Marlena. Błękitny anioł w garniturze

Okładka książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze autora Christopher W. Gortner, 9788379770946
Okładka książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze
Christopher W. Gortner Wydawnictwo: HarperCollins Polska biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik

Marlena. Błękitny anioł w garniturze

książek na półce przeczytane 2016 napisanych opinii 1131

Oceny książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marlena. Błękitny anioł w garniturze

To opowieść, która wciąga nie tylko jako biografia, ale także jako barwny portret epoki i kobiety wyprzedzającej swoje czasy. Autor z dużą wrażliwością przybliżył obraz sławnej aktorki, pokazując nie tylko jej sceniczną i filmową charyzmę, lecz także prawdziwą naturę – pełną sprzeczności, pasji i wewnętrznej siły. Dzięki temu bohaterka przestaje być ikoną, a staje się człowiekiem z krwi i kości, funkcjonującym w świecie pełnym blasku, ale i cieni.
Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki przedstawiono realia, w których żyła. Czytelnik dostaje wgląd zarówno w europejskie początki kariery, jak i w wielki świat Hollywood – pełen przepychu, ambicji oraz znanych postaci, które pojawiały się na jej drodze. Te spotkania i relacje nadają książce dodatkowej głębi i sprawiają, że czyta się ją z dużym zainteresowaniem.
Autor wyraźnie akcentuje siłę charakteru bohaterki oraz jej przebojowość. Była kobietą odważną, świadomą swoich przekonań i gotową ich bronić, nawet wtedy, gdy wiązało się to z ryzykiem. Jej zdecydowana postawa wobec faszyzmu i sprzeciw wobec totalitaryzmu pokazują ją jako osobę nie tylko utalentowaną artystycznie, ale również moralnie niezłomną.
Całość czyta się bardzo przyjemnie – narracja jest płynna, a biograficzne fakty podane w sposób przystępny i angażujący. To ciekawa, inspirująca biografia, która pozwala lepiej zrozumieć zarówno samą bohaterkę, jak i świat, w którym przyszło jej żyć i walczyć o własne wartości.

Marlena. Błękitny anioł w garniturze. Ciekawa powieść o jednej z największych gwiazd złotej ery Hollywoodu. Opowieść o silnej kobiecie z wielkimi ambicjami która nie bała się mówić co myśli.

Kobieta której znakiem rozpoznawczym był głęboki głos męskie garnitury...i liczne romanse.

Jest to zbeletryzowana autobiografia w której to sama Marlena jest narratorem. Jest subiektywna autor czasami za bardzo skupia się na tym z kim aktorka sypiała niż na jej artystycznych poczynaniach.

Dokładnie jednak przedstawia w jakiej rodzinie wychowała się aktorka i jak silny wpływ to wychowanie miało na jej życie. Jak bardzo była obowiązkowa uporządkowana i lojalna wobec bliskich. Żyła w przedziwnym związku z mężem z którym nigdy się nie rozwiodła pomimo tego że każde z nich żyło osobno. Zawsze mogli jednak na siebie liczyć.

Autor znakomicie przedstawił świat Marleny z kolorowym Berlinem lat 20 oraz świat blichtru Hollywood.

Marlena to kobieta która otwarcie potępiła faszyzm – pozostał pomimo nacisków wierna swoim przekonaniom. Jaką zapłaciła za to cenę? - przez wiele lat była niedoceniana opluwana przez swych rodaków.

Jednak Marlena Dietrich to gwiazda jakich już nie ma – tajemnicza przyciągająca spojrzeniem gestem głosem. To gwiazda która zawsze będzie świecić

Powieści biograficzne należą do moich ulubionych, z przyjemnością więc zabrałam się do czytania książki, gdy tylko dostała się w moje ręce. Narratorem jest sama Marlena, dzięki temu poznajemy nie tylko fakty z jej życia , ale też jej myśli i wątpliwości. Autor mimo zbeletryzowanej formy rzetelnie zebrał materiał i przedstwił prawdziwe fakty. W książce autor opisał ciężką pracę aktorki do uzyskania wielkiej sławy. Dużo miejsca zajmuje życie prywatne Marleny, jej fascynacje i romanse nie tylko z mężczyznami ale też z wieloma kobietami.

255 użytkowników ma tytuł Marlena. Błękitny anioł w garniturze na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Marlena. Błękitny anioł w garniturze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze

Christopher W. Gortner
Christopher W. Gortner
CW GORTNER ukończył New College of California na wydziale sztuk pięknych, pracę magisterską pisał z zakresu epoki renesansu. Jego powieści zdobyły międzynarodową sławę i zostały przetłumaczone na czternaście języków. Jest on również bardzo zaangażowany w obronę praw zwierząt i ochronę środowiska. Jedno z jego rodziców pochodziło z Hiszpani, obecnie pisarz mieszka w Północnej Kalifornii.

Serce królowej Elizabeth Chadwick
Serce królowej
Elizabeth Chadwick
„ Pieniądze, wpływy i nakazy ludzkie zawsze przemawiały głośniej aniżeli Bóg i sumienie.” (str.10) Poznajemy dalsze losy Alienor koronowanej wraz z mężem Henrykiem II na królową i króla Anglii. Początkowo pod swoją nieobecność król pozwalał Alienor rządzić Anglią, lecz zawsze miał swoich ludzi wokół niej. Jednak z czasem uznał że jej głównym zajęciem powinno być rodzenie i wychowanie potomków. Z czasem traktował żonę jak klacz rozpłodową. W ciągu 9 lat siedem razy była w ciąży i rodziła , ale to nie był koniec. Dopiero kiedy podczas kolejnego porodu jest życie zawisło na włosku powiedziała dosyć. Alienor na każdym kroku musiała być czujna, bo mąż był człowiekiem porywczym, o nieobliczalnym zachowaniu i uwzględniał zdanie żony kiedy było mu wygodnie. Królowa była sprytną, mądrą osobą, posiadała dużą wiedzę i wiedziała jak podejść męża. Czasem zmieniał zdanie, lecz najczęściej stawiał na swoim, co nie zawsze było korzystne dla jego panowania. Jednym z przykładów może być mianowanie swojego kanclerza Tomasza Becketa na arcybiskupa Canterbery. Mimo, że żona przekonywał go żeby tego nie robił. A że Tomasz był człowiekiem chciwym, otaczającym się bogactwem i splendorem szybko pokazał na co go stać i między panami rozgorzała wojna i nigdy nie doszli do porozumienia. Z czasem między małżonkami zaczęło się dziać coraz gorzej, dlatego z ulgą przyjmowali rozłąkę. Henryk rzadko bywał w domu. Albo walczył podporządkowując sobie kolejne terytoria, albo zażywał rozrywki polując. Alienor zaś rodziła kolejne dzieci i wychowywała te które były już na świecie. Bardzo kochała swoje dzieci. Coraz częściej była odsuwana od władzy, lub decyzje podejmowano za jej plecami. Różnica wieku między małżonkami z czasem stawał się coraz bardziej widoczna. Henryk zaspokajał swoje potrzeby seksualne z licznymi kochankami i nawet się z tym nie krył. Od żony wymagał bezwzględnego posłuszeństwa i nie wtrącania się do spraw królestwa. Decydował o losie swoich poddanych nie bacząc na to jak ich unieszczęśliwia. Rzadko zmieniał swoje zdanie. Losy dzieci królewskich były przesądzone już w kołysce. Nastoletnie dziewczynki wychodziły za mąż czasem za dużo starszych od siebie. Liczyły się względy strategiczne, majątek i pozycja kandydata na męża. To samo tyczyło chłopców. Dzieci pary królewskiej powoli opuszczały dwór, wypełniając wolę ojca, który zaplanował im przyszłość. Mimo iż Alienor była królową Anglii, księżną Normandii i hrabiną Anjou. Te tytuły z czasem miały coraz bardziej pusty wydźwięk, bo król izolował ją od wszystkiego. Kiedy jej drogi z mężem prawie się rozeszły doradzała swoim dzieciom szczególnie synom, którym nie podobała się polityka uprawiana przez ojca i zaczęli się buntować. Król nieustannie kontrolował poczynania swoich synów i żony i ograniczał ich wpływy. Wszędzie miał swoich szpiegów. Alienor przebyła długą drogę pełną poświęceń i wyrzeczeń, cierpienia i bólu, a w zamian otrzymała tak niewiele. Król w końcu w zdradziecki sposób odebrał jej ukochaną Akwitanię, tę niewielką cząstkę władzy którą miała. Samotna, opuszczona przez bliskich, zdradzona przez męża, uwięziona czekała co przyniesie jej przyszłość. A że była silną osobowością na pewno sobie poradzi. O tym dowiem się z trzeciej części sagi. Zarówno pierwsza jak i druga część bardzo mi się podobała. Podziwiałam Alienor, która nie miała szczęśliwego życia. Dwa jej małżeństwa były nieudane. I mimo początkowej fascynacji i pożądaniu kończyły się nienawiścią obojga małżonków. Fakt faktem że zarówno Ludwik jak i Henryk bardzo się zmienili z czasem na niekorzyść.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na72 lata temu
Snoby Julian Fellowes
Snoby
Julian Fellowes
"Snoby" to powieść, w której autor w oparciu o całkiem zgrabnie skonstruowany wątek obyczajowy przedstawia obraz współczesnej angielskiej arystokracji. Książkę czytało się bardzo przyjemnie, co było przede wszystkim zasługą solidnego warsztatu pisarskiego autora. Powieść ma dobrą konstrukcję i płynne tempo akcji. Styl, w którym jest napisana charakteryzuje lekkość, a język błyskotliwość. Mimo tych niewątpliwych zalet książka wzbudziła we mnie dość mieszane uczucia. Początkowo wydawało mi się, że "Snoby" będą szczerym i bezkompromisowym obrazem angielskiej arystokracji podanym w lekkiej, humorystycznej formie. Jednak z czasem okazało się, że to obraz mocno subiektywny i wypaczony. Autor pozornie świadomy wad klasy, którą opisuje w rzeczywistości wydaje się być nią oczarowany. Zachwyt, który wyraża nie jest może nachalny, a często jest nawet dość nonszalancki, jednak w moim odbiorze bezsprzeczny. Powielane są tu wszelkie możliwe stereotypy, zgodnie z którymi arystokraci, nawet jeśli intelektualnie dość ubodzy, prezentują moralną wyższość, podczas gdy cała reszta społeczeństwa knuje intrygi i okrywa się śmiesznością. Przyznam, że koncepcja mierzenia wartości człowieka posiadanym tytułem szlacheckim budzi co najmniej zdziwienie i to nie tylko dlatego, że żyjemy w XXI wieku. Autor powieści zdaje się nie zauważać, że klasa którą opisuje może żyć w swoich dworach, kultywować rzekomo wzniosłe tradycje, polować, pić herbatę o 17.00 i pogardzać skrycie resztą społeczeństwa, tylko i wyłącznie dlatego, że reszta społeczeństwa jej to umożliwia. Podsumowując uważam, że "Snoby" to powieść napisana bardzo sprawnie od strony technicznej, jednak do prezentowanych w niej poglądów odnoszę się z dużym dystansem.
Pati_Ka - awatar Pati_Ka
oceniła na61 rok temu
Tajemnica mirtowego pokoju Wilkie Collins
Tajemnica mirtowego pokoju
Wilkie Collins
Wilkie Collins był jednym z najbardziej poczytnych pisarzy epoki wiktoriańskiej w Anglii, na równi Karolem Dickensem, którego był przyjacielem. Collins był bardzo płodnym pisarzem, stworzył 30 powieści, ponad 60 opowiadań, 14 dramatów i ponad 100 esejów. Pisarz uważany jest za prekursora powieści detektywistycznej. W XIX wieku było modne pisanie powieści w odcinkach, publikowanie ich w gazetach i dzięki temu pisarze mieli stałe dochody. Pisał tak Dickens i Collins, a w Polsce na przykład Henryk Sienkiewicz. Taki sposób pisania wymagał, żeby każdy odcinek był na tyle intrygujący, aby czytelnik kupił następną gazetę. Powieść rozpoczyna się mrocznie. Na łożu śmierci Lady Treverton dyktuje swojej zaufanej służącej list do męża, w którym wyznaje największą tajemnicę swojego życia. Wymusza na niej ślubowanie, że jeżeli nawet nie odda tego listu mężowi, to go nie zniszczy i nie opuści on tego domu. Służąca przed ucieczką z domu chowa ten list w niezamieszkanej od lat części Porthgenna Tower, w tytułowym Mirtowym Pokoju. Kapitan Treverton po śmierci żony wraz z małą córeczką, Rosamond opuszcza Porthgenna Tower i wystawia posiadłość na sprzedaż. O piętnastu latach, już dorosła Rosamonda poślubia niewidomego szlachcica Leonarda. Niestety jej ojciec ginie na morzu. Ojciec Leonarda kupuje Porthgenna Tower, jako dom dla młodej pary. W drodze do tego domostwa Rosamond dowiaduje się, że gdzieś w nieznanej jej posiadłości, w jakimś Mirtowym Pokoju znajduje się ukryta tajemnica. Rozpoczyna się wyścig, kto pierwszy odkryje tajemnice, co ona zawiera i jaki będzie mieć wpływ na dalsze losy bohaterów. Oczywiście czytając tego rodzaju powieści, trzeba przygotować się na bardzo kwiecisty język i plastyczne opisy. Mnie zawsze denerwują egzaltowane bohaterki z wyższych sfer, ich naiwność posunięta jest do głupoty. Jednak świetnie zbudowana intryga i bardzo dobrze budowane napięcie rekompensuje to. Przy okazji barwnie przedstawia epokę wiktoriańską, w której sam żył. Oprócz tego są fantastyczni bohaterowie drugoplanowi, barwni i charakterystyczni. Wątek wyklętego wuja bohaterki, Andrewa Treverton i jego sługi Shrowlema jest przezabawny. Uśmiałam się w czasie dialogu służącej ze swoją matką, gdy opowiadała, co widziała przez dziurkę od klucza. Lubię poczucie humoru autora. „Tajemnica Mirtowego Pokoju” można nazwać prekursorem powieści sensacyjnej, pełną tajemnic, ale też namiętności i miłości.
jatymyoni - awatar jatymyoni
Brzydka królowa. Elżbieta Rakuszanka żona Kazimierza Jagiellończyka Wiktoria Gische
Brzydka królowa. Elżbieta Rakuszanka żona Kazimierza Jagiellończyka
Wiktoria Gische
Brzydka Królowa" autorstwa Victorii Gische to powieść historyczna, która przybliża czytelnikom życie Elżbiety Rakuszanki, żony Kazimierza Jagiellończyka, królowej Polski. Książka skupia się na jej losach od dzieciństwa w surowych warunkach po śmierci rodziców, poprzez aranżowane małżeństwo, aż po jej rolę jako matki trzynaściorga dzieci, z których wiele osiągnęło znaczące pozycje w Europie. Gische zręcznie łączy fakty historyczne z fikcją literacką, tworząc postać Elżbiety jako królowej, która mimo braku urody zdobywa szacunek i miłość swojego męża. Autorka wnikliwie opisuje codzienne życie na królewskim dworze, intrygi i polityczne zmagania, co sprawia, że książka wciąga od pierwszych stron.Książka podkreśla jej wkład w politykę i wychowanie dzieci, z których czterech zostało królami. Jednym z mocnych punktów powieści jest przedstawienie Elżbiety jako silnej kobiety, która umiejętnie radzi sobie z trudami życia na dworze oraz licznymi wyzwaniami osobistymi. Czytelnicy mogą docenić jej determinację i mądrość, które pozwoliły jej wychować dzieci na przyszłych królów i królowe, co jest szczególnie podkreślane w książce. Styl autorki jest przystępny i prosty, co sprawia, że książkę czyta się szybko i przyjemnie. "Brzydka Królowa" to interesująca lektura, która przybliża postać Elżbiety Rakuszanki w nowym, ciekawym świetle. Polecam ją wszystkim miłośnikom powieści historycznych oraz tym, którzy lubią odkrywać mało znane aspekty historii Europy.
ady134 - awatar ady134

Cytaty z książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze