Zapach szafranu

- 2021-10-14
- 2021-10-14
- 2019-11-28
- Xenia Wiśniewska
Wyjątkowe połączenie Pamiętnika Nicholasa Sparksa i nastrojowych powieści Khaleda Hosseiniego.
Roya, rozmarzona, idealistyczna nastolatka, żyjąca pośród politycznych przewrotów 1953 roku w Teheranie, znajduje literacką oazę w sklepie papierniczym pana Fakhriego, gdzie zaopatrzyć się można w książki, długopisy i butelki atramentu w kolorze klejnotów. Właściciel przedstawia ją swojemu ulubionemu klientowi – przystojnemu Bahmanowi, młodzieńcowi o wielkim poczuciu sprawiedliwości i ze słabością do poezji Rumiego. Młodzi natychmiast tracą dla siebie serca - romans kwitnie, a mały sklepik papierniczy pozostaje ich ulubionym miejscem w pełnym niebezpieczeństw Teheranie.
Roya i Bahman zaczynają planować ślub. Ich kilkumiesięczną idyllę przerywa jednak zamach stanu - kochankowie tracą ze sobą kontakt, a wszelkie próby odnalezienia siebie nawzajem okazują się bezowocne. Zrozpaczona Roya przenosi się do Kalifornii, a następnie do Nowej Anglii, gdzie wychodzi za mąż za innego mężczyznę.
Mija sześćdziesiąt lat… Przypadek sprawia, że dawni narzeczeni spotykają się raz jeszcze. Nastaje moment, gdy pora odpowiedzieć na pytania, które dręczyły ich oboje od ponad pół wieku: Gdzie zniknąłeś? Dlaczego się nie odzywałeś? Jak to się stało, że mogłaś o mnie zapomnieć?
Kup Zapach szafranu w ulubionej księgarni
Oceny książki Zapach szafranu
368 użytkowników ma tytuł Zapach szafranu na półkach głównych- Chcę przeczytać 218
- 2022 10
- 2023 6
- 2021 4
- Legimi 4
- Literatura piękna 3
Cytaty z książki Zapach szafranu
Maman nie pochwalała makijażu. Szydziła z kobiet, które potrzebowały "barw wojennych" , by udowodnić, że są ładne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapach szafranu
Piękna, poetycka, niezwykle mądra. Poruszająca podróż przez czas i przestrzeń, która przypomina, że życie ma więcej odcieni, niż się z początku wydaje. Mnie pozwoliła odkryć Iran na nowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiła powieść o miłości, momentami niewiarygodna, czasem trochę ckliwa, ale ciepła i interesującą. Do tego w tle Iran lat pięćdziesiątych i świetne postacie drugoplanowe, jak Baba i pan Fakri.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam literaturę osadzoną w perskiej lub arabskiej kulturze, dlatego ucieszyłam się kiedy znalazłam tę pozycję, a do przeczytania skłoniła mnie informacja, jakoby książka ta miała miec w sobie coś z powieści Khaleda Housseiniego.
To co przeczytałam to płaska i egzaltowana opowieść o romansie dwojga nastolatków, w której absolutnie nic mnie nie poruszyło. Różne ludzkie dramaty (rozumiem, że stąd porównanie do Hosseiniego) opisane są tak nieporadnie, że nie budzą emocji. Tło historyczno-kulturowe jest, ale znów opisane jakoś naiwnie.
Liczyłam na głęboką, poruszającą literaturę a przeczytałam kostiumowy romans z kategorii young adult.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co przeczytałam to płaska i egzaltowana opowieść o romansie dwojga nastolatków, w której absolutnie nic mnie nie poruszyło. Różne ludzkie...
Przeciętna.
Przeciętna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczekiwałem historii dwojga ludzi, która będzie pretekstem do pokazania kultury, kuchni i historii Iranu. Dostałem pretensjonalny romans z przerysowanymi, jednowymiarowymi bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo się rozczarowałam, gdyż było dużo romantycznych wątków, jednakże spodobało mi się, że historia jest opowiedziana na tle politycznej rewolucji i przedstawione są zapatrywania dwóch sił politycznych co do przyszłości kraju.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRoya uwielbia spędzać czas w sklepie papierniczym pana Fakhriego. Poza książkami znajduje tam miłość Bahmana - chłopca, który zmieni świat. Czy jednak los będzie im sprzyjał?
Historia miłości głównych bohaterów chwyta za serca. W powieści przeplatają się różne płaszczyzny czasowe, dzięki czemu można dokładniej poznać motywacje, pragnienia i problemy bohaterów. Znalazły się tutaj także pisane przez nich listy, które wprowadzają jeszcze więcej emocji.
Powieść jest napisana pięknym językiem, szczególnie kiedy opisywane są specjały perskiej kuchni.
Tłem wydarzeń jest rok 1953. W tym czasie w Iranie miała miejsce rewolucja społeczno-polityczna, której echa mają ogromny wpływ na życie bohaterów.
Jeśli jesteście ciekawi, jak potoczy się historia Royi i Bahmana, to zapraszam Was do tej pasjonującej i pachnącej szafranem lektury.
[opinia także na moim Instagramie]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria miłości głównych bohaterów chwyta za serca. W powieści przeplatają się różne płaszczyzny czasowe, dzięki czemu można dokładniej poznać motywacje, pragnienia i problemy bohaterów. Znalazły się...
Wciągająca powieść łącząca w sobie ukazanie historii Iranu z opowieścią o miłości i odkrywaniu tajemnic z przeszłości. Kolejnym plusem jest dwutorowa fabuła. Serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka fantastyczna, początek książki odrobinę ciężki, bo tematy polityczne mnie nużyły. Środek historii całkiem dobry, końcówka ckliwa i mało zaskakująca. Od początku wiadomo było jak to się skończy i co się wydarzyło. Dobrze się czyta, ale nie jest to coś wybitnego. Lekka lektura, dobra na lato.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniałe spotkanie z irańską kulturą a szczególnie z kuchnią. Nie jest to literatura wysoka, ale pozostaje w pamięci i zmysłach. Po przrczytaniu przez kilka dni studiowałam historię Iranu i przepisy kulinarne, więc mogę uznać książke jako inspirującą