Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2017-10-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-10-30
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324042364
- Tagi:
- kulinaria przepisy kulinarne kuchnia polska kuchnia przedwojenna
Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem.
Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej.
Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę.
To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak.
Autorka bloga kulinarnego Kuchenny kredens przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 48
- 19
- 17
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem"
Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki i trudno Autorce odmówić racji.
Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy.
Choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez Monikę Śmigielską.
I zapewniam, że było warto.
"Kuchenny kredens" to fascynującą opowieść o zamiłowaniu do domowych posiłków i pełnej naturalnych składników kuchni naszych babć. To smaki, które wielu z Was pamięta być może jeszcze z czasów dzieciństwa. To także receptury, które znajdujemy czasem odręcznie spisane na pożółkłych na skutek upływu lat karteczkach.
Czasu nie cofniemy, ale możemy dzięki ogromnej pracy i pasji Moniki odtworzyć te przepisy w naszych domach.
"Kuchenny kredens" to zarazem książka bardzo osobista, Zapraszając nas do swojego domu Monika uchyla rąbka tajemnicy i zdradza co jadano w czasach przedwojennych, ale pisze też o sobie - o pobycie na emigracji, o tym co dla niej ważne, z jakich sprzętów kuchennych na co dzień korzysta. Nie znajdziecie w książce przepisów wymagających zaawansowanych technologicznie urządzeń AGD. Wprost przeciwnie - może uda się Wam, gdzieś z kuchennych zakamarków wygrzebać rózgę do ubijania białek, albo stary ręczny mikser, bo białka jajek były stosowane w dawnej kuchni dość często.
Nie zabrakło też w książce opowieści o tym, jak kiedyś nakrywano do stołu i jak serwowano potrawy. I jak pisze sama autorka, choć w dzisiejszych czasach wiele wskazówek, może wydawać się przesadą, to jednak nawet skromny posiłek, ładnie podany może stać się czymś wyjątkowym.
Znajdziecie w "Kuchennym kredensie" bogaty zbiór przepisów na przedwojenne śniadania, desery, wystawne przyjęcia i obiady powszednie. Monika Śmigielska zamieściła także receptury na dania smaczne i zarazem tanie oraz na zapomniane specjały, takie ja duszone ogórki czy rzodkiewka na maśle. I co bardzo ważne dla współczesnych kucharek i kucharzy - wszystkie przepisy zostały dostosowane do aktualnych realiów - nie będziecie więc musieli martwić się o przeliczanie funtów i kwart na znane nam miary i wagi.
"Kuchenny kredens" to przepięknie namalowany słowem, kulinarny obraz polskiej kuchni przedwojennej. Obraz budzący tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednak ta książka uświadamia nam zarazem, jak ważne są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole na którym królują domowe potrawy, zamiast jedzenia rodem z fast foodów.
Polecam, nie tylko na prezent gwiazdkowy.
https://niestatystycznypolak.blogspot.com
"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem"
więcej Pokaż mimo toPowyższe słowa znajdziecie na okładce książki i trudno Autorce odmówić racji.
Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy.
Choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy...