć i dać szansę dawnemu autorowi, który tworzył dość dawno. Stworzył klimatyczną, urokliwą, podana z ironią i humorem historie miłosna zderzając losy dwóch pokoleń ze sobą ukazując konwenanse jakie wtedy występowały. Przyjemna nowelka, a może nawet dłuższe opowiadanie jakie zostało u nas wydane w serii książek z kolibrem. Dobrze napisane, ciekawe i wciągające od pierwszych stron. Miła niespodzianka i może kiedyś nawet do niej wrócę jak będę miał ochotę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny humor i styl wypowiedzi. Postać lady Camper jest bardzo tajemnicza i nietuzinkowa. Mam wrażenie, że sposób jej przedstawienia stanowi rzadkość wśród kobiet w literaturze minionych epok. Autor wręcz rzuca nam ironią prosto w twarz kreując generała jako "pogromcę serc niewieścich", co stanowi bardzo ciekawy kontrast. Myślę, że ogólne przesłanie, wyjaśniające się na końcu książki, śmiało można odnieść do czasów współczesnych.
Pośmiałam się, podenerwowałam i nie wiedziałam do końca, jak mam ocenić ten utwór, choć im dłużej o nim myślę, tym bardziej go doceniam, pomimo kilku wad.
Świetny humor i styl wypowiedzi. Postać lady Camper jest bardzo tajemnicza i nietuzinkowa. Mam wrażenie, że sposób jej przedstawienia stanowi rzadkość wśród kobiet w literaturze minionych epok. Autor wręcz rzuca nam ironią prosto w twarz kreując generała jako "pogromcę serc niewieścich", co stanowi bardzo ciekawy kontrast. Myślę, że ogólne przesłanie, wyjaśniające się na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma to jednak jak dawne pisarstwo. Z czystym sumieniem polecam to kunsztowne, dopracowane opowiadanie. Doskonałe studium uczuć męskich i niewieścich, no i co za styl. Barwna opowieść, niebanalne postacie umieszczone w obcych dla nas realiach, co uważam za wielki atut tej noweli. Bogate walory edukacyjne. Odkrywa przed nami autor świat już całkiem zapomniany, tajemniczy, a wręcz dziwny. No bo jak oni się do siebie zwracali, jakie mieli zabawne z naszej perspektywy patrząc problemy, jak pokrętnie i jakim nakładem sił i stresów zmierzali do celu, który dziś para potrafi osiągnąć nawet za pomocą jednego spojrzenia... Dziwne i ciekawe to były czasy dla życia uczuciowego i warto się z tym zapoznać. No, a jeśli już to przecież najlepiej z pierwszej ręki.
Nie ma to jednak jak dawne pisarstwo. Z czystym sumieniem polecam to kunsztowne, dopracowane opowiadanie. Doskonałe studium uczuć męskich i niewieścich, no i co za styl. Barwna opowieść, niebanalne postacie umieszczone w obcych dla nas realiach, co uważam za wielki atut tej noweli. Bogate walory edukacyjne. Odkrywa przed nami autor świat już całkiem zapomniany, tajemniczy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka książka o sąsiedzkiej znajomości, która przeradza się w miłosne zauroczenie. Historia jest opowiedziana błyskotliwie, z humorem, ironią i z morałem w dodatku. Miniatura epoki wiktoriańskiej, która dostarcza świetnej czytelniczej rozrywki w ośmiu zgrabnie napisanych rozdziałach.
Zaskoczyła mnie ta lektura niezwykle pozytywnie i autor zasługuje tutaj już na wstępie na pochwały za tę mikropowieść lub (według uznania) bardzo rozbudowane opowiadanie. Podkreślić należy kunszt w zbudowaniu, wykreowaniu dwójki głównych bohaterów. Generał Ople oraz lady Camper to niebanalna, nieprzeciętna i z dużym wyczuciem stworzona para. Bohaterowie bardzo różni, a jednak w myśl powiedzenia, że przeciwieństwa się przyciągają, ich losy połączone zostaną nie tylko w ramach stosunków międzysąsiedzkich. Ich relacje staną się bardziej skomplikowane, a sposób ich wzajemnych oddziaływań stanowi trzon tegoż dziełka i cała akcja wokół tej problematyki się obraca. Autor rozpisał całość ich perypetii iście rewelacyjnie i śmiało można rzec, iż napisał bardzo wartościową książkę.
Bomba czytelnicza, która wybuchła w trakcie czytania z siłą 8/10 gwiazdek. Wynik wart uwagi i odnotowania. Polecam w takim razie bez chwili zawahania i bez wątpliwości tę lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyła mnie ta lektura niezwykle pozytywnie i autor zasługuje tutaj już na wstępie na...
Pewien generał z poczuciem własnej świetności, na emeryturze osiada na wsi i zakochuje się w sąsiadce. A sąsiadka ta, osoba majętna, inteligentna i złośliwa, zanim się podda temu uczuciu, pokaże generałowi jakim jest bufonem.
Zabawna nowelka. Styl nieco zawiły i zbyt ozdobny, ale właściwie oddaje zawiłość i przegadanie głównego bohatera, więc traktuję go jako część historii. Jest to ramotka, niewątpliwie, ale dość urocza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna nowelka. Styl nieco zawiły i zbyt ozdobny, ale właściwie oddaje zawiłość i przegadanie głównego bohatera, więc traktuję go jako część...
Perypetie sercowe dwóch pokoleń. Historia wciągająca, lekko napisana, z dużą porcją optymizmu i ciepłej akceptacji ludzkich przywar. A to wszystko w książce napisanej w XIX wieku. Obawiałam się pokrętnej i przynudzającej narracji, ale nic z tego. Książkę czyta się z przyjemnością. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się wiele po tej książce- i słusznie.
Nie spodziewałam się wiele po tej książce- i słusznie.