Moja kuzynka Rachela

Okładka książki Moja kuzynka Rachela autora Daphne du Maurier, 9788382156546
Okładka książki Moja kuzynka Rachela
Daphne du Maurier Wydawnictwo: Albatros Ekranizacje: Moja kuzynka Rachela (2017) Seria: Seria butikowa literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Seria butikowa
My Cousin Rachel
2021-10-13
1992-01-01
1966-01-01
Zofia Uhrynowska-Hanasz
Ekranizacje:
Moja kuzynka Rachela (2017)

Kup Moja kuzynka Rachela w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Moja kuzynka Rachelai

Powieść idealna na jesień

3032 649 195

Oceny książki Moja kuzynka Rachela

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja kuzynka Rachela

📖🎧 „Moja kuzynka Rachela” Daphne de Maurier

„Są kobiety (...),w zasadzie dobre, które nie z własnej winy sprowadzają na innych ludzi nieszczęście. Czegokolwiek się nie tkną, zamieniają w tragedię.”

W XIX wieku w Kornwalii, po śmierci swojego wuja Ambrożego, Filip Ashley ma zostać jego jedynym spadkobiercą. Choć wuj, uważany przez wielu za ekscentrycznego i przede wszystkim odizolowanego człowieka, kilka miesięcy przed śmiercią wyrusza w podróż w głąb Europy.

Listy, które przychodziły, kazały sądzić, iż Ambroży popadł w obłęd. Po kilku miesiącach znajomości, choć wcześniej stronił od kobiet, bierze za żonę kuzynkę Rachelę. Niedługo po tym Filip otrzymuje wiadomość o śmierci Ambrożego, a wkrótce także w posiadłości pojawia się Rachela.

Piękna i uwodzicielska Rachela staje przed Filipem, którego opiekunem jest jego ojciec chrzestny... Dlaczego Rachela przybyła? Czy to smutek po śmierci Ambrożego, czy też przyświecał jej inny cel?

Och, jakże ta pozycja mnie wciągnęła! Mroczna, ale też tajemnicza. Pełna intryg, namiętności, obłędu... Ciekawa postać Racheli, ale także Filipa, który jako młody mężczyzna był dość infantylny i podatny na wszelkie manipulacje. Rachela od samego początku budziła we mnie wątpliwości co do swoich działań i motywacji. Im bardziej Filip jej ufał, tym bardziej ja jej nie ufałam. Każdy jej gest wydawał się przemyślany, a każde słowo jakby miało drugie dno.

Historia o słabościach, zagubieniu, o poszukiwaniu. Mroczna i całkowicie oddająca klimat XIX wieku.

Na pewno sięgnę po inne książki autorki!

Moja ocena: 8/10

#bookreview #mojakuzynkarachela #daphnedemaurier #wydawnictwoalbatros
#powiesc

📖🎧 „Moja kuzynka Rachela” Daphne de Maurier

Powieść połyka się piorunem a końcówka to majstersztyk. Z pewnością młodość ma w głowie wiatr, miłość jak sraczka przychodzi znienacka i wszystko to jest potrzebne ale też intuicja dużo daje. Czy zazdrość mężczyzny jest jak zazdrość dziecka, kapryśna, głupia, pozbawiona głębi oczywiście że tak ale jednocześnie jaka jest rozkoszna, chciałoby się ją schrupać. I jeszcze jedno czy warto sobie zadać trud przyjmowania gości, żeby potem móc przeżywać radość ich wychodzenia. Oczywiście. Wszak wiadomo że zarówno goście jak i ryba na trzeci dzień śmierdzą.

Cudowna, pełna tajemniczości powieść. Namiętność, mrok, XIX-wieczna Kornwalia, śmierć, obłęd...
Minus za irytującego Filipa. Nie mogłam znieść jego naiwności.

Minus za irytującego Filipa. Nie mogłam znieść jego naiwności.

3663 użytkowników ma tytuł Moja kuzynka Rachela na półkach głównych
845 użytkowników ma tytuł Moja kuzynka Rachela na półkach dodatkowych