forum Oficjalne Konkursy
[Zakończony] Zamiast jajek na twardo – wygraj książkę „Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem”.
„Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem” to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków.
Jedzenie w biegu jest kłopotliwe. Gdy cały dzień spędzamy poza domem i nie mamy czasu na gotowanie, bardzo trudno jest o smaczny, zdrowy i tani posiłek. Podobnie rzecz wygląda w podróży. Niebawem zacznie się długi weekend majowy. Część z Was wykorzysta ten czas na krótki wyjazd. Polećcie przepis potrawy, która nadaje się do zjedzenia w pociągu. Ważne żeby było zdrowo, poręcznie i żeby jej zapach, nie przeszkadzał współpasażerom z przedziału (odpadają zatem jajka na twardo i kiełbasa).
Czekamy na teksty o długości nieprzekraczającej 1500 znaków ze spacjami.
Nagrody
Autorzy pięciu najciekawszych tekstów otrzymają egzemplarz książki.
Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem
Regulamin
- Konkurs trwa od 18 kwietnia 25 kwietnia włącznie. W konkursie mogą wziąć udział jedynie osoby posiadające adres korespondencyjny w Polsce.
- Odpowiedzi muszą być napisane samodzielnie. Kopiowanie części lub fragmentów tekstów, recenzji innych osób jest zabronione. Teksty nie mogą przekraczać 1500 znaków ze spacjami.
- Każdy użytkownik może zgłosić tylko jedną pracę.
- Zwycięzców wybiera administracja serwisu lubimyczytać.pl. Decyzja jest nieodwołalna.
- Dane adresowe zostaną wykorzystane przez serwis lubimyczytać.pl i wydawnictwo Zwierciadło.
- Adres zwycięzcy powinien zostać nadesłany do dwóch tygodniu od daty ogłoszenia wyników konkursu. Po tym terminie administracja lubimyczytać.pl dopuszcza wybór kolejnego laureata lub nieprzyznanie nagrody.
odpowiedzi [84]
Konkurs został zakończony. Za wszystkie odpowiedzi dziękujęmy!
Wybraliśmy zwycięskie prace:
kinvszka
Jakub
Cairenn
kasiamatyjaszczyk
karla_6
Serdecznie gratulujemy! Z laureatami skontaktujemy się bezpośrednio.
Jedną z moich ulubionych ,,przenośnych" potraw są placki bananowo-owsiane. Zrobienie ich to żadna filozofia, idealnie nadają się więc na zrobienie w pośpiechu, spakowanie do pudełka i zabranie w drogę. Wystarczy 1 banan, 1 jajko oraz 3 łyżki płatków owsianych. Należy pognieść banana widelcem, dodać jajko, dosypać płatków, usmażyć i gotowe. Bajecznie proste oraz równie...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Proponuje sałatkę warzywną: groszek, kukurydza, papryka, pomidorek, kasza. Wszystkie składniki dodać, wymieszać. Na oko dodać jogurt lub majonez. Według uznania.
Danie smaczne, proste , szybkie, zdrowe, bez jajka i kiełbasy.
Zapach nie będzie przeszkadzał w podróży żadnemu pasażerowi.
Gdyby zrobiło się więcej sałatki można poczęstować nią współtowarzyszy...
Mogę polecić sałatkę, którą robię zazwyczaj dla siebie, kiedy wybieram się w podróż.
Pół dużego ogórka, albo cały w zależnosci od upodobań
2 pomidory
Szklanka surowego tzn. nie zalanego wcześciej przegotowaną wodą kuskusu
Ser feta
Duża łyżka oliwy z oliwek
Pieprz i sól
Warzywa i ser feta pokroić w kostkę, dodać kuskus i oliwę, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Jeszcze...
HOMAR ZAPIEKANY Z MASŁEM CZOSNKOWO-LIMONKOWYM Z CHILI - jeśli podróżujemy pierwszą klasą
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI PROSTO Z PUSZKI - dla podróżnych z drugiej klasy
Ja proponuję smaczny i prosty pomysł. Składniki:
Kuleczki mozarelli, pestki słonecznika i dyni, pomidory suszone w oleju, mieszanka sałaty. Te kilka prostych składników pozwala zrobić przepyszną sałatkę w kilka minut. Jest smacznie i zdrowo.
Kolejnym dużym plusem tego zestawu jest to iż każdy z produktów można kupić jako pakowany w paczkach o różnej wadze przez co można...
Kanapki z bekonem zapiekanym z serem żółtym. Bardzo proste w przygotowaniu. Cienkie plastry podsmażonego bekonu należy obłożyć z każdej strony plastrami żółtego sera i włożyć na kilka sekund do lekko rozgrzanego piekarnika lub mikrofali tylko aby ser się roztopił. No ale ma być nie tylko smacznie ale i "zdrowo" a wiec można dodać jakieś warzywo - polecam marynowaną paprykę,...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejNajlepszym i sprawdzonym sposobem na przekąskę do schrupania w pociągu są oczywiście chipsy. Ale nie takie zwykłe chipsy. Nie znajdziecie w nich tysiąca kalorii, masy konserwantów czy sztucznych barwników. Są kolorowe - naturalnie. Do tego bardzo smaczne i chrupiące. No i banalne w przygotowaniu. Zgłodnieliście? Ja też! A więc zabieramy się za ich przygotowanie. Wystarczy...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejMam takie jedno genialne danie, które ratowało mnie wiele razy. Potrawa błyskawiczna i uniwersalna. Sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i w podróży. Bazą jest oczywiście makaron. Ponieważ kocham wszystkie kluchy, nie wyobrażam sobie, żebym mogła tu pisać o sałatce na bazie zieleniny, która i tak oklapnie po dodaniu sosu i będzie nieapetyczna. Z kolei zabieranie ze sobą...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejBardzo smaczną przekąską będą surowe kawałki warzyw i owoców nadziane na drewniane patyczki oraz chrupkie pieczywo. Jeżeli mam więcej czasu przed podróżą to przygotowuję roladki z bakłażana z twarogiem i dipem. Potrzebne są: 2 bakłażany, 30 dag chudego twarogu, 1/2 jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, pęczek natki, oliwa, sól, pieprz, garść kiełków, parę pomidorków...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej