Marlena. Błękitny anioł w garniturze

Okładka książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze autora Christopher W. Gortner, 9788379770946
Okładka książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze
Christopher W. Gortner Wydawnictwo: HarperCollins Polska biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2017-09-13
2017-09-13
2016-12-13
Maria Zawadzka-Strączek

Kup Marlena. Błękitny anioł w garniturze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marlena. Błękitny anioł w garniturze

To opowieść, która wciąga nie tylko jako biografia, ale także jako barwny portret epoki i kobiety wyprzedzającej swoje czasy. Autor z dużą wrażliwością przybliżył obraz sławnej aktorki, pokazując nie tylko jej sceniczną i filmową charyzmę, lecz także prawdziwą naturę – pełną sprzeczności, pasji i wewnętrznej siły. Dzięki temu bohaterka przestaje być ikoną, a staje się człowiekiem z krwi i kości, funkcjonującym w świecie pełnym blasku, ale i cieni.
Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki przedstawiono realia, w których żyła. Czytelnik dostaje wgląd zarówno w europejskie początki kariery, jak i w wielki świat Hollywood – pełen przepychu, ambicji oraz znanych postaci, które pojawiały się na jej drodze. Te spotkania i relacje nadają książce dodatkowej głębi i sprawiają, że czyta się ją z dużym zainteresowaniem.
Autor wyraźnie akcentuje siłę charakteru bohaterki oraz jej przebojowość. Była kobietą odważną, świadomą swoich przekonań i gotową ich bronić, nawet wtedy, gdy wiązało się to z ryzykiem. Jej zdecydowana postawa wobec faszyzmu i sprzeciw wobec totalitaryzmu pokazują ją jako osobę nie tylko utalentowaną artystycznie, ale również moralnie niezłomną.
Całość czyta się bardzo przyjemnie – narracja jest płynna, a biograficzne fakty podane w sposób przystępny i angażujący. To ciekawa, inspirująca biografia, która pozwala lepiej zrozumieć zarówno samą bohaterkę, jak i świat, w którym przyszło jej żyć i walczyć o własne wartości.

Marlena. Błękitny anioł w garniturze. Ciekawa powieść o jednej z największych gwiazd złotej ery Hollywoodu. Opowieść o silnej kobiecie z wielkimi ambicjami która nie bała się mówić co myśli.

Kobieta której znakiem rozpoznawczym był głęboki głos męskie garnitury...i liczne romanse.

Jest to zbeletryzowana autobiografia w której to sama Marlena jest narratorem. Jest subiektywna autor czasami za bardzo skupia się na tym z kim aktorka sypiała niż na jej artystycznych poczynaniach.

Dokładnie jednak przedstawia w jakiej rodzinie wychowała się aktorka i jak silny wpływ to wychowanie miało na jej życie. Jak bardzo była obowiązkowa uporządkowana i lojalna wobec bliskich. Żyła w przedziwnym związku z mężem z którym nigdy się nie rozwiodła pomimo tego że każde z nich żyło osobno. Zawsze mogli jednak na siebie liczyć.

Autor znakomicie przedstawił świat Marleny z kolorowym Berlinem lat 20 oraz świat blichtru Hollywood.

Marlena to kobieta która otwarcie potępiła faszyzm – pozostał pomimo nacisków wierna swoim przekonaniom. Jaką zapłaciła za to cenę? - przez wiele lat była niedoceniana opluwana przez swych rodaków.

Jednak Marlena Dietrich to gwiazda jakich już nie ma – tajemnicza przyciągająca spojrzeniem gestem głosem. To gwiazda która zawsze będzie świecić

Powieści biograficzne należą do moich ulubionych, z przyjemnością więc zabrałam się do czytania książki, gdy tylko dostała się w moje ręce. Narratorem jest sama Marlena, dzięki temu poznajemy nie tylko fakty z jej życia , ale też jej myśli i wątpliwości. Autor mimo zbeletryzowanej formy rzetelnie zebrał materiał i przedstwił prawdziwe fakty. W książce autor opisał ciężką pracę aktorki do uzyskania wielkiej sławy. Dużo miejsca zajmuje życie prywatne Marleny, jej fascynacje i romanse nie tylko z mężczyznami ale też z wieloma kobietami.

255 użytkowników ma tytuł Marlena. Błękitny anioł w garniturze na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Marlena. Błękitny anioł w garniturze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze

Cytaty z książki Marlena. Błękitny anioł w garniturze