Czy Nowy Jork płonie?

- New York brule-t-il?
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Hanna Zbonikowska-Bernatowicz
Wrzesień 2003. Saddam Husajn, spodziewający się rychłej inwazji USA na Irak, przekazuje terrorystom plany budowy bomby atomowej. Mimo trudności ze zdobyciem wzbogaconego uranu, wkrótce bomba jest gotowa i przekracza granice USA. Prezydent Bush dostaje ultimatum: albo wymusi na Izraelu wycofuje się z terenów okupowanych, albo bomba zostanie zdetonowana, zabijając miliony Amerykanów. Rząd Izraela odmawia spełnienia żądań...
Kup Czy Nowy Jork płonie? w ulubionej księgarni
Oceny książki Czy Nowy Jork płonie?
180 użytkowników ma tytuł Czy Nowy Jork płonie? na półkach głównych- Przeczytane 116
- 2016 2
- 2013 2
- Przeczytane w 2015 2
- Crime and Story 1
- Przejrzałam i już 1
- Podarowane znajomym 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy Nowy Jork płonie?
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSchematyczniej się chyba nie dało. Zero niespodzianek. Jedyne, co mi się podobało, to opis negocjacji zakulisowych, prób ukrycia stanu faktycznego przed opinią publiczną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca lektura, szybko,łatwo i przyjemnie się czytało.
Wciągająca lektura, szybko,łatwo i przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWrzesień 2003. Saddam Husajn, spodziewający się rychłej inwazji USA na Irak, przekazuje terrorystom plany budowy bomby atomowej. Mimo trudności ze zdobyciem wzbogaconego uranu, wkrótce bomba jest gotowa i przekracza granice USA. Prezydent Bush dostaje ultimatum: albo wymusi na Izraelu wycofanie się z terenów okupowanych, albo bomba zostanie zdetonowana, zabijając miliony Amerykanów. Rząd Izraela odmawia spełnienia żądań ...
Wrzesień 2003. Saddam Husajn, spodziewający się rychłej inwazji USA na Irak, przekazuje terrorystom plany budowy bomby atomowej. Mimo trudności ze zdobyciem wzbogaconego uranu, wkrótce bomba jest gotowa i przekracza granice USA. Prezydent Bush dostaje ultimatum: albo wymusi na Izraelu wycofanie się z terenów okupowanych, albo bomba zostanie zdetonowana, zabijając miliony...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie zwracam uwagi na grubość książki do przedstawionej w niej treści, mimo że wolę czytać te grubsze tomiszcza. Jednak przy tej mogę stwierdzić, że ilość stron jest adekwatna do rozgrywającej się w niej akcji, bowiem narzucony został czas w jakim wydarzenia mają zostać rozstrzygnięte. Dlatego też niezbyt duża objętość tej książki wpływa na odczuwaną presję uciekającego/upływającego czasu. To jest wprost namacalne, że z każdą kolejną stroną ten limit czasowy powoli zbliża się do końca.
A jeśli chodzi o samą treść, to początek książki według mnie jest strasznie nudny i potrzeba ok. 50-70 stron dopiero, aby akcja nabrała tempa, a przy tym zrobiło się nieco ciekawiej. Komicznym okazał się także fakt, że kobieta, która miała zająć się rozbrojeniem bomby okazała się być daltonistką, co uniemożliwiło jej podjęcia samodzielnej decyzji o przecięciu w odpowiedniej kolejności kabelków. Rozumiem, że był to zabieg celowy, mający na celu rozluźnienie wyczuwalnej napiętej atmosfery, ale to tylko spowodowało jak dla mnie popsucie całej tej poważnej akcji, która oprócz tego fragmentu była całkiem, całkiem.
Pozostaje jeszcze pytanie czy polecam tą książkę i w sumie sama nie wiem. Spodziewałam się czegoś lepszego po przeczytaniu opisu na okładce, ale no właśnie pozostaje w powietrzu to "ale". Dlatego nie zamierzam na siłę jej polecać, także z tego względu, że sama w sobie była niespecjalna.
Nigdy nie zwracam uwagi na grubość książki do przedstawionej w niej treści, mimo że wolę czytać te grubsze tomiszcza. Jednak przy tej mogę stwierdzić, że ilość stron jest adekwatna do rozgrywającej się w niej akcji, bowiem narzucony został czas w jakim wydarzenia mają zostać rozstrzygnięte. Dlatego też niezbyt duża objętość tej książki wpływa na odczuwaną presję...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaz,szybko przeczytana.I nawet bardzo mi się podobała.Fabuła,prosta.Ale wciągająca.
Troszkę opisów bieżących spraw z roku 2003.
Prezydent Bush,premier Izraela Sharon.Premier Blair z Londynu.
Bomba umieszczona w Nowym Jorku.Nie jest to wybitne dzieło.
Ale jak ktoś lubi,takie akcje i takie fabuły to można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroszkę opisów bieżących spraw z roku 2003.
Prezydent Bush,premier Izraela Sharon.Premier Blair z Londynu.
Bomba umieszczona w Nowym Jorku.Nie jest to wybitne dzieło.
Ale jak ktoś lubi,takie akcje i takie fabuły to można przeczytać.
Książka naprawdę bardzo przyjemna.Przeczytana przy codziennych dojazdach do szkoły w tramwaju, ponadto bardzo wciągająca i ciekawa :) Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2006
2006
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez większych zachwytów. Do czytania w tramwaju w drodze do i z pracy.
Bez większych zachwytów. Do czytania w tramwaju w drodze do i z pracy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez większych niespodzianek i zwrotów akcji.
Szybko,łatwo i przyjemnie się czyta.
Bez większych niespodzianek i zwrotów akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko,łatwo i przyjemnie się czyta.