Mademoiselle Chanel

- 2015-10-07
- 2015-03-17
- Maria Zawadzka-Strączek
- Coco Chanel moda historia znane kobiety
Widzę odwieczny konflikt między skromną dziewczyną, którą kiedyś byłam, a legendą, którą celowo wykreowałam, żeby nikt nie mógł zajrzeć w moje serce. W tej opowieści postaram się w miarę możliwości trzymać prawdy, choć mity i plotki spowijają mnie w nie mniejszym stopniu niż moje słynne krepdeszyny i tweedy.
Postaram się pamiętać o tym, że mimo wszystkich swoich triumfów, mimo wszystkich błędów, które popełniłam – wciąż jestem tylko kobietą…
Kim naprawdę była Coco Chanel? Wielką wizjonerką, niemieckim szpiegiem, namiętną dziewczyną poszukującą uczucia? Teraz nareszcie może opowiedzieć własną historię. Z powieści Mademoiselle Chanel wyłania się obraz kobiety pełnej pasji, wdzięku i uroku, której sława i fortuna nie uchroniły przed złamanym sercem.
Nowa powieść C.W. Gortnera. Zanim został poczytnym pisarzem, autorem wielu powieści przetłumaczonych na ponad dwadzieścia języków, C.W. Gortner pracował w przemyśle modowym. Coco Chanel fascynowała go od zawsze. Teraz powraca do niej w swojej najnowszej książce, poszukując odpowiedzi na nurtujące go pytanie: jakie sekrety skrywała Coco Chanel?
Chanel to dla mnie postać, o której mogę czytać, czytać, czytać i czytać. I czytać.
I mi się nie znudzi.
Pokaż mimo toI mi się nie znudzi.
Wrażenia po przeczytaniu kolejnej powieści Gortneta? Nieziemskie. Autor niebezpiecznie "wgryza" się w zmysły czytelnika i nawet posłowie w jego wykonaniu jest imponujące. Przelanie na papier historii barwnego życia i niezwykłego talentu Coco Chanel jest dużym wyzwaniem dla każdego pisarza. Nawet próba uporządkowania biografii tej kobiety: szalonej, do bólu ambitnej i pracowitej, wyzwolonej i upartej, egocentrycznej i niezwykle "płodnej" w pomysły jest bardzo trudna. A powiązania Coco z nazistami...cóż nie sądzę, że nam Ją oceniać. Życiorys Coco jest bardzo zagmatwany ale talent Gortnera poradził sobie i z tym wyzwaniem śpiewająco. Zachęcam do przeczytania i szczerze polecam.
więcej Pokaż mimo toPiękna opowieść, naprawdę warto przeczytać nietylko ze względu na klimat tamtych lat, ale przeżywanie każdej emocji, uczucia, miłości razem z główną bohaterką.
Pokaż mimo toUwielbiam ksiązki Gortner, a ta naprawde jest piękna, opisy, akcje naprawdę wszystko tutaj jest spójne, pięknie się czyta, polecam
Pokaż mimo toDobrze się czyta. Odejmuję jedną gwiazdkę za kilka błędów. Mam wrażenie, że autor nie wiedział jak wyglądają niektóre osoby mimo iż zdjęcia są dostępne choćby w internecie, budując wyobrażenie o nich na podstawie filmu "Coco avant Chanel". Oczywiście to powieść nie biografia, ale... Mam też wrażenie, że sympatia do bohaterki- inspiracji: Gabrielle uczyniła ją w powieści bardziej subtelną, myślę, że miała nieco inny charakter niż to nakreślono. Żałuję, że nie stworzono więcej sytuacji jakie mogły zachodzić w pracy Chanel, co mogła czuć, myśleć skupiając się jedynie na pracy, przeważa zdecydowanie jej prywatna strona życia, uczuciowa.
Dobrze się czyta. Odejmuję jedną gwiazdkę za kilka błędów. Mam wrażenie, że autor nie wiedział jak wyglądają niektóre osoby mimo iż zdjęcia są dostępne choćby w internecie, budując wyobrażenie o nich na podstawie filmu "Coco avant Chanel". Oczywiście to powieść nie biografia, ale... Mam też wrażenie, że sympatia do bohaterki- inspiracji: Gabrielle uczyniła ją w powieści...
więcej Pokaż mimo toCiekawie napisana, pełna biografia.
Czytało się ją z zainteresowaniem.
Ciekawie napisana, pełna biografia.
Pokaż mimo toCzytało się ją z zainteresowaniem.
Uwielbiam książki, których akcja rozgrywa się w Paryżu. Sporo ich przeczytałam i pomimo, iż nigdy tam nie byłam, wyczuwam klimat tego miasta (który niestety bezpowrotnie zaginął - patrząc na to co się dzieje aktualnie we Francji),jestem w stanie wyobrazić sobie jak pachnie Miasto Świateł, i to właśnie dzięki takim książkom.
Intrygująca, pochłaniająca, a przede wszystkim bardzo dobrze napisana historia o ikonie mody, którą niewątpliwie była Coco Chanel.
Autor opisuje życie głównej bohaterki od jej wczesnego dzieciństwa do późnej starości. Narratorem opowieści jest sama Chanel, co pozwoliło autorowi spróbować przedstawiać jej punkty widzenia na różne tematy i sytuacje.
Bardzo dokładnie zrelacjonowane zostało jej życie podczas niemieckiej okupacji i poniekąd wyjaśnione przyczyny jej niechlubnej współpracy z nazistami. Kto wie, jak zachowałby się każdy z nas w obliczu takich tragedii?
więcej Pokaż mimo toIntrygująca, pochłaniająca, a przede wszystkim...
Książki, które poznałem, o których pisałem, które również w ten lub inny sposób promowałem. Projekt w aplikacji Instagram odnajduje swoje odbicie również w tym miejscu. W kolejności niezobowiązującej, wśród tekstów pisanych i napisanych na przestrzeni dwóch dekad, a czasem znacznie dalej.
Pokaż mimo tohttps://internetowacela.blogspot.com/p/1001-ksiazek-ktore-musisz-przeczytac.html
Historia Chanel zachwyca i pokazuje, że kiedy chcemy osiągnąć sukces, musimy być przygotowani na pasmo porażek po drodze.
Pokaż mimo toKsiążka trzyma w napięciu, zdradza ciekawe szczegóły z życia projektantki, a momentami także wzrusza do łez.
Polecam !
O sławnej Chanel napisano już wiele książek i każdy zna jej losy więc nie będę się rozpisywać na temat biografii. Napiszę tylko jedno, nie jest to książka tylko dla wielbicieli Chanel bądź osób które inspirują się modą i jej historią. Jest to świetna książka również dla czytelnika nie interesującego się tą dziedziną.
Książka pokazuje siłę marzeń i wolę walki by je spełniać,
jak również słabość ludzką, gdzie siła czasem okazuje się maską i schronieniem.
W książce przedstawionych jest wiele ciekawych postaci, miejsc oraz przenosi nas do trudniejszego czasu, a my jesteśmy jej obserwatorami.
Sama jestem zaskoczona tą książką i niespodziewanie staje się kolejnym ulubieńcem .
Polecam !
więcej Pokaż mimo toNie jestem fanką biografii, a tę książkę pochłonęłam w parę dni. Książka jest powieścią z elementami biografii - fantastycznie napisana!