Rzymski poranek

Early One Morning
2016-02-17
2016-02-17
Magdalena Nowak

Kup Rzymski poranek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rzymski poranek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzymski poranek

Trochę mnie ta książka wymęczyła. Tempo z szybszego zrobiło się w trakcie monotonne i nie wiem do końca, co miało być tym głównym wątkiem. Zakończenie średnio mi się podobało, cała ta historia chyba była trochę przeintelektualizowana pod względem psychologicznego podejścia do bohaterów. Ale opisy Rzymu na duży plus.

Motyw bardzo dobry. Doczepić się muszę jednak do sposobu wplatania wspomnień w opowieść.

Wybory i ich konsekwencje. Miłość i przebaczanie, historia i współczesność.

Sięgając po powieść sądziłam, że to kolejna historia dla miłośników książek z zagładą Żydów w tle. Nie do końca.

★Fabuła toczy się trojtorowo- w 1943 roku, gdy Chiara Ravello w Rzymie ratuje z łapanki żydowskiego chłopca Daniele Levi i kilkadziesiąt lat póżniej, gdy kobieta odbiera dziwny telefon z Wali od szesnastoletniej Marii podającej się za córkę Daniele. Jest jeszcze opowieść środka, z ucieczki na włoską wieś i powojennego Rzymu. Historia chłopca stanowi szkielet, na którym oparta jest cała powieść. Autorka czytelnikowi zostawia poskładanie z fragmentów, których sensu i połączenia musimy sami się doszukać. Dlatego dziwna to książka, z nierówno prowadzoną akcją, ale piękną historią którą chce się odkrywać natychmiast i której świadkiem jest majestatyczny Rzym. Sposób narracji, przemyślenia kobiety, emocje które wnikają głęboko w duszę czytelnika powodują, że książkę czyta się jednym tchem. Nawet niezbyt przeszkadza trojtorowość akcji, bo w końcu zbiegają się w jeden.

Dlaczego Chiara Ravello jest sama?
Co z chłopcem, aktualnie już dorosłym mężczyzną?
Czy Maria jest córką Daniele?

Pytania się mnożą, a odpowiedz na nie znajdziecie w książce.
Wartością dodaną tej książki jest piękna okładka.
Polecam!

Wybory i ich konsekwencje. Miłość i przebaczanie, historia i współczesność.

617 użytkowników ma tytuł Rzymski poranek na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Rzymski poranek na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Rzymski poranek

Dodaj cytat z książki Rzymski poranek