Dialog, nr 3 / marzec 1971
Wydawnictwo: Ossolineum Cykl: Dialog (miesięcznik poświęcony dramaturgii współczesnej) (tom 16) czasopisma
- czasopisma
- Dialog (miesięcznik poświęcony dramaturgii współczesnej) (tom 16)
- Ossolineum
- 1971-01-01
- 1971-01-01
- 00122041
- Dialog teatr dramat dramaturgia
Miesięcznik Dialog poświęcony jest dramaturgii współczesnej – teatralnej, filmowej, radiowej i telewizyjnej. Został założony w 1956 roku przez Adama Tarna, dramatopisarza i tłumacza, który kierował pismem do 1968 roku. Naczelnymi readktorami pisma byli: Konstanty Puzyna, Stanisław Stampf’l, Jerzy Koenig. Od 1991 roku Dialogiem kieruje Jacek Sieradzki. Podstawowym zadaniem pisma była i jest publikacja tekstów dramatycznych. Numer zawiera m.in.:
* Ionesco Eugéne - Aneks do „Gry w zabijanego” – tł. Jerzy Lisowski,
* Iredyński Ireneusz - Sama słodycz,