Północny Sabat

- fantasy, science fiction
- Na skraju burzy (tom 1)
- 2026-04-07
- 2021-09-29
Klątwa z przeszłości. Miłość spętana przeznaczeniem. Walka o przyszłość zaczyna się teraz.
Życie Dalii, młodej warszawskiej zielarki, jest poukładane i przewidywalne. Jej codzienność to praca w ezoterycznej kawiarni i celebrowanie wolnych wieczorów. Do czasu. Gdy jej brat znika bez śladu podczas badań na Ślęży, Dalia rusza na jego poszukiwania. Wszystkie tropy prowadzą do niewielkiego antykwariatu, którego właściciel wciąga ją w świat, o jakim nie miała pojęcia.
Dalia jest słowiańską Zaklinaczką, a jej pojawienie się uruchomiło klątwę dziesiątkującą Sabat od tysiącleci. W dodatku tym razem przyszła na świat o sto pięćdziesiąt lat za wcześnie, burząc tym samym porządek wszechświata. Choć Dalia dotychczas nie wiedziała nic o swoich umiejętnościach, gotowa jest zrobić wszystko, by uratować Sabat przed zagładą. Odkrywa też, co łączy ją z Teowojem – mężczyzną, obok którego nie potrafi przejść obojętnie i z którym w każdym poprzednim wcieleniu ginęła od ostrza Łowcy.
Czy tym razem przeznaczenie da się oszukać? A może miłość jest tylko kolejnym elementem pułapki?
Powieść w pierwszej edycji trafiła do zestawienia TOP Empiku. Idealna propozycja dla fanów i fanek twórczości Deborah Harkness, Diany Gabaldon i Karen Marie Moning.
Kup Północny Sabat w ulubionej księgarni
- Fantastyka 10
- 2021 10
Tagi i tematy do książki Północny Sabat
Cytaty z książki Północny Sabat
To, że czegoś nie możesz w tej chwili pojąć, nie oznacza, że tego nie ma. I wiara nie ma tu nic do rzeczy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Północny Sabat
Ksiazka totalnie mnie nie zainteresowala, a wrecz zanudzila mnie do tego stopnia, ze skonczylam czytanie w polowie .
Na pewno nie siegne po nastepne tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno nie siegne po nastepne tomy.
To jedna z tych książek które ciężko w łatwy sposób ocenić.
Miałam wrażenie że wielu rzeczy tu zabrakło. W głowie Autorki był cały zarys powieści z wszystkimi tajemnicami i rozwiązaniami, ale uważam że nie zostało to prawidłowo napisane. Nie wiedziałam jak działa magia, czym są niektóre rzeczy/ czynności. Kiedy pojawiał się jakiś pomysł albo rozwiązanie nie było naprowadzenia dlaczego tak akurat się działo, więc miałam poczucie, że nie umiem ruszyć dalej z fabułą i w sumie to nic nie rozumiem. Przez te wątpliwości, niewyjaśnione kwestie , po prostu nie miałam ochoty czytać dalej żeby nie zakopać się jeszcze bardziej w rzeczach o których nie dostawałam odpowiedzi. I nie chodzi o to że fabuła była zawiła, bo bardzo lubię odkrywać tajemnice i łączyć kropki - tutaj po prostu było dużo wszystkiego a mało wyjaśnień, które mogłyby mnie przekonać do związku przyczynowo - skutkowego. Obie linie fabularne na to cierpiały, niestety. Autorka chciała wszystko przenieść na papier ale odnosiłam wrażenie że piszę skrótami myślowymi które tylko dla niej są całkowicie jasne i logiczne.
Bohaterowie nie byłi wg mnie dobrze napisani. Nie potrafiłam się z nimi zżyć, nie rozumiałam ich relacji- żyli ze sobą od wieków a jakoś mieli do siebie ambiwalentny stosunek, albo ja tego nie poczułam. Byli mi obojętni. Napisani bardzo zachowawczo. Książkę przeczytałam dwa dni temu a jedynym imieniem jakie pamiętam jest Dalia - tylko z tego powodu że lubię te kwiaty.
Zakończenie do mnie nie przemówiło. Chyba jestem za stara i nie rozumiem kompletnie po co to wszystko było: i znowu brak logicznych spójnych argumentów dla uzasadnienia działań / zachowań pewnych postaci. Albo te wyjaśnienia były bardzo trywialne, kompletnie nie przemawiające do odbiorcy.
Po drugą część na pewno nie sięgnę, ale być może Wam akurat się spodoba.
To jedna z tych książek które ciężko w łatwy sposób ocenić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby wszystko powinno być dobrze : stylistycznie grało, widać że Autorka miała pomysł. Ale... No właśnie to nieszczęsne ale.
Mocno wyczuwa się, że to debiut. Autorka chciała wpleść w karty powieści tyle akcji i tropów, że momentami odnosiłam wrażenie, że wszystko dzieje się na raz, nie do końca poparte logiką. Ciężko mi się było wkręcić w powieść i jej klimat. I za mało było dla mnie słowiańskości mimo wszystko. Za mało legend i motywów mitologicznych. Pewnych rzeczy, będących plot twistami się domyśliłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo długo czekała na półce na swoją kolej – i było to zdecydowanie za długo.
Po książkę sięgnęłam po dosyć długiej przerwie od jakiejkolwiek fantastyki, może też, dlatego tak mnie urzekła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię motywy słowiańskie w literaturze. Tu dodatkowo z motywem pętli czasu, całość osadzona we współczesności. Dodajmy jeszcze szczyptę romansu i mamy całkiem niezłą historię.
PEŁNA RECENZJA NA: https://isap.info.pl/2021/09/22/polnocny-sabat-urban-fantasy-w-warszawie-i-okolicy/
Sama konstrukcja tematu jest ciekawa i może wciągać czytelnika, bo pomysł z Sabatem 🌙, klątwą 🔮, Łowcą 🏹 i tajemniczym Przymierzem stanowi ciekawy zaczątek. Gdyby tylko akcja chciała toczyć się naturalnym rozpędem i postacie potrafiły przywiązać do siebie czytającego. Pomijając „hamulce” w powieści, spokojnie można by uciąć ze 150 stron. ✂️ Nie wszystko musi zostać przedstawione tak, jak w scenariuszu do ekranizacji. Warto postawić na wyobraźnię odbiorcy. 🧠
Możliwe, że egzemplarz recenzencki, jaki otrzymaliśmy, jest jeszcze przed redakcją i przed korektą. 📝 W sumie do premiery troszkę dni zostało. Północny Sabat to prawdopodobnie debiut. Może warto jednak poczekać z premierą i dopracować warsztat, bo temat jest zaiste zacny. ⭐ Zwłaszcza, że na końcu książki widnieje spory napis „Koniec części pierwszej”. 🔚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama konstrukcja tematu jest ciekawa i może wciągać czytelnika, bo pomysł z Sabatem 🌙, klątwą 🔮, Łowcą 🏹 i tajemniczym Przymierzem stanowi ciekawy zaczątek. Gdyby tylko akcja chciała toczyć się naturalnym rozpędem i postacie potrafiły przywiązać do siebie czytającego....
Jestem uczulona na tego typu wątek romantyczny
Jestem uczulona na tego typu wątek romantyczny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem ogromną fanką słowiańskie motywów. Tu mamy luźna inspirację,więc fani mitologia i demonologii słowiańskich będą rozczarowani.Ale mamy tu naprawde solidne fantasy, z solidnymi, pelnokrwistymi bohaterami, a wyjaśnienie klątwy jest satysfakcjonujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo pierwsza książka P Agnieszki jaką czytałam i muszę powiedzieć że podoba mi się ten pomysł łączenia tak różnych światów, tak jak w szeptucha Katarzyny B Miszczuk, czyli czasy obecne i starzy bogowie, ciekawy pomysł na retrospekcje, które są krótkie i popychają akcję na przód, zobaczymy co dalej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka już dawno skusiła mnie opisem i od dawna wisiała mi w koszyku na empiku, aż w końcu ją zamówiłam. Przywołał mnie fragment o “słowiańskiej zaklinaczce”, wiecie to taki magnes i musiałam sprawdzić, czy ta powieść jest warta zachodu.
Dalia to młoda kobieta, dyplomowana zielarka, która prowadzi modną knajpkę w stolicy, a w kręgu jej zainteresowań leżą wszelkie mitologie, zioła i ezoteryka. Poznajemy ją, gdy jej brat nagle znika, ale wysyła jej pewien przedmiot i wysyła do nieznanego jej antykwariatu. Przedmiot jest bardzo stary i brat znalazł go na wykopaliskach archeologicznych pod Ślężą. Dalia postanawia go odnaleźć i w tym celu udaje się we wskazane przez niego miejsce.
I tutaj wszystko się zaczyna! Poznaje tam braci Teowoja i Radowoja, a raczej oni ją znają, a ona nie ma pojęcia, kim są. Okazuje się, że Dalia jakiś czas reinkarnuje i to jest jej kolejna reinkarnacja, ale wydarzyła się o 150 lat za wcześnie, a do tego niczego nie pamięta. Żadnego ze swoich poprzednich wcieleń ani tego, że jest potężną Zaklinaczką i Piątą Sabatową Wiedźmą.
I na nią i Teowoja rzucona klątwa, przez którą zawsze giną tak samo. I za każdym razem bezskutecznie próbują ją pokonać.
Chyba więcej nie mogę zdradzić, aby nie spojlerować.
Ta książka była… całkiem interesująca. Nie należy do tych powieści, do których wrócę, ale świetnie się przy niej bawiłam. Autorka w ciekawy sposób wymyśliła klątwę (wyjaśnienie tego na końcu było naprawdę fajne).
Co do samej słowiańskości: mamy Welesa, mamy Dziady i przesilenie, są różne wzmianki nawiązujące do słowiańszczyzny, ale cała ta magiczna otoczka jest bardzo pomieszana ze współczesną ezoteryką, o czym też autorka wspomina w posłowiu.
Patrząc na to z perspektywy kogoś, kto interesuje się tematami słowiańskimi, to trochę pojawia się zniesmaczenie, bo mi się to totalnie nie łączy, ale patrząc tak z szerszej perspektywy, jak ktoś, kto nie siedzi w tematach, to uznałabym, za całkiem fajnie skonstruowaną otoczkę magiczną.
Daję jej na LC 7 i chętnie sięgnę po drugi tom, bo historia Dalii i reszty sabatu serio mnie zainteresowała. Myślę, że spokojnie możecie czytać — jest to bardzo przyjemna, lekka fantastyka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDalia to młoda kobieta, dyplomowana zielarka, która prowadzi modną knajpkę w stolicy, a w kręgu jej zainteresowań leżą wszelkie...
Historia opowiada o Dalii, młodej kobiecie, zielarce, która prowadzi małą klubokawiarnię w Warszawie. Pewnego jesiennego dnia, nagle i bez śladu znika jej brat, Branko. Mężczyzna brał udział w wykopaliskach na Ślęży i kobieta straciła z nim kontakt. Od tego momentu wszystko się zmienia - Dalia znajduje tajemniczy przedmiot, który doprowadza ją do warszawskiego antykwariatu. Tam poznaje dwóch tajemniczych braci - Radowoja i Teowoja, którzy uświadamiają ją, że jest Zaklinaczką. A na dodatek jej pojawienie się, niesie ze sobą Klątwę…
Czy to była moja pierwsza przygoda z wątkami fantastycznymi? (Nie licząc Harry’ego Pottera 😅) Była. Czy się w tym odnalazłam? Nie do końca. Od samego początku nie mogłam się wciągnąć w tę historię, trochę błądziłam i miałam poczucie, że jest to kolejna cześć powieści, a nie pierwsza. Od samego początku informacje były przekazane z grubej rury, było ich za dużo i pojawiały się zbyt szybko. Były momenty, że czułam się bardzo zagubiona i rozdrażniona tym, że nie nadążam.
Początkowo myślałam, że będzie to typowy romans i pomimo tego, że wątek romantyczny jest dosyć wyraźnie zarysowany, to na pierwszy plan jednak i tak wysuwa się bardziej aspekt fantastyczny. Myślę że też przez to że akcja dzieje się bardzo szybko (ale też bardzo płynnie) zabrakło miejsca na głębsza analizę i poznanie bohaterów.
Muszę jednak przyznać, że sam pomysł na historię bardzo mi się podobał. Było to moje pierwsze zetknięcie z motywem mitologii Słowiańskiej i uważam, że są to bardzo ciekawe tematy!
Z tego co zdążyłam się zorientować, jest tez druga cześć tej powieści. Ciekawi mnie to, bo uważam ze „Północny Sabat” zakończył się bardzo zgrabnie i wszystkie wątki zostały zamknięte. Sięgnę po kolejna cześć na pewno z ciekawości, aby zobaczyć czy Dalia rozpętała kolejną wojnę czy może jednak stara klątwa nie daje o sobie zapomnieć 🤫
Zapraszam na instagram: @lubiepoczytac