Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Cykl:
- Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna (tom 3)
- Wydawnictwo:
- Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
- Data wydania:
- 2015-05-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-05-07
- Liczba stron:
- 550
- Czas czytania
- 9 godz. 10 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364457166
- Tagi:
- zdrowie fitoterapia publikacje naukowe biotechnologia
W dniach 6-7 maja 2015 roku w kampusie Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie odbyła się II Międzynarodowa Konferencja pt „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna". Konferencja została zorganizowana przez Państwową Wyższą Szkolę Zawodową im. Stanisława Pigonia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów. Wygłoszono 30 wykładów i zaprezentowano 57 posterów. W obradach uczestniczyło 150 osób.
Tematyka wykładów i posterów była bardzo różnorodna i obejmowała między innymi: właściwości prozdrowotne oraz odżywcze mięsa, jaj, produktów mleczarskich, probiotyków, prebiotyków, produktów roślinnych (zbóż, ziół uprawianych i dziko rosnących, owoców), produktów pszczelarskich; ponadto chemię surowców roślinnych, pszczelarskich i zwierzęcych; zagadnienia technologiczne w przetwórstwie zielarskim i mięsnym. Nie zabrakło doniesień naukowych z zakresu technologii kosmetycznej i właściwości ziół przydatnych w nowoczesnej kosmetologii i dermatologii. Poruszono również kwestie melodyki badań surowców naturalnych, towaroznawstwa zielarskiego, nutrigenetyki i nutrigenomiki, a także regulacje prawne związane z żywnością funkcjonalną, suplementami diety i lekami ziołowymi.