Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos.
Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdziesz:
• proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie) inspirowane smakami światowych kuchni
• całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację
• listy zakupów
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Zdrowe = lepsze?
Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Świadomość ówczesnego społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia rozwijana jest przez programy telewizyjne, specjalnie działy kulinarne w tygodnikach oraz przez coraz bogatszą gamę książek o tej tematyce. Prawidłowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia oraz znacząco poprawia samopoczucie i wyzwala w nas nawyk zwracania uwagi na rzeczy, które są dobre dla naszego organizmu. Książka „Jedz i pracuj” namawia czytelnika do przerzucenia się na produkty, które będę balsamem dla naszego przewodu pokarmowego. Czy autorom udało przekonać się mnie do zrezygnowania ze swoich ulubionych, nie do końca zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych?
Nie odpowiem na razie na to pytanie. Zamiast tego skupię się na tym, czego dotyczy recenzowana przeze mnie książka – przyjaznych organizmowi posiłkach oraz próbie uporządkowania swoich nawyków tak, aby pogodzić swój ograniczony czas z gotowaniem zdrowych poczęstunków. Karolina i Maciej Szaciłło próbują zaszczepić w czytelniku świadomość, iż gotując bez chemikaliów, uzyskasz same benefity z tego płynące. Między innymi poprawisz koncentrację i wydajność, a twój umysł dostanie niesamowitą dawkę szczęścia na samą myśl o zdrowym odżywianiu. Jeżeli dodamy do tego redukcję zbędnych kilogramów, publikacja staje się nader interesująca. Jednakże! Wyżej wymienione korzyści reklamowane są na łamach każdego tworu zajmującego się zdrową żywnością. Nie jest tajemnicą, że zdrowe równa się lepsze i przypominanie mi tego na każdym możliwym kroku staje się męczące i lekko odpychające. Poprawa wydajności i koncentracji w pracy nastąpi po każdym posiłku, nie tylko tym, pozbawionym konserwantów i innych chemicznych składników, więc promowanie takich korzyści zdrowej żywności do mnie nie trafiają.
Postanowiłem jednak odłożyć na bok moje nastawienie i udać się do kuchni w celu odpowiedniego jej przygotowania. Rozpocząłem przede wszystkim od poszukiwań ingredientów wymienionych przez autorów książki – mąki orkiszowej, mąki sojowej lub innej (byle nie pszennej),melasy kukurydzianej, słodu jęczmiennego, miodu naturalnego, bryły soli kamiennej, soli himalajskiej, oleju lnianego, masła klarowanego, kozieradki i kurkumy. Są to tylko niektóre składniki zalecane przez małżeństwo Szaciłło. Przekopałem wszystkie półki i oprócz dawno zagubionych przedmiotów udało mi się odnaleźć tylko……. miód. Jego naturalność również pozostawiał wiele do życzenia, więc najlepiej uznać, że w kuchni nie znalazłem nic. Troszeczkę zawstydzony swoim nieprzygotowaniem, postanowiłem udać się w miasto i kupić potrzebne składniki.
Wróciłem (ze łzami w oczach oddawałem ekspedientce swoją kartę płatniczą) i zabrałem się do gotowania czerwonego curry z fasolką szparagową na obiad oraz musu malinowego z kremem mango. Dlaczego akurat te dania? Odpowiedź jest bardzo prosta – na ich składnikach nie połamałem sobie języka i znałem praktycznie każdy ingredient (chociaż agawa błękitna jest dla mnie do tej pory tajemnicą). Sposób przygotowania nie był skomplikowany, wszystko zostało opisane w sposób prosty i zrozumiały. Same dania były smaczne i naprawdę godne uwagi moich kubków smakowych. Za bardzo fajny pomysł uważam również „bilans dietetyczki”, który znajdziemy po każdym skończonym dniu. Sama konstrukcja książki jest podzielona na dwa sezony: letni i zimowy, dzięki czemu, o dostępność składników nie będziemy musieli się martwić. Niektóre dania w książce są bardzo oryginalne, inne kuszą swoją prostotą, więc każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Podsumowując: czy autorom udało przekonać się mnie do zrezygnowania ze swoich ulubionych, nie do końca zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych? Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle trudne. Otóż zacząłem zwracać większą uwagę na składniki, które ukoją mój organizm, jednakże wciąż brak mi czasu aby takie potrawy przygotowywać. Niemniej jednak, przyznaję rację autorom książki, że „każda, nawet niewielka pozytywna zmiana żywieniowa jest ważna”. Udało im się zaszczepić we mnie chęć zdrowego odżywiania i mam nadzieję, że zostanie to ze mną na dłużej. Polecam.
Damian Hejmanowski
Książka na półkach
- 207
- 54
- 21
- 3
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Największym plusem książki, jak dla mnie, są komentarze dietetyczki - dużo przydatnych informacji, nie tylko jeśli chodzi o bilans dietetyczny konkretnych potraw / planów dziennych, ale przede wszystkim dotyczące konkretnych produktów.
Fajne przepisy, jednak sięgając po książkę "dla zapracowanych", którzy cały dzień spędzają w pracy spodziewałam się, że będą one łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak dla mnie są one jednak bardziej wymagające, co nie znaczy że nie skorzystam :)
Największym plusem książki, jak dla mnie, są komentarze dietetyczki - dużo przydatnych informacji, nie tylko jeśli chodzi o bilans dietetyczny konkretnych potraw / planów dziennych, ale przede wszystkim dotyczące konkretnych produktów.
więcej Pokaż mimo toFajne przepisy, jednak sięgając po książkę "dla zapracowanych", którzy cały dzień spędzają w pracy spodziewałam się, że będą one łatwe i...
Jestem bardzo rozczarowana tą książką. Spodziewałam się prostych i banalnych przepisów na każdą kieszeń, tymczasem autorzy są tak bardzo fit jak i ich przepisy, które polecają. Połowy składników nigdzie nie można dostać, o niektórych przyprawach słyszę pierwszy raz...
Jestem bardzo rozczarowana tą książką. Spodziewałam się prostych i banalnych przepisów na każdą kieszeń, tymczasem autorzy są tak bardzo fit jak i ich przepisy, które polecają. Połowy składników nigdzie nie można dostać, o niektórych przyprawach słyszę pierwszy raz...
Pokaż mimo toOd dawna wiadomo, że to co jemy wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Często w codziennym zabieganiu o tym zapominamy i brak jest czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw, a pod ręką są zazwyczaj mało zdrowe przekąski, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy. Taki tryb odżywiania może znacznie wpłynąć na wagę i prowadzić do jej szybkiego wzrostu. Można temu zapobiec, a tym samym zrobić coś dla poprawy własnego zdrowia i nastroju. W tym może pomóc ta książka. Zainspirować i zmotywować do zmiany pewnych nawyków żywieniowych.
Karolina i Maciej Szaciłło – to specjaliści w zakresie zdrowego trybu życia. Prowadzą warsztaty dotyczące medytacji i odżywiania oraz są współautorami różnych publikacji związanych z dietą, z których jedna z popularniejszych to „Karolina na detoksie”. Maciej Szaciłło uczestniczy także w różnych programach telewizyjnych, przygotowując przed widzami potrawy.
Wstęp książki to garść podstawowych informacji wprowadzających i pomagających w przygotowaniu się do rozpoczęcia pracy z poradnikiem. Są tu informacje o urządzeniach, które będą potrzebne, produktach do słodzenia i solenia, nietypowych przyprawach. Autorzy wyjaśniają też, dlaczego w ich przepisach nie występuje biała pszenna mąka i czym ją można zastąpić. Tak samo w przypadku cukru. Informacje zawarte we wprowadzeniu przedstawione są w przystępnej formie, bez zbędnego rozpisywania się. Krótko, zwięźle i treściwie.
W książce zaprezentowane są dwa menu, związane z porami roku, a tym samym sezonowymi owocami i warzywami oraz zapotrzebowaniem energetycznym organizmu w tym okresie. Przed częścią z konkretnymi przepisami kulinarnymi autorzy prezentują listy zakupów oddzielnie do dwóch menu oraz receptury na dodatki, które można wykonać wcześniej. Wśród nich jest chociażby północnoafrykańska pasta Harissa, czy zakwas żytni.
Celem książki zgodnie z opisem na okładce jest przedstawienie zdrowych potraw, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a które też w prosty sposób można spakować i zabrać ze sobą. Każdy z przepisów jest odpowiednio oznaczony zarówno pod kątem poziomu trudności, jak i określenia dla ilu osób jest przygotowywana porcja z podanych składników. Dodatkowo mogą pojawić się symbole oznaczające potrawy wegańskie i bezglutenowe. Każdy dzień to coś zupełnie innego. Jest dzień włoski, grecki, francuski, ale także polski. Na różnorodność nie można narzekać. Podsumowaniem przepisów na każdy dzień jest bilans energetyczny. Miła odmiana od liczenia kalorii, jak to zazwyczaj bywa przy dietach.
Przepisy są dobrze opisane z dokładną procedurą ich wykonania. Obok wielu z nich zamieszczone są barwne zdjęcia przedstawiające wykonywane potrawy lub autorów publikacji w trakcie przygotowywania posiłków. Wiele z receptur zaznaczyłam do wypróbowania, chociaż nie planuję sztywno się ich trzymać. Do niektórych też nie mam przekonania. Zabrakło mi przy niektórych przepisach określenia czasu przygotowania.
W ramach wypróbowania przepisów na pierwszy ogień poszedł szafranowy deser kheer oraz pieczona cukinia w sosie pomidorowym. Dania wykonuje się bardzo szybko i nie wymagają dużego doświadczenia, a smak jest ciekawy. Cukinii w takiej postaci wcześniej nie jadłam, ale planuję częściej tak ją przygotowywać. Deser jest pyszny. W ramach urozmaicania codziennej diety ale też z ciekawości jak smakują niektóre dania w planach mam jeszcze wielu przepisów z tej książki.
„Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” to estetycznie wydana, barwna i inspirująca publikacja, w której znajdziecie wiele różnorodnych przepisów. Nie trzeba się ich sztywno trzymać, można eksperymentować, tworząc własne kombinacje smaków. Warto zawalczyć o własne zdrowie i urozmaicić dietę, eliminując złe nawyki żywieniowe. To książka dla wszystkich zabieganych wypełniona poradami oraz przepisami na zdrowe dania, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
http://ksiazki-moj-maly-swiat.blog.pl/2016/10/21/jedz-i-pracuj-nad-wlasnym-zdrowiem-karolina-i-maciej-szacillo/
Od dawna wiadomo, że to co jemy wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Często w codziennym zabieganiu o tym zapominamy i brak jest czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw, a pod ręką są zazwyczaj mało zdrowe przekąski, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy. Taki tryb odżywiania może znacznie wpłynąć na wagę i prowadzić do jej szybkiego wzrostu. Można temu...
więcej Pokaż mimo toJak przystało na książkę kucharską mamy tu - to zrozumiałe - przepisy kulinarne. Ale, ale...nie tylko:) Są bowiem liczne i bardzo przydatne - uwierzcie - porady dotyczące zasad zdrowego odżywiania się. Niektóre z nich są znane, a niektóre mogą się okazać dla Was dość nowatorskie. Wręcz zaskakujące.
Przed częścią zawierającą same przepisy zostały zamieszczone listy rzeczy potrzebnych podczas sporządzania proponowanych posiłków. Dodatkowo mamy tu też wygodną listę zakupów. Jest również charakterystyka użytych w książce przypraw i dodatków do potraw. Oczywiście same zdrowe alternatywy.
Przepisy - co jest bardzo interesujące - zostały podzielone na dwie zasadnicze części:
- I - Menu wiosenno-letnie
- II - Menu jesienno-zimowe
To nie wszystko! Jest też bowiem podział na dni tygodnia, a każdy dzień jest tematycznie poświęcony kuchni innego kraju. Np. Francji, Grecji, Tajlandii, Egiptu, Ameryki, itd.
Sugerowane dania są: nieskomplikowane, szybkie i przystępne. Przede wszystkim jednak zdrowe i nie mogą się nie udać:)
Dodatkowo przy niektórych przepisach mamy oznaczenie, gdy dana kuchnia jest wegańska, albo bezglutenowa. Do zalet "pysznych" propozycji należy wpisać " przenośność" dań. Już wyjaśniam o co chodzi:) Autorzy tak skroili przepisy, aby potrawy można było łatwo spakować,. np. do pracy, czy w podróż. Jest to, uważam, fantastyczne rozwiązanie.
Jak przystało na książkę kucharską mamy tu - to zrozumiałe - przepisy kulinarne. Ale, ale...nie tylko:) Są bowiem liczne i bardzo przydatne - uwierzcie - porady dotyczące zasad zdrowego odżywiania się. Niektóre z nich są znane, a niektóre mogą się okazać dla Was dość nowatorskie. Wręcz zaskakujące.
więcej Pokaż mimo toPrzed częścią zawierającą same przepisy zostały zamieszczone listy...
Książek kulinarnych mamy w domu chyba z 50, ale gdy zobaczyłam tę pozycję jakoś nie mogłam jej się oprzeć. Moje przeczucie mnie tym razem nie zawiodło i publikacja ,,Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło okazała się naprawdę warta polecenia.
Jedzenie odgrywa dużą rolę w naszym życiu. Każdego dnia zjadamy mnóstwo kalorii, kilka/rzadko kilkanaście posiłków, podjadamy. Tylko od nas zależy, co włożymy do buzi. Karolina i Maciej Szaciłło przygotowali naprawdę bogate zestawienie dań, które przyrządza się szybko,a dodatkowo wszystkie po odpowiednim zapakowaniu można zabrać do pracy.
Aby nie było tak nudno, na początku możemy poczytać o tym, co będzie nam potrzebne, w czym najlepiej przewozić jedzenie, o mąkach, cukrze, soli, tłuszczach i przyprawach, a właściwie ich zamiennikach, które są wykorzystywane przez autorów publikacji. Menu jest wiosenno-letnie i jesienno-zimowe, a oprócz tego możemy skosztować dań innych kuchni (czasem nieco modyfikowanych) - włoskiej, francuskiej, greckiej, egipskiej, tajskiej, amerykańskiej, polskiej, indyjskiej, marokańskiej, chińskiej. W książce znalazło się także 10 przepisów na szybkie lunche.
Wszystkie dania były konsultowane z panią dietetyk. Posiłki są ułożone w harmonogramie dnia, jednak można czasem zmienić kolejność. Nie jest to jednak szczególnie wskazane, gdyż każde danie jest dopasowane do rytmu dnia. Wszystkie dania są szczegółowo opisane, na początku danego dniowego jadłospisu jest też podana prawie cała lista składników, w które trzeba się zaopatrzyć. Dodatkowo podane są porady, w jaki sposób przechowywać dany posiłek i co można sobie przygotować na następny dzień.
,,Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło to bardzo kolorowa i smaczna książka, którą się je już oczami. Jest bardzo bogata pod względem jadłospisów i naprawdę ładnie wydana. Dania można wykorzystać nie tylko do pracy, znakomicie sprawdzą się też jako posiłki na niedzielny obiad.
Moja ocena: 5,5/6
Książek kulinarnych mamy w domu chyba z 50, ale gdy zobaczyłam tę pozycję jakoś nie mogłam jej się oprzeć. Moje przeczucie mnie tym razem nie zawiodło i publikacja ,,Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło okazała się naprawdę warta polecenia.
więcej Pokaż mimo toJedzenie odgrywa dużą rolę w naszym życiu. Każdego dnia zjadamy mnóstwo kalorii, kilka/rzadko kilkanaście...
"Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"to kolejna przeczytana przeze mnie pozycja duetu Szaciłło-Szaciłło.
Książka przepięknie wydana.
Przejrzysta treść i kolorowe ilustracje zdecydowanie zachęcają czytelnika do wypróbowania nowych przepisów kulinarnych.
Wewnątrz znajdziecie propozycję na zdrowe śniadania,lunche, przekąski oraz kolację jak i również praktyczne porady co do przygotowania,przechowywania i użytych składników.
Jeśli ciągle Wam mało to dodam, że książka zawiera zdrowe propozycję dań z odległych zakątków świata,a składniki wykorzystywane przez autorów są ogólnodostępne.
Nie wiem jak Wy, ale ja idę gotować :-)
"Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"to kolejna przeczytana przeze mnie pozycja duetu Szaciłło-Szaciłło.
więcej Pokaż mimo toKsiążka przepięknie wydana.
Przejrzysta treść i kolorowe ilustracje zdecydowanie zachęcają czytelnika do wypróbowania nowych przepisów kulinarnych.
Wewnątrz znajdziecie propozycję na zdrowe śniadania,lunche, przekąski oraz kolację jak i również praktyczne porady co do...