Białe. Zimna wyspa Spitsbergen

Okładka książki Białe. Zimna wyspa Spitsbergen autora Ilona Wiśniewska, 9788375368291
Okładka książki Białe. Zimna wyspa Spitsbergen

Białe, bielsze, śnieg

1415 110 128

Oceny książki Białe. Zimna wyspa Spitsbergen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Białe. Zimna wyspa Spitsbergen

Niesamowicie ciepłe, empatyczne, wciągające opowieści o mieszkańcach mroźnego norweskiego Spitsbergenu, widziane oczami opolskiej polonistki i fotografki. Jako osoba ciepło i światłolubna nie wybieram się na Północ, jednak niesamowity talent autorki sprawił, że po lekturze książki mam wrażenie, jakby ta podróż była już za mną. Dla miłośników Skandynawii, podróży i reportażu - pozycja obowiązkowa.

Na półkach: , , , , ,

Świetna opowieść, czytałam ją też zimą więc dodatkowo nastraja widok za oknem. pytanie na każdej stronie zadawane przeze mnie : i po co tam siedzieć... ale dostałam odpowiedzi:) każdy ma inny powód, i to we wszystkich tych historiach opowiedzianych w tej niewielkiej książce jest piękne. końcówka już nużąca. ale przebrnęłam.
polecam!

polecam!

🧊🔥 Zimna wyspa, gorące życie — Spitsbergen bez pocztówki 🔥🧊

🎭 Gatunek: reportaż (mozaika historii i mikro-esejów)

🌡️ Nastrój: chłód na skórze + czułość w środku + lekki niepokój, że „tu zasady są inne”

🎧 Tryb czytania: rozdziałami (to krótkie wejścia w kolejnych ludzi i miejsca)

⭐ Ocena ode mnie: 7/10 — wciągnęło mocno, mimo że nie kocham zimna

🧠 Sedno – co ta książka robi najlepiej 🧠

To nie jest „album o Arktyce”. To jest opowieść o społeczności, która żyje w miejscu tak ekstremalnym, że każda codzienność ma posmak próby: światła, braku światła, wiatru, izolacji… i tego dziwnego uczucia, że Longyearbyen jest trochę jak bańka — niby masz “wszystko”, ale w wersji podbiegunowej, gdzie natura dyktuje warunki, a człowiek tylko kombinuje, jak się w to wpasować.

💥 Haczyk, który wciąga 💥

Już na starcie dostajesz historię taką, że mózg mówi: „niemożliwe”, a ciało: „brrr”: kobieta, która wyskakuje za burtę w Morzu Arktycznym i… jednak przeżywa. To jest świetne otwarcie, bo od razu ustawia ton: Spitsbergen nie jest romantyczny — jest prawdziwy, a ludzkie historie są tu ostrzejsze niż mróz.

🧊 Co mnie urzekło (i czemu to “gorąca emocjonalnie” wyspa) 🧊
🔹 Detale, które robią klimat: miasteczko bez drzew, bez kotów, bez nocy… i z zasadami, które brzmią jak fantastyka, a są logistyką przetrwania.
🔹 Ludzie “z krwi i kości”: multi-kulti Spitsbergenu, kontrakty, samotność, szybkie przyjaźnie i szybkie pożegnania — to wszystko jest podane bez napinki, bardziej „z bliska” niż „z ambony”.
🔹 Miejsca-widma: rosyjska Piramida działa jak metafora — cywilizacja, która przyszła, zbudowała swój sen, a potem zostawiła go na pastwę ciszy i ptaków. To się czyta jak zwiedzanie ruin z przewodnikiem, który wie więcej, niż mówi.

🪓 Dlaczego 7/10, a nie 9/10? 🪓

To książka mozaikowa — i to jest jej siła, ale czasem też koszt. Bywa, że masz ochotę na jeszcze jedno piętro kontekstu (więcej “dlaczego”, mniej “jak jest”),albo na odrobinę mocniejszy łącznik między fragmentami. Nie przeszkadza to w lekturze — po prostu zostawia lekkie poczucie, że momentami bardziej chłoniesz notatnik z życia niż “domknięty obraz”.

🧠 Jedno zdanie, które mi zostaje 🧠

Białe na Spitsbergenie potrafi oślepiać tak, że robi się ciemno w głowie — i właśnie wtedy najlepiej widać, co w człowieku jest naprawdę “jego”.

🧊🔥 Zimna wyspa, gorące życie — Spitsbergen bez pocztówki 🔥🧊

🎭 Gatunek: reportaż (mozaika historii i mikro-esejów)

🎧 Tryb czytania: rozdziałami (to krótkie wejścia w kolejnych ludzi i miejsca)

⭐ Ocena ode mnie: 7/10 — wciągnęło mocno, mimo że nie kocham zimna

🧠 Sedno – co ta książka...

5111 użytkowników ma tytuł Białe. Zimna wyspa Spitsbergen na półkach głównych
799 użytkowników ma tytuł Białe. Zimna wyspa Spitsbergen na półkach dodatkowych

Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Każdemu jego śmietnik. Szkice o śmieciach i śmietniskach Beata Chomątowska, Paweł Dunin-Wąsowicz, Natasza Goerke, Zbigniew Mikołejko, Włodzimierz Karol Pessel, Maria Poprzęcka, Małgorzata Rejmer, Anda Rottenberg, Filip Springer, Krzysztof Środa, Ziemowit Szczerek, Ilona Wiśniewska, Urszula Zajączkowska
Okładka książki Wygadane o Wschodzie Anna Dziewit-Meller, Wojciech Jagielski, Mateusz Marczewski, Marcin Meller, Małgorzata Szejnert, Ilona Wiśniewska
Ilona Wiśniewska
Ilona Wiśniewska
Polonistka i fotografka. Pochodzi z Prószkowa koło Opola, a od 2010 roku mieszka na Spitsbergenie. Swoje reportaże z Północy publikuje regularnie w „Polityce”. Autorka książek takich jak: „Białe. Zimna wyspa Spitsbergen” (2014),„Hen. Na północy Norwegii” (2016),„Lud. Z grenlandzkiej wyspy” (2018).

Cytaty z książki Białe. Zimna wyspa Spitsbergen