Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem

- Data wydania:
- 2016-03-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-03-30
- Liczba stron:
- 240
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364776946
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Tagi:
- jedzenie dieta zdrowie kulinaria
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos.
Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdziesz:
• proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie) inspirowane smakami światowych kuchni
• całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację
• listy zakupów
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Zdrowe = lepsze?
Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Świadomość ówczesnego społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia rozwijana jest przez programy telewizyjne, specjalnie działy kulinarne w tygodnikach oraz przez coraz bogatszą gamę książek o tej tematyce. Prawidłowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia oraz znacząco poprawia samopoczucie i wyzwala w nas nawyk zwracania uwagi na rzeczy, które są dobre dla naszego organizmu. Książka „Jedz i pracuj” namawia czytelnika do przerzucenia się na produkty, które będę balsamem dla naszego przewodu pokarmowego. Czy autorom udało przekonać się mnie do zrezygnowania ze swoich ulubionych, nie do końca zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych?
Nie odpowiem na razie na to pytanie. Zamiast tego skupię się na tym, czego dotyczy recenzowana przeze mnie książka – przyjaznych organizmowi posiłkach oraz próbie uporządkowania swoich nawyków tak, aby pogodzić swój ograniczony czas z gotowaniem zdrowych poczęstunków. Karolina i Maciej Szaciłło próbują zaszczepić w czytelniku świadomość, iż gotując bez chemikaliów, uzyskasz same benefity z tego płynące. Między innymi poprawisz koncentrację i wydajność, a twój umysł dostanie niesamowitą dawkę szczęścia na samą myśl o zdrowym odżywianiu. Jeżeli dodamy do tego redukcję zbędnych kilogramów, publikacja staje się nader interesująca. Jednakże! Wyżej wymienione korzyści reklamowane są na łamach każdego tworu zajmującego się zdrową żywnością. Nie jest tajemnicą, że zdrowe równa się lepsze i przypominanie mi tego na każdym możliwym kroku staje się męczące i lekko odpychające. Poprawa wydajności i koncentracji w pracy nastąpi po każdym posiłku, nie tylko tym, pozbawionym konserwantów i innych chemicznych składników, więc promowanie takich korzyści zdrowej żywności do mnie nie trafiają.
Postanowiłem jednak odłożyć na bok moje nastawienie i udać się do kuchni w celu odpowiedniego jej przygotowania. Rozpocząłem przede wszystkim od poszukiwań ingredientów wymienionych przez autorów książki – mąki orkiszowej, mąki sojowej lub innej (byle nie pszennej), melasy kukurydzianej, słodu jęczmiennego, miodu naturalnego, bryły soli kamiennej, soli himalajskiej, oleju lnianego, masła klarowanego, kozieradki i kurkumy. Są to tylko niektóre składniki zalecane przez małżeństwo Szaciłło. Przekopałem wszystkie półki i oprócz dawno zagubionych przedmiotów udało mi się odnaleźć tylko……. miód. Jego naturalność również pozostawiał wiele do życzenia, więc najlepiej uznać, że w kuchni nie znalazłem nic. Troszeczkę zawstydzony swoim nieprzygotowaniem, postanowiłem udać się w miasto i kupić potrzebne składniki.
Wróciłem (ze łzami w oczach oddawałem ekspedientce swoją kartę płatniczą) i zabrałem się do gotowania czerwonego curry z fasolką szparagową na obiad oraz musu malinowego z kremem mango. Dlaczego akurat te dania? Odpowiedź jest bardzo prosta – na ich składnikach nie połamałem sobie języka i znałem praktycznie każdy ingredient (chociaż agawa błękitna jest dla mnie do tej pory tajemnicą). Sposób przygotowania nie był skomplikowany, wszystko zostało opisane w sposób prosty i zrozumiały. Same dania były smaczne i naprawdę godne uwagi moich kubków smakowych. Za bardzo fajny pomysł uważam również „bilans dietetyczki”, który znajdziemy po każdym skończonym dniu. Sama konstrukcja książki jest podzielona na dwa sezony: letni i zimowy, dzięki czemu, o dostępność składników nie będziemy musieli się martwić. Niektóre dania w książce są bardzo oryginalne, inne kuszą swoją prostotą, więc każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Podsumowując: czy autorom udało przekonać się mnie do zrezygnowania ze swoich ulubionych, nie do końca zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych? Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle trudne. Otóż zacząłem zwracać większą uwagę na składniki, które ukoją mój organizm, jednakże wciąż brak mi czasu aby takie potrawy przygotowywać. Niemniej jednak, przyznaję rację autorom książki, że „każda, nawet niewielka pozytywna zmiana żywieniowa jest ważna”. Udało im się zaszczepić we mnie chęć zdrowego odżywiania i mam nadzieję, że zostanie to ze mną na dłużej. Polecam.
Damian Hejmanowski
Popieram [ 3 ]
Opinie [6]
Największym plusem książki, jak dla mnie, są komentarze dietetyczki - dużo przydatnych informacji, nie tylko jeśli chodzi o bilans dietetyczny konkretnych potraw / planów dziennych, ale przede wszystkim dotyczące konkretnych produktów.
więcejFajne przepisy, jednak sięgając po książkę "dla zapracowanych", którzy cały dzień spędzają w pracy spodziewałam się, że będą one łatwe i...
Jestem bardzo rozczarowana tą książką. Spodziewałam się prostych i banalnych przepisów na każdą kieszeń, tymczasem autorzy są tak bardzo fit jak i ich przepisy, które polecają. Połowy składników nigdzie nie można dostać, o niektórych przyprawach słyszę pierwszy raz...
Pokaż mimo toOd dawna wiadomo, że to co jemy wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Często w codziennym zabieganiu o tym zapominamy i brak jest czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw, a pod ręką są zazwyczaj mało zdrowe przekąski, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy. Taki tryb odżywiania może znacznie wpłynąć na wagę i prowadzić do jej szybkiego wzrostu. Można temu...
więcejJak przystało na książkę kucharską mamy tu - to zrozumiałe - przepisy kulinarne. Ale, ale...nie tylko:) Są bowiem liczne i bardzo przydatne - uwierzcie - porady dotyczące zasad zdrowego odżywiania się. Niektóre z nich są znane, a niektóre mogą się okazać dla Was dość nowatorskie. Wręcz zaskakujące.
więcejPrzed częścią zawierającą same przepisy zostały zamieszczone listy...
Książek kulinarnych mamy w domu chyba z 50, ale gdy zobaczyłam tę pozycję jakoś nie mogłam jej się oprzeć. Moje przeczucie mnie tym razem nie zawiodło i publikacja ,,Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło okazała się naprawdę warta polecenia.
więcejJedzenie odgrywa dużą rolę w naszym życiu. Każdego dnia zjadamy mnóstwo kalorii, kilka/rzadko kilkanaście...
"Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"to kolejna przeczytana przeze mnie pozycja duetu Szaciłło-Szaciłło.
więcejKsiążka przepięknie wydana.
Przejrzysta treść i kolorowe ilustracje zdecydowanie zachęcają czytelnika do wypróbowania nowych przepisów kulinarnych.
Wewnątrz znajdziecie propozycję na zdrowe śniadania,lunche, przekąski oraz kolację jak i również praktyczne porady co do...