Wlokąc się ku nirwanie

- Slouching Toward Nirvana
- 2026-04-15
- 2026-04-15
- Marcin Baran, Dobrosław Rodziewicz
Dla tych, którzy wiedzą, że prawda rodzi się w brudzie, a poezja – na dnie szklanki. „Wlokąc się ku nirwanie” to jeden z najbardziej esencjonalnych pośmiertnych zbiorów Charlesa Bukowskiego. Składa się w całości z niepublikowanych dotąd wierszy. W tych ponad stu utworach Mistrz udowadnia, że do samego końca był w najwyższej formie twórczej. Nie znajdziecie tu literackiego wygładzenia ani taniej pociechy. To surowa, bezkompromisowa, brutalnie szczera poezja, której styl rzesze fanów na całym świecie uznały za wzór.
To ten sam Bukowski, który – jak stwierdził Leonard Cohen – „sprowadził wszystkich na ziemię, nawet anioły”. Chinaski powraca, by po raz kolejny zmierzyć się z życiem, które z anielskim pokojem ma niewiele wspólnego. Jeśli kochasz jego styl ze „Światła błyskawicy za górą”, wiesz, czego się spodziewać. Autor kontynuuje tradycję naturalnego języka i bezlitosnej obserwacji.
Kup Wlokąc się ku nirwanie w ulubionej księgarni
Oceny książki Wlokąc się ku nirwanie
5 użytkowników ma tytuł Wlokąc się ku nirwanie na półkach głównych- Chcę przeczytać 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wlokąc się ku nirwanie