ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
LubimyCzytać19
LubimyCzytać3
Archipelag

- 2026-03-25
- 2026-03-25
LUDZIE SĄ JAK WYSPY, A ICH WZAJEMNE RELACJE TO MOSTY MIĘDZY NIMI. CZASEM TRZEBA PRZEJŚĆ WIELE Z NICH, ŻEBY DOTRZEĆ DO TEJ WŁAŚCIWEJ.
Świnoujście, jesień 2024. W pobliżu granicy znalezione zostają zwłoki starszego mężczyzny, ojca miejscowego podkomisarza.
Aspirant Gośka Podrzycka i komisarz Paweł Szenfeld analizują ostatnie godziny życia szanowanego nauczyciela i próbują rozszyfrować tajemnicze litery z kartki, którą miał przy sobie.
Gdy na promie do Ystad ginie znany przedsiębiorca, a w pożarze altany śmierć ponosi matka zaginionej w latach dziewięćdziesiątych dziewczynki, śledczy odkrywają, że wszystkie ofiary łączy inna tragedia sprzed niemal trzech dekad.
Podrzycka z Szenfeldem wyruszają w podróż w przeszłość, gdzie spodziewają się znaleźć odpowiedź na wszystkie pytania. Tylko kogo pytać, skoro wszyscy giną?
Kup Archipelag w ulubionej księgarnii
Archipelag
Nie czytałam "Przeprawy", pierwszej części, ale to nie przeszkadzało mi w lekturze, i mam zamiar już wkrótce nadrobić zaległości. W Świnoujściu zamordowany zostaje emerytowany nauczyciel, ojciec miejscowego podkomisarza. Aspirant Podrzycka i komisarz Szenfeld starają się prześledzić ostatnie godziny życia szanowanego pedagoga. Na promie do Ystad ginie znany przedsiębiorca, a w pożarze altany śmierć ponosi matka zaginionej w latach dziewięćdziesiątych dziewczynki. Śledczy odkrywają, że wszystkie ofiary łączy inna tragedia sprzed niemal trzech dekad. Podrzycka i Szenfeld będą musieli rozwikłać zagadkę z przeszłości, by znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania i dorwać mordercę. Mam nadzieję, że tymi dwoma tomami Autor zapoczątkuje nową serię, bo zapowiada się naprawdę ciekawie.
Oceny książki Archipelag
556 użytkowników ma tytuł Archipelag na półkach głównych- Przeczytane 304
- 2026 34
- Audiobooki 5
- Przeczytane 2026 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Archipelag
Rewelacyjna, zaskakująca powieść kryminalna. Stelaże to marka, która nie zawodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Archipelag” trzyma w napięciu – to trzeba przyznać. Intryga jest piekielnie zawiła, a śledztwo jeszcze bardziej. Czy teraźniejsze wydarzenia mają związek z tymi sprzed trzydziestu lat? Wszystko jest tak skomplikowane, że po lekturze nie pamiętam już, w jaki sposób śledczy odkryli powiązanie między współczesnymi śmierciami – które zresztą także zdawały się ze sobą łączyć – a wydarzeniami z przeszłości. Na poziomie szczegółów wszystko się zgadzało, lecz gdy patrzę na całość z perspektywy, nie mam już pewności. 😊
„Archipelag” trzyma w napięciu – to trzeba przyznać. Intryga jest piekielnie zawiła, a śledztwo jeszcze bardziej. Czy teraźniejsze wydarzenia mają związek z tymi sprzed trzydziestu lat? Wszystko jest tak skomplikowane, że po lekturze nie pamiętam już, w jaki sposób śledczy odkryli powiązanie między współczesnymi śmierciami – które zresztą także zdawały się ze sobą łączyć –...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy zostają znalezione zwłoki starszego mężczyzny, chorego na alzheimera ojca naczelnika policji w Świnoujścia Jakuba Borunia, aspirant Gośka Podrzycka, zwana Geritą, ma problem. Zwłoki znalazł jej brat Krzysiek, dorosły z umysłem dziecka. Po namowach Krzysiek zaczyna współpracować z rysownikiem, jednak gdy zauważa żonę Borunia, wskazują ją, jako osobę, którą widział niedaleko zwłok. Boruń uważa, że to niemożliwe, przeciwnego zdania jest prokurator, który szybko zatrzymuje żonę komisarza.
Prokurator Kierwicz naciska, aby Podrzycka i jej partner komisarz Paweł Szenfeld nie prowadzili sprawy, jednak ci prowadzą ją poza protokołem.
Gdy w wyniku pożaru ginie matka dziewczynki zaginionej w latach 90-tych dziewczynki, a na promie do Ystad zostaje zastrzelony znany przedsiębiorca, Podrzycka i Szenfeld odkrywają, że te wszystkie zbrodnie są ze sobą powiązane wydarzeniami sprzed niemal trzydziestu lat.
Kto i dlaczego zabił ojca Borunia? Jak jego śmierć łączy się z innymi śmierciami, które nastąpiły po jego zgonie? Czy to przypadek, a może ktoś usuwa świadków?
„Archipelag” to druga powieść, w której występuje aspirant Gośka Podrzycka i choć każdą powieść można czytać jako samodzielną powieść, zachęcam do sięgnięcia po Przeprawę.
Powieść oprócz wciągającego śledztwa, w którym nic nie jest oczywiste, oferuje też ciekawe wątki obyczajowe.
Jak zwykle zacznę od wątków obyczajowych:
Znajdziemy tutaj wątek choroby alzheimera, która powoli odbiera choremu wspomnienia. Bardzo spodobała mi się metafora doktora Kujatha, więc pozwólcie, że ją zacytuję:
„Otóż pamięć ludzką można porównać do archipelagu. Mnóstwo rozdzielonych wodą wysp i wysepek, które połączone są mostami. I o te właśnie mosty chodzi. Oraz o wodę. Bo wspomnienia są jak wyspy i to wszystko, co przechowuje nasza pamięć, a czego nauczyliśmy się przez całe życie. Zaś mosty to komunikacja między wyspami, a więc coś, co powoduje, że przywoływanie wspomnień i wykorzystywanie nabytych umiejętności są logiczne i mają sens. W przypadku choroby alzheimera te mosty są nieubłaganie niszczone przez chorobę i nie da się ich już odbudować. Pozostaję te wyspy, niezależne i odosobnione, ale one też w końcu zostaną zalane i nie zostaje już nic.”
Metafora archipelagu odnosi się w tej powieści nie tylko do pamięci, ale również kryminalnej zagadki – każda zbrodnia to swoista wyspa, a mosty, to ludzie, którzy te zbrodnie łączą. Oczywiście, jako że akcja toczy się w Świnoujściu, które położone jest w sumie na 44 wyspach i wysepkach, tytuł „Archipelag” również koresponduje z tymże miastem.
Wśród wątków obyczajowych znajdziemy również zdradę małżeńską i jej konsekwencje, zaburzenia psychiczne rodzica, które wpływają na dziecko. W powieści kontynuowany jest wątek niepełnosprawności intelektualnej Krzyśka (jak do niej doszło, dowiecie się z „Przeprawa”).
Wątki obyczajowe przeplatają się z prowadzonym śledztwem i są jego integralną częścią, czy to jako część kryminalnej intrygi, czy to jako część życia osobistego bohaterów.
Sama intryga kryminalna, jak wspomniałam, nie tylko interesująca, ale i przywołująca odrobinę historii, zwłaszcza czas przemian lat 90-tych. Przedstawienie rosnącej przestępczości, czy nieudolności policji, która bardziej przejmowała się zmianami w swoich strukturach, niż bezpieczeństwem obywateli, było interesującym i nietuzinkowym zabiegiem. Autor zaczerpnął kilka inspiracji z prawdziwych wydarzeń i idealnie wplótł je w fabułę.
Sama akcja powieści jest dynamiczna i logicznie poprowadzona. Bohaterowie, zwłaszcza główni, czyli Gośka i Szenfeld, wykreowani realistycznie, nieidealni, ze swoimi traumami.
Jeśli szukacie wciągającego kryminału, ze zbrodniami, których źródeł trzeba szukać w czasie przemian ustrojowych lat 90-tych, w której nic nie jest oczywiste, to ta powieść jest dla Was.
Ostrzegam lojalnie: jak zaczniecie czytać, tak nie odłożycie, dopóki nie przeczytacie ostatniego zdania.
Gdy zostają znalezione zwłoki starszego mężczyzny, chorego na alzheimera ojca naczelnika policji w Świnoujścia Jakuba Borunia, aspirant Gośka Podrzycka, zwana Geritą, ma problem. Zwłoki znalazł jej brat Krzysiek, dorosły z umysłem dziecka. Po namowach Krzysiek zaczyna współpracować z rysownikiem, jednak gdy zauważa żonę Borunia, wskazują ją, jako osobę, którą widział...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kolejna opowieść którą oznaczam na jako ksiązka raz. Poważnie ciężko się oderwać i do końca nie wiadomo o co chodzi.
Dobry pomysł, dobre postaci, stanowczo warte przeczytania dla fana kryminałów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry pomysł, dobre postaci, stanowczo warte przeczytania dla fana kryminałów.
Pana Marka biore w ciemno. Bardzo dobry kryminal.
Pana Marka biore w ciemno. Bardzo dobry kryminal.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra. Książki autora są serio dobre a sam autor jakby ciągle niedoceniany. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie, warto zaznaczyć, że "Archipelag" jest drugim tomem kryminalnych "przygód" Podrzyckiej i Szenfelda, a serię rozpoczyna "Przeprawa".
Kontynuacja trzyma równie wysoki poziom, co pierwsza część. Jest ciekawa i dobrze napisana. Wsłuchując się w treść (korzystałem z audiobooka) nasunęło mi się wiele innych treści kultury i rzeczywistych wydarzeń (serial "Dom z Papieru", tragedia Heweliusza czy napad na Kredyt Bank z 2001 roku).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja trzyma równie wysoki poziom, co pierwsza część. Jest ciekawa i dobrze napisana. Wsłuchując się w treść (korzystałem z audiobooka) nasunęło mi się wiele innych treści kultury i rzeczywistych wydarzeń (serial "Dom z...
Niepokojąca opowieść o przekraczaniu ludzkich granic, w której główną rolę odegrają silne emocje. Marek Stelar nie zwalniając tempa snuje fabułę, w której wszystko może się wydarzyć.
Typowy kryminał z nietypową ścieżką. Jest zbrodnia, jest morderca, jest też labirynt niewiadomych po którym kluczymy z rosnącą przyjemnością. Każde nasze założenie zostaje szybko rozwiane przez nieoczekiwane zwroty akcji a wiszące w powietrzu tajemnice jedynie podsycają gęstą atmosferę. Autor kontrolując rozpętany chaos pokazuje jak wielką dysponuje wyobraźnią i jak umiejętnie potrafi przedstawić skomplikowany szereg wydarzeń bazując na realności, odnosząc się do prozy życia, budując złożone sylwetki bohaterów.
Wszystko rozpoczyna się w 2024 roku, w Świnoujściu. To klimatyczne miasto będzie tłem szokujących wydarzeń. Najpierw ktoś odnajdzie zwłoki ojca tamtejszego podkomisarza, później na promie ginie znany przedsiębiorca. Mnożą się niewiadome, umiera następna osoba a pętla niebezpieczeństwa zaciska się szybko i mocno. Wydaje się, że odpowiedzi na pytania należy szukać w przeszłości, ale jak tego dokonać, gdy nie żyją wszyscy ci, którzy mogli coś wiedzieć?
Dużo wątków, dużo wydarzeń, świadome poprowadzenie ciągu przyczynowo-skutkowego. Fabuła utrzymana na ramach typowych dla gatunku może pochwalić się dużą dynamiką, brakiem przegadanych momentów oraz silnym wątkiem psychologicznym, gdy w grze pojawią się trudne decyzje oraz ich potencjalne konsekwencje. Jednocześnie otrzymujemy możliwość rozłożenia sylwetek bohaterów na czynniki pierwsze, analizujemy ich działania, doszukujemy się odpowiedzi ukrytych pomiędzy wierszami, na własną rękę prowadzimy śledztwo, by spróbować wytypować podejrzanego. Zabawa jest przy tym wyborna, ponieważ Stelar sięga po ciekawe treści, podważa kwestie moralne, uderza w przeszłość, której tajemnice miały zostać głęboko pogrzebane i wprowadza niepokój idealnie dopełniający całości.
Warto zarezerwować dla lektury spokojne popołudnie, ponieważ wciąga na całego i wymaga sporego skupienia. Autor bawiąc się licznymi motywami prowadzi nas przez złożoną, wielowymiarową przygodę ze strony na stronę nabierającą rozpędu. To rasowy kryminał pisany wprawną ręką, w którym nie brakuje wrażeń, adrenaliny oraz ślepych zaułków pełnych niebezpieczeństw. Jesteście na to gotowi? Zdecydowanie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowy kryminał z nietypową ścieżką. Jest zbrodnia, jest morderca, jest też labirynt niewiadomych po którym kluczymy z rosnącą przyjemnością. Każde nasze założenie zostaje szybko rozwiane...
„Archipelagu”, drugiej część cyklu kryminalnego z aspirant Gośką Podrzycką i komisarzem Pawłem Szenfeldem, wyczekiwałam niczym zmarzluch wiosny po długiej zimie. Pierwszy tom, czyli „Przeprawa”, zachwycił mnie nie tylko nietuzinkową bohaterką, ale też zawiłą intrygą i barwnym tłem społecznym, stawiając poprzeczkę bardzo wysoko. Nie miałam jednak najmniejszych wątpliwości, że autorowi uda się ją przeskoczyć!
Wracamy do Świnoujścia, gdzie dochodzi do trzech z pozoru zupełnie niepasujących do siebie zdarzeń kryminalnych. Czy jednak zab0jstwo dwóch mężczyzn i podpalenie z ofiarą śmiertelną w tak krótkim czasie mogą nosić znamiona czystego przypadku? Gośka Podrzycka, świeża w wydziale kryminalnym, współpracując z Pawłem, zaskakuje swoją przenikliwością i dociekliwością w sprawdzaniu szczegółów. To dzięki temu z mgły stopniowo zaczynają wyłaniać się mroczne echa przeszłości.
Nigdy niewyjaśnione zaginięcie dziewczynki sprzed lat oraz brutalny napad na bank z tego samego okresu wydają się początkowo strzałami w ciemno. W tej zawiłej sprawie mamy bowiem mnóstwo domysłów i hipotez, a niewiele twardych dowodów. Zwykle podczas lektury kryminałów szybko klarują mi się jakieś podejrzenia, ale tutaj do samego końca nie domyśliłam się, kto jest sprawcą! Na szczęście ten policyjny duet naprawdę się sprawdza. Pytanie tylko, czy pozostaną partnerami również w życiu?
Zaczęłam się nad tym poważnie zastanawiać, bo ich relacja przechodzi na inny poziom, przypominając niemal stateczny związek. Wręcz trochę brakowało mi przekomarzań z początkowej fazy ich znajomości, ale ta naturalna kolej rzeczy świadczy o autentyzmie wykreowanych postaci. Choć nadal czuć między nimi świetną chemię, to zatruwa ją narastające uczucie, czasem wręcz irracjonalnej, zazdrości. Łatka, która przylgnęła do Pawcia, i brak pewności siebie Gośki zdecydowanie tu nie pomagają. Czy jej obawy są słuszne, czy po prostu ocenia partnera przez pryzmat krzywdzących stereotypów? Ja już wytypowałam odpowiedź i jestem bardzo ciekawa, czy pokryje się z wizją autora.
O tym przekonam się dopiero w kolejnym tomie, którego już z niecierpliwością wyczekuję. A jeśli i Wy lubicie sięgnąć inteligentny kryminał z tajemnicami z przeszłości, fenomenalnym tłem obyczajowym (również z okresu transformacji) i bohaterami z krwi i kości, to „Archipelag” jest tytułem, którego po prostu nie możecie przegapić. Bierzcie w ciemno, bo autor po raz kolejny udowadnia, że pisze na absolutnie najwyższym poziomie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwinoujście, jesień 2024. W parku zostają odnalezione zwłoki ojca jednego z policjantów. Przy ciele – kartka z zagadkowym szyfrem. A pech chciał, że zwłoki znalazł brat Gośki.
Gdy na promie ginie biznesmen, a w pożarze altany matka zaginionej przed laty dziewczynki, aspirantka Gośka Podrzycka i komisarz Paweł Szenfeld rozumieją, że to nie przypadek. Wszystkie ślady prowadzą do tragedii sprzed lat.
Śledczy ruszają w przeszłość, by wyrwać prawdomówność umarłym. Tylko jak znaleźć odpowiedzi, skoro każdy, kto zna prawdę, staje się kolejną ofiarą?
Pierwszy tom tej serii bardzo mi się podobał. Gośka jest świetną bohaterką i dalsze losy jej i Szenfelda bardzo mnie ciekawiły. Jednak odnoszę wrażenie, że tu mi trochę brakowało jej charakteru. Ale to jedyny minus tej książki.
Autor kolejny raz udowadnia, że jest mistrzem jeżeli chodzi o thrillery z motywem wydarzeń z przeszłości. To wszystko jest napisane tak przyjemnym językiem, że nie sposób się oderwać od niej. Chociaż w moim przypadku początek nie zapowiadał tego. Było powoli, bez większych fajerwerków, ale finalnie gdy fabuła się rozwinęła to już przepadłam. Na duży plus motyw archipelagu. Nie będę spoilerować, ale bardzo mi się to spodobało.
Nie jest to też kryminał w którym krew leje sie strumieniem, w którym na każdym kroku dostajemy nowego trupa i nowe poszlaki. To kryminał, który w pewnym stopniu skłania Nas do refleksji i wytężenia swojej głowy aby odkryć o co tak naprawdę chodzi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy na promie ginie biznesmen, a w pożarze altany matka zaginionej przed laty dziewczynki, aspirantka Gośka Podrzycka i komisarz Paweł Szenfeld rozumieją, że to nie przypadek. Wszystkie ślady...