Położne

- 2026-02-28
- 2026-02-28
Kraków, 1940 rok. Miasto pogrążone w strachu i bólu. Regina Zdzieńska, doświadczona położna, spadkobierczyni pokoleń wiejskich akuszerek, została zdegradowana do funkcji salowej. Z determinacją walczy o godność pacjentek, nie przestając przy tym być człowiekiem z krwi i kości. Rozdarta między szpitalnym reżimem a tęsknotą za ukrywającą się rodziną zostaje wciągnięta w mroczne sekrety okupacyjnej rzeczywistości. Musi podjąć trudne wybory moralne, asystując przy niecodziennych porodach i unieść cudze tajemnice. Los Reginy splata się z losami intrygujących postaci: oficera SS i jego zaginionej ukochanej Erzsébet oraz nietypowego zakonnika. Kolejne dekady – od najciemniejszego mroku wojny, przez chaos wyzwolenia, aż po socjalistyczną rutynę – Regina trwa w swej misji, niosąc pomoc w piwnicach, w szpitalach i w izbach porodowych. W cieniu straszliwych ideologii ona przyjmuje nowe życie. Jest świadkiem miłości, zdrady i poświęcenia, pielęgnując w sobie moc, która wzbiera niczym burza.
„Położne” to głęboka i przejmująca opowieść o kobiecej solidarności, macierzyństwie i nieustannym wyborze zachowania ludzkiej godności w świecie, który chce ją odebrać. To powikłane losy, splątane ścieżki życia i historie porodowe, o jakich nasze prababki, babki i matki opowiadały tylko szeptem. Lecz pomimo grozy położenia otrzymywane i dawane wsparcie jest tym, co czyni nas ludźmi.
Sabina Jakubowska – pisarka, nauczycielka, doula, mama. Jej głośna powieść „Akuszerki” była wielokrotnie wyróżniona przez krytyków i czytelników – otrzymała nominacje do Nagrody Literackiej Nike, Nagrody Literackiej im. W. Gombrowicza i Nagrody Literackiej Unii Europejskiej. Uhonorowana została Nagrodą Krakowskiej Książki Miesiąca.
Debiutancka książka autorki, „Dom na Wschodniej”, zdobyła nagrodę główną w konkursie pisarskim „Promotorzy Debiutów” organizowanym przez „Tygodnik Powszechny” i Instytut Książki. Sabina Jakubowska jest badaczką lokalnych historii i autorką publikacji o swoim regionie. Jej rozprawa doktorska opublikowana w książce „Imiona – dziedzictwo kultury” zdobyła wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie im. A. Omelaniuka.
Kup Położne w ulubionej księgarni
Oceny książki Położne
930 użytkowników ma tytuł Położne na półkach głównych- Chcę przeczytać 845
- 2026 7
- Do kupienia 3
- Literatura piękna 3
- Chcę kupić 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Położne
Z niecierpliwością oczekiwałam tej książki, jako kontynuacji losów " Akuszerek".
W tej książce pierwsze skrzypce gra naturą, która prowadzi kobiety do porodu i połogu, a niejednokrotnie zmusza je do szeptania o bolesnych doświadczeniach.
Książka mocno nasycona emocjonalnie, gdzie na każdej stronie można znaleźć siłę i mądrość kobiet.
Bardzo dobra książka. Nie zwlekajcie, przeczytajcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tak jak się spodziewałam,dostałam powieść nieśpieszną, napisaną bez patosu, prostym językiem. To historia o kobietach, siostrzeństwie i niełatwych wyborach. Gdzie śmierć przeplata się z narodzinami , a szara codzienność z heroizmem.
W tej książce pierwsze skrzypce gra naturą, która prowadzi...
Bardzo fajna książka, choć bardziej podobały mi sie akuszerki ( jakoś mnie wciągły od pierwszej strony) aczkolwiek godna polecenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, wciągająca i pełna emocji lektura. Nie było momentu kiedy poczułabym się znudzona, albo wypatrywałabym końca książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca, pogłębiająca wiedzę o sytuacji rodzących kobiet podczas II wojny światowej i PRLu. Gorąco polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzekałam na możliwość przeczytania "Położnych", z radością i ciekawością usiadłam do lektury. I ciekawie było, wciągnęłam się mocno w losy Reginy Zdzieńskiej. Na plus zasługuje umiejscowienie losów bohaterów w czasie, zgodnie z historią. Przejmujące wręcz i bardzo poruszające opisy rozstania z rodziną, tęsknoty, ciągłego czekania i ratowania ludzkiego życia. Nie raz uroniłam łzę nad losami Reginy i jej rodziny. Powroty do Jadownik były dla mnie wyjątkowym wspomnieniem "Akuszerek". Cała książka była dla mnie trochę wehikułem czasu, tak jakby umieścić współczesną - mądrą, świadomą siebie kobietę jakieś sto lat wczesniej i obserwować jej życie, wśród mniej świadomych kobiet. Która z nas nie chciałaby mieć w jakimś momencie życia takiej Reginy? Jednak to w pewnym momencie przerosło mnie, bo stało się wręcz komiczne. Dodatkowo jestem rozczarowana zakończeniem, które nie wniosło nic, a nawet nie pozostawiło mnie z pytaniami, z którymi w zasadzie lubię po przeczytaniu książki zostawiać. Dlatego ja tu zadaję pytanie: czy może lepiej było skończyć na "Akuszerkach" i samemu wyobrażać sobie co bohaterowie robili dalej?
Czekałam na możliwość przeczytania "Położnych", z radością i ciekawością usiadłam do lektury. I ciekawie było, wciągnęłam się mocno w losy Reginy Zdzieńskiej. Na plus zasługuje umiejscowienie losów bohaterów w czasie, zgodnie z historią. Przejmujące wręcz i bardzo poruszające opisy rozstania z rodziną, tęsknoty, ciągłego czekania i ratowania ludzkiego życia. Nie raz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak długo czekałam na tę książkę i wreszcie mogłam przeczytać. Objętość imponująca, ale jakże wciągająca. Miło było powrócić do bohaterek, zatopić się w ich swiat, ich codzienność. Strona za strona leciała z prędkością światła. Jak przy Akuszerkach muszę zaznaczyć, ze chętnie zobaczyłabym ekranizację książki. Uwielbiam wszystkie te kobiety i czas spędzony z nimi był czystą przyjemnością. Polecam obie książki jeśli ktoś po nie jeszcze nie sięgnął.
Tak długo czekałam na tę książkę i wreszcie mogłam przeczytać. Objętość imponująca, ale jakże wciągająca. Miło było powrócić do bohaterek, zatopić się w ich swiat, ich codzienność. Strona za strona leciała z prędkością światła. Jak przy Akuszerkach muszę zaznaczyć, ze chętnie zobaczyłabym ekranizację książki. Uwielbiam wszystkie te kobiety i czas spędzony z nimi był czystą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdnoszę wrażenie, że jest to książka niedopracowana. Miejscami przegadana, skupiona na tym, co być może dla mnie mniej istotne. Za to te wielkie wydarzenia w życiu głównej bohaterki i postaci pobocznych, przemilczane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jest w niej coś ujmującego. Wciąga, daje wbrew pozorom komfort psychiczny. Przyjemna, nieszkodliwa obyczajówka w sam raz na kilka wieczorów „dla siebie”.
Książkę przeczytałam przy dwóch podejściach, co trochę mówi o tym, jak bardzo jest wciągająca. Bo że to tomiszcze, to chyba nikomu nie trzeba uświadamiać. Dziwnie czytało się bo to moje okolice, a nazwiska to codzienność wśród sąsiadów. Którzy z nich byli powiązani z bohaterami? Może kiedyś ośmielę się zapytać. Póki co w kilku zdaniach: podobał mi się wątek Eliego, bo podkręcał część fabularną. Jednak by lektura sprawiała większą przyjemność wolałabym więcej takich perełek. Bo już miłość/nienawiść Joasi - dla mnie- była jednak zbyt dziwna. Taka historia z tyłka wzięta. Za to zresztą obniżam ocenę. Autorka ewidentnie mocno trzymała się historii i wrzuciła prawdziwych ludzi w życie Reginy. Czy to dobrze? Jeśli szukać autentyczności tak, jeśli jednak wartkości akcji? Niekoniecznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo genialnych "Akuszerkach" spodziewałam się więcej. "Położne" mają swoje momenty ale bywają miejscami chaotyczne. Nie rozumiem tego zakończenia. Cóż, "klątwa" kontynuacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd zakupu i przeczytania odstręczył natłok błędów językowych wszelkiej maści. Zalew imiesłowów, rusycyzmów ("się" w pozycji akcentowanej: "przerwa teraz wydłużyła się"; przydawki charakteryzujące zamiast gatunkujących: warzywna zupa),pleonazmów (mała piąstka, skubać po trochu) i zwłaszcza kuriozalnego szyku (ułożyła więc dziecko na łóżku w nogach matki). Po przejrzeniu kilku stron zmęczenie błędami nakazało z niesmakiem odłożyć kolejną na rynku wydawniczym parodię redakcjo-korekty.
Od zakupu i przeczytania odstręczył natłok błędów językowych wszelkiej maści. Zalew imiesłowów, rusycyzmów ("się" w pozycji akcentowanej: "przerwa teraz wydłużyła się"; przydawki charakteryzujące zamiast gatunkujących: warzywna zupa),pleonazmów (mała piąstka, skubać po trochu) i zwłaszcza kuriozalnego szyku (ułożyła więc dziecko na łóżku w nogach matki). Po przejrzeniu...