Znajdź mnie

- 2018-04-04
- 2018-04-04
- 2017-03-21
- Agnieszka Walulik
Czasem widzimy tylko to, co chcemy zobaczyć. Czasem to, co widzimy, zmienia nasze spojrzenie na świat.
Rosa, dziewczyna Jara Costello, popełniła samobójstwo, kiedy oboje studiowali w Cambridge. Nie ma dnia, żeby Jar o niej nie myślał. Minęło pięć lat, ale mężczyzna nadal obsesyjnie podejrzewa, że Rosa – jego jedyna miłość – żyje. Dręczą go wizje dziewczyny, zaskakująco realistyczne i pojawiające się w nieoczekiwanych miejscach. Jego terapeuta twierdzi, że to halucynacje pożałobne. Po odnalezieniu jej pamiętnika podejmuje rozpaczliwe działania, by zrozumieć okoliczności jej śmierci. Im głębiej zanurza się w sprawę, tym bardziej czuje się zagubiony. Trafia do mrocznego półświatka, gdzie nic nie jest tym, czym się wydaje i nikomu nie można ufać, trafia w sam środek szeroko zakrojonej intrygi, która zmienia wszystko wokół niego raz na zawsze.
Kup Znajdź mnie w ulubionej księgarni
Oceny książki Znajdź mnie
1341 użytkowników ma tytuł Znajdź mnie na półkach głównych- Chcę przeczytać 680
- 2018 32
- 2019 14
- 2020 13
- 2021 10
- Audiobooki 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Znajdź mnie
Thriller kompletnie bez napięcia za to z masą wątków: szpiedzy, samobójstwa, depresja, tortury, znęcanie się, eksperymenty, darknet itd. itp. Do tego postaci płaskie jak kartka papieru. Narracja zmieniająca osoby i czas z krótkimi, rwanymi rozdziałami. Gdyby nie forma audiobooka nie dotrwałbym do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka - rollercoaster. Z początku żmudna i trudno przez nią przebrnąć, jednak im dalej, tym trudniej przestać ją czytać. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak bardzo wyczekiwałam zakończenia i z zapartym tchem śledziłam losy bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toaudio
Jednym słowem BAJZEL.
audio
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie, nie lubię takich książek. Pomieszanie z poplątaniem. Psychopaci, ich chore doświadczenia z ludźmi i zwierzętami. Wplątane służby specjalne. Nie wiadomo kto kłamie a kto jest po twojej stronie. Fingowane śmierci itp. itd.
Jednym słowem BAJZEL.
Co za pokręcony i pogmatwany wytwór czyjejś wyobraźni. Mam wrażenie , że autor na bieżąco dorzucał co mu się uroiło. Niedokończone i niejasne wątki, na przykład ojca czy pani psycholog. Niejasna treść , nie mająca potwierdzenia w części dalszej. Najpierw żona Martina martwi się o niego , szlocha, przecież on nie jest złym człowiekiem. A potem okazuje się że to potwór a ona jest latami przez niego terroryzowana. Dziennik, który jest tak pogmatwany, że sam autor się pogubił. Próbował coś tłumaczyć na samym końcu, ale ja już byłam tak zmęczona tym pokręconym wytworem, że już mi się nie chciało skupiać na nim uwagi. W sumie to nie polecam. Są lepsze sposoby spędzenia czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mnie się to podobało i mnie się to czytało.
Z zaskakującym zakończeniem.
Bardzo polecam serdecznie!
Bardzo mnie się to podobało i mnie się to czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku trochę obyczaj, autor pokazuje nam jak się rodzi miłość między dwójką młodych ludzi, a potem to już rasowy thriller.
Z zaskakującym zakończeniem.
Bardzo polecam serdecznie!
Pięć lat- tyle dokładnie ta książka leżała u mnie w szufladzie zanim po nią sięgnąłem. Początkowo nie porwała mnie w ogóle. Przez pierwsze 150 stron wieje nudą, jednak później rozkręca się i momentami nawet trudno się oderwać. Spokojnie książkę mogę polecić, ale nie tym którzy oczekują wrażeń od pierwszych stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosa, dziewczyna Jara Costello popełniła samobójstwo. Mija pięć lat od tamtych wydarzeń, a Jar nadal wierzy, że jego miłość żyje. Dręczą go wizje dziewczyny, które są niepokojąco realne. Postanawia udać się do terapeuty, który twierdzi, że są to jedynie halucynacje wynikające z tego, że nie pogodził się z jej odejściem. Kiedy w końcu postanawia o niej zapomnieć, odnajduje jej dziennik, który rzuca nowe światło na jej śmierć. Zagłębiając się w jego treść odkrywa, że nie wszystko jest takie jakim wydaje się być.
Między mną a Znajdź mnie nie ma porozumienia. Książkę bardzo trudno mi się przyswajało. Poza nudą wiejącą z fabuły, nie opuszczało mnie przekonanie, że historia jest dość przekombinowana. Wątek z eksperymentami na ludziach i zwierzętach może dla jednych uatrakcyjnił fabułę, mnie akurat skuteczne odrzucał. I to wiecie nie w takim nazwijmy to pozytywnym aspekcie. Moim zdaniem książka mogła się bez tego obejść. Krótką wzmiankę na ten temat bym zaakceptowała, ale na tortury z Guantanamo się nie pisałam. Ode mnie 4/10
Rosa, dziewczyna Jara Costello popełniła samobójstwo. Mija pięć lat od tamtych wydarzeń, a Jar nadal wierzy, że jego miłość żyje. Dręczą go wizje dziewczyny, które są niepokojąco realne. Postanawia udać się do terapeuty, który twierdzi, że są to jedynie halucynacje wynikające z tego, że nie pogodził się z jej odejściem. Kiedy w końcu postanawia o niej zapomnieć, odnajduje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w mojej ocenie bardzo dusząca, ciężka, trudna. Pierwsza połowa nużąca. Nie ukrywam, że z niechęcią rozpoczynałam kolejne rozdziały. Dopiero w połowie fabuła zaczyna się rozkręcać. Autor nawiązał do eksperymentów psychologicznych prowadzonych zarówno na zwierzętach jak i ludziach. Ten wątek był mocny, reszta przekombinowana, postaci jednowymiarowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5/10
7,5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa książki nudna jednak później szybko się rozkręca. Rozwiązanie które z czasem zaczyna się objawiać jest zupełnie nieprzewidywalne przez co jest jeszcze bardziej koszmarne.