Król bezmiarów

Okładka książki Król bezmiarów autora Feliks W. Kres, 9788379646371
Okładka książki Król bezmiarów
Feliks W. Kres Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Księga Całości (tom 2) fantasy, science fiction
Księga Całości (tom 2)
2021-05-14
1992-01-01

Kup Król bezmiarów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Król bezmiarów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Król bezmiarów

Cześć druga lepsza od pierwszej, głównie to dlatego że jest mniej paplania o jakichś energiach, innych światach i trochę więcej się dzieje.
Generalnie wszystko zapitala bez ładu i składu jak transformacja ustrojowa, której pośrednim dzieckiem jest ta książka.

Generalnie wszystko jest na miejscu. Ciekawie wykreowany świat, nawet nieźli bohaterowie, nie głupie intrygi. Czuć że autor bardzo dużo podpatrzył od innych, ale ma też wiele fajnych pomysłów.
Tylko że wszystko jest jakieś takie...
Męczące.
Jednocześnie chce się i się nie chce, świat ciekawi i nudzi. Kibicujesz bohaterom ale jednak chcesz żeby ktoś i w końcu zabił bo masz ich dość.
Generalnie to nawet ciekawy "exspirjens", oby kolejne były lepsze

Nie mam dobrych skojarzeń z twórczością Kresa. Czytałem 'Prawo sępów' i 'Grombelardzką legendę', ale tak naprawdę niczego z tych książek nie pamiętam. Podejście trzecie: książka nagrodzona Zajdlem czyli teoretycznie najlepsza polska powieść fantasy 1992 roku.

Ciekawej marynistyki mi brakowało. Peregrynacje potężnych okrętów na wodach Szereru. Bitwy morskie, sztormy, ucieczki i ukryte zatoczki, ale na Sparrowa i 'Karmazynowego pirata' nie liczcie. Tu nawet zemsta Helikaona z 'Pana srebrnego łuku' wydaje się przedszkolem.

Niesamowite wrażenie zrobił na mnie obraz
niewolnictwa prezentowany przez Kresa. Wyzerowana z romantyzmu i humanizmu hodowla towaru. Kobiety oddawane pirackiej bandzie, bo się 'jeszcze ruszają', mężczyźni jak zwierzęta pociągowe. W pewnym momencie naprawdę myślałem, że zdania o hodowli dotyczyły koni. Nie dotyczyły... Czujcie się ostrzeżeni.

Ale chyba już rozumiem czemu mnie do tej pory Kres nie zachwycał. Świat i sceny akcji świetne, ale jest problem z bohaterami i dramaturgią. Nie ma komu kibicować, nie ma kim się przejmować. Bohaterowie nie muszą być pozytywni. Wspomniany Helikaon to psychol i morderca, ale taki którego los o wiele bardziej mnie przejął niż los Rapisa i jego następczyń.

Szczegółów scen dramatycznych nie podam, ale tak ogólnie to masa w nich dziur logicznych i błędów. Kresowi w trakcie pisania zabrakło dobrego recenzenta. Pisał jak chciał, nikt mu zgnilizn na pokładzie nie wytykał.

Poważnie nieciekawie robi się w dalszej części. Tak bezpojlerowo powiem, że dwie psycholki uciekły z planu telenoweli i szyją piętrowe intrygi. Kompletnie tego fabularnego zakrętu nie kupuje i albo zajdlowska kapituła była ślepa albo to był słaby rok (pozostałych nominowanych powieści nie znam). Panie Kres fantastyka też powinna mieć ręce i nogi. Można było rozwinąć żagle na sto lepszych sposobów.

Z czasem robi się z tego makabryczna komedia pomyłek z drastycznym i niesympatycznym elementem torture porn w ramach refrefnu. Trafiają się skróty logiczne, przyspieszenia, nierozwiązane wątki, przeskoki i tym podobne błędy. Ledwo pojawia się ciekawy wątek mędrca, a już Kres ucieka na pole bitwy. Niby ciekawe to samo w sobie, ale wtórne i dobrze znane. Cynizm i historyczny realizm to i przed Wegnerem i Bitwą pod Brenną był dobrze znany.

Sam koncept magiczny Kres miał bardzo ciekawy, ale niespecjalnie go rozwinął. Pasma, porzucone przedmioty, Szerń, Szerer i przeszłość Raladana. Cała masa wstępów, ale pozbawionych rozwinięcia. Spora liczba stron nie pomogła.

6/10. Gdybym oceniał z poziomu rozczarowania byłoby niżej. Samo w sobie niezłe, ale nic poza tym. Za dużo absurdów jak na jeden rejs.

Wersję audio czyta Wojciech Żołądkowicz. 'Profesor' z TVP1 :) Ma swoich krytyków, ale wg mnie jest świetny. Barwa głosu pasująca do książki, dykcja znakomita i ten reporterski chłodny ton. Czasem się mówi o kobietach wykorzystując frazę: 'w spódnicy'. Żołądkowicz to taka Czubówna bez piersi :)

Ciekawy przypadek, bo gdyby Kres umiał ograniczyć "Króla" do rozmiarów nieco mniejszych od Bezmiarów, odciąć część wątków pobocznych, zostawić to, co tutaj najmocniejsze – zdecydowane dark fantasy w marinistycznych pejzażach – "Król" byłby w istocie całkiem królewski. Tymczasem chęć worldbuildingu, stawiania fundamentów pod kolejne wydarzenia w uniwersum wielokrotnie przysłania mroczną sagę cór Demona Walki. Co nie zmienia faktu, że saga, jaka powoli wyłania mi się z Księgi Całości, sprawia wrażenie ciekawszej od wiadomej, wąsatej konkurencji Kresa z lat 90.!

2355 użytkowników ma tytuł Król bezmiarów na półkach głównych
686 użytkowników ma tytuł Król bezmiarów na półkach dodatkowych

Feliks W. Kres
Feliks W. Kres
Feliks Wiktor Kres (pseudonim, właściwie Witold Chmielecki, ur. 1966 w Łodzi) to polski pisarz fantasy. Debiutował w roku 1983 opowiadaniem Mag nadesłanym na konkurs pisma "Fantastyka". Od tamtej pory opublikował osiem powieści i kilkadziesiąt opowiadań. Najbardziej znany jako autor dwóch cykli fantasy - "cyklu szererskiego", dziejącego się w świecie zwanym Szererem, gdzie oprócz ludzi inteligencją obdarzone są również koty i sępy (obecnie, oprócz wczesnych, niezgodnych już z obecną wersją tego świata opowieści, cykl składa się jedynie z podcyklu Księga Całości, choć Kres zapowiada kolejne osadzone w tym świecie powieści),oraz Piekło i szpada, mroczne opowieści płaszcza i szpady w alternatywnym XVII wieku, gdzie spotkać można zarówno demony, jak i istoty starsze od samego Szatana. Jego utwory przetłumaczone zostały na język czeski, rosyjski oraz hiszpański. Za wydaną w roku 1992 powieść Król bezmiarów otrzymał Nagrodę im. Janusza A. Zajdla. Od kilku lat prowadzi kącik porad dla młodych pisarzy w czasopismach poświęconych fantastyce - najpierw pod tytułem Kącik złamanych piór w miesięczniku "Fenix", potem w "Magii i Mieczu", zaś obecnie jako Galeria osobliwości w miesięczniku "Science Fiction". W lutym 2005 porady Kresa dla początkujących pisarzy zostały wydane w formie książkowej pod tytułem Galeria złamanych piór.

Cytaty z książki Król bezmiarów