Opinie użytkownika
Podczas lektury nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że mam przed sobą literalny zapis barowych wywodów i słodko-gorzkich anegdot podchmielonego i bezcelowo wulgarnego prostaczka. Jakby ktoś włączył w barze dyktafon, nagrał, a następnie bez jakiejkolwiek edycji przelał na papier. Spodziewałam się, że autorzy podzielą się branżowymi tajemnicami, które uchronią niczego...
więcej Pokaż mimo toTo ciekawa pozycja w biblioteczce zarówno amatorów dobrej kuchni, hedonistów lubiących raczyć się smakowitymi opisami dań, ale też antropologów, których ciekawią codzienne kulinarne zwyczaje Francuzów. Polskie tłumaczenie podtytułu i stylistyka okładki sugerują, że jest to książka dość pretensjonalna w swoim wydźwięku. W rzeczywistości jednak tak nie jest. Owszem, autorka...
więcej Pokaż mimo toCzytanie każdej nowej książki kucharskiej zaczynam z plikiem karteczek pod ręką. Zaznaczam w ten sposób przepisy warte wypróbowania. Niektóre przepisy pomijam, bo zawierają składniki, za którymi nie przepadam, są zbyt pracochłonne lub po prostu niczym mnie nie zachęcają. Muszę przyznać z radością, że książka Anny Starmach jest pierwszą tego typu publikacją, w której nie...
więcej Pokaż mimo to
Cały czas męczę się w odpowiedzią na pytanie, czy autor tak na poważnie, czy może sobie zażartował, pisząc tę powieść. Niektóre fragmenty były już do tego stopnia niewiarygodne i sztuczne, że można było tylko się roześmiać.
Negatywnego wrażenia dopełniły wpadki takie jak pomylenie imion bohaterek, czy też wykazywanie się niewiedzą w prostych kwestiach (autor pisze o czym...