Bezpowrotnie utracona leworęczność

- Wydawnictwo Literackie
- opowiadanie polskie leworęczność
- opowiadanie polskie leworęczność
- Inne
"Tak mówi teoria, której raczej nie ma, pośpiech jest zasadą początku żywota, pierwsze widoki jak błyskawice trzaskają w nieopierzonej głowie, nikomu nie spieszno do badania, jaka jest zasada końca, nikomu nie spieszno do końcowego widoku, choćby nawet tym widokiem miała być czeska striptizerka. Ujrzeć czeską cycatkę i umrzeć - tak się tylko mówi". Być może "niespieszność" jest najlepszym pojęciem określającym "Bezpowrotnie utraconą leworęczność". Ten niespieszny ton gawędy sprawia, że książka Jerzego Pilcha przekracza ramy autobiografii, stając się także opowieścią o zbiorowym powojennym losie inteligenta.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Książek nie czyta się po to, aby je pamiętać. Książki czyta się po to, aby je zapominać, zapomina się je zaś po to, by móc znów je czytać. B...
Rozwiń(...)Kotu o coś uniwersalnego-poza żarciem-w życiu chodzi. Psu chodzi wyłącznie o żarcie. Kot nieustannie poznaje i studiuje rzeczywistość,...
RozwińPo paru latach, jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało.
Opinie [76]
Biegłość patriarchalna, sprawna językowo.
Pokaż mimo toMożna powiedzieć, że to essential Pilch felieton experience :) Polecam zwłaszcza ostatni tekst o psach i kotach, który niebywale śmieszy i rozczula. Dodatkowe punkty od krakowskich humanistów książka zbierze zapewne za obrazki o znajomych Pilcha – Marianie Stali, Bronisławie Maju czy Jerzym Illgu
Pokaż mimo toChyba lepiej znam Jerzego Pilcha z filmów na podstawie jego prozy niż z książek, chociaż kilka mam w domowej biblioteczce. Czytałam dawno temu „Pod Mocnym Aniołem” oraz felietony i wywiady. Teraz, dopiero po śmierci Autora, mam zamiar nadrabiać zaległości.
więcejProzy Pilcha nie da się podrobić. Jest bardzo osobista, szczera, pełna zarówno rozważań filozoficznych i jak i...
Pilch to Pilch.
Pokaż mimo toZachwyca mnie stylem pisania, nutką humoru,i ogólnie to ja Pilcha polecam w ciemno.Najlepiej się czyta na chandre, doły i takie tam zdarzenia losowe :)
Obowiązkowa lektura dla studentów polonistyki UJ. Słuchajcie, poznacie tam swoich akademickich mistrzów od zupełnie innej strony - wgadanych w ironiczna gawędę Pilcha. Można chcieć czegoś więcej na pewnym etapie życia? Nie.
Pokaż mimo toPrzerost formy nad treścią, ale za to jakiej formy! Proszę się nie sugerować moją oceną, jestem niepoprawną pilchomaniaczką, mnie się wszystko podoba.
Pokaż mimo toJeśli Pilch, to tylko w felietonowym wydaniu. Mistrz gatunku.
Pokaż mimo toTym razem bardzo zawiodłam się na Pilchu. Bezpowrotnie utracona leworęczność stanowi merytoryczny chaos, który może być dla czytelnika swoistym utrapieniem...
Pokaż mimo toNie można czytać Pilcha jednym tchem, bo grozi to zatruciem; bierny alkoholizm.
Pokaż mimo toDawkować rozsądnie.