Mrok
- Mayfly
- 2009-10-16
- 2009-10-16
- Dorota Konowrocka-Sawa
- nurkowanie jaskinia mrok finch RPA
Opowieść o Boesmansgat, głębokiej na prawie 300 m jaskini w RPA w kształcie dzwonu i pilocie samolotów pasażerskich, Davidzie Shaw, który po zaledwie 5 latach szkolenia zszedł jako pierwszy i jedyny do tej pory człowiek na głębokość 270 metrów na obiegu zamkniętym. Opowieść o próbie wyłowienia przez niego ciała nurka z dna jaskini, która, choć zakończona tragicznie, jest świadectwem niezwykłej przyjaźni dwóch wyjątkowych ludzi połączonych wspólną pasją.
Oficjalne recenzje
Na krawędzi życia
To jest książka o prawdziwym życiu na krawędzi. Niestety, jest to też książka o umieraniu. Powiem Wam, że główny bohater na końcu zginie tragicznie. Powiem również, że nigdy nie czytałem lepszej książki znając jej zakończenie. To historia o nurkowaniu głębinowym, ale też o przesuwaniu granic ludzkich możliwości. O niezwykłych wyczynach, jak również o ludziach, którzy ich dokonali. O prawdziwym życiu... pełnią życia.
Dave Shaw - człowiek-legenda, australijski nurek techniczny i jedna z dziewięciu osób na świecie, która osiągnęła głębokość zanurzenia powyżej 240 metrów. Na co dzień pilot samolotów pasażerskich. Po zaledwie 5 latach szkolenia schodził na głębokości, których niektórzy nie osiągnęli przez całe życie. "Mrok" jest biografią tego wyjątkowego człowieka. To także historia o jaskini Boesmansgat, położonej w RPA i głębokiej na prawie 300 metrów. Opowieść o spotkaniu i zmierzeniu się człowieka z jaskinią oraz ostatecznie próbie jej poskromienia. Dziwnego w swej formie ujarzmienia, bo poprzez wydobycie z jej dna ciała nurka. I chociaż próba ta zakończyła się niepowodzeniem, to jest potwierdzeniem osiągania rzeczy nieosiągalnych i świadectwem niezwykłej przyjaźni dwóch ludzi.
To jest książka co najmniej głęboka: głęboko wstrząsająca, głęboko poruszająca i zmuszająca do głębokich przemyśleń. Setki metrów pod wodą, człowiek otoczony ciemnością i niewidzialnym wrogiem - ciśnieniem. Chociaż większość ludzi na samą myśl o nurkowaniu jaskiniowym doznaje ataku paniki, to jest grupa osób, które nie tyle słuchają tego ze spokojem, co z uśmiechem na twarzy zanurzają się w co raz głębsze rejony kolejnych jaskiń - niezbadanych, mrocznych i klaustrofobicznych. Stają 'na krawędzi' i ochoczo wychylają się w przepaść.
Phillip Finch pokazał niebywały tutaj kunszt pisarski i ani razu nie zająknął się na temat własnej osoby. Czytelnik ma wrażenie jakby uczestniczył bezpośrednio w przedstawionych wydarzeniach. Czasami mimowolnie wstrzymuje się oddech, nie wspominając o przytłaczającym ciśnieniu i uczuciu osamotnienia w mrocznej toni wody. Efekt tym lepszy, bo pozwalający na pełniejsze obcowanie z książką i jej bohaterami. Widać, że głównym celem nie było przestrzeganie przed niebezpieczeństwami. Raczej zabieg dodający głębi całej historii - tragizmu ale i powagi. Całość to specyficzny hołd dla tego rodzaju ludzi, którzy wcielają w życie scenariusze, u nas pozostające jedynie w sferze marzeń. Dla Dave'a Shawa i Dona Shirley'a i wielu nurków, którzy z zapałem oddają się najbardziej ekstremalnemu nurkowaniu.
Zazdroszczę i podziwiam. A po książkę sięgnę na pewno ponownie, by znów poczuć zapach jaskiń i wody.
Robert Fryga
Książka pomaga zrozumieć jak ekstremalnym sportem jest nurkowanie. Jeśli ktoś myśli że wystarczy odpowiednio długa rurka by oddychać pod wodą będzie zaskoczony. To bardziej biografia Dave'a Shawa niż opis jednego tylko zejścia do jaskini. Dużo fachowej wiedzy, momentami prawie jak podręcznik ale czyta się z zaciekawieniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, więc i ocena odpowiadająca temu stwierdzeniu.
Piszę z perspektywy "nie-nurka" nakłoniony rekomendacją znajomej, że warto przeczytać. Tak na prawdę, trzymając się faktów, wystarczy przeczytać pierwszy rozdział lub nawet krótki opis z tyłu książki, by wiedzieć wszystko o czym ona jest. Tym większe było moje zdziwienie, że ta książka może wciągnąć i zaangażować. Nie lubię prób heroizowania zdarzeń, więc niekiedy język autora był dla mnie irytujący tym bardziej, że historia przedstawiona w książce sama jest w stanie się obronić i nie trzeba tam dodatkowych "ochów" i rozpływania się nad dokonaniami bohaterów. Niemniej, książka zainteresowała mnie tematem na tyle, że prawdopodobnie będę chciał w najbliższym czasie zająć się nurkowaniem w praktyce ;)
Bardzo dobra książka, więc i ocena odpowiadająca temu stwierdzeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiszę z perspektywy "nie-nurka" nakłoniony rekomendacją znajomej, że warto przeczytać. Tak na prawdę, trzymając się faktów, wystarczy przeczytać pierwszy rozdział lub nawet krótki opis z tyłu książki, by wiedzieć wszystko o czym ona jest. Tym większe było moje zdziwienie, że ta książka może wciągnąć i...
Naprawde dobra ksiazka, rzeczywiscie trzyma w napieciu, bardzo polecam! Wciagnela mnie bez reszty, chcialam jak najszybciej ja skonczyc, a jednoczesnie musialam ja odkladac, poniewaz nie moglam zniesc, dokad to "wszystko" zmierza... Dodatkowo sporo sie dowiedzialam o nurkowaniu...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynująca i zarazem przerażająca strona ekstremalnego nurkowania. Napisana jest prostym językiem, zrozumiałym dla laików. Można bardzo wiele dowiedzieć się o nurkowaniu i niebezpieczeństwach z nim związanych. Ale najważniejsze w tej książce są: przyjaźń, zaufanie, wiara w bezgraniczną moc człowieka walczącego o przetrwanie, ale również miłość, nadzieja i różne aspekty życia po stracie najbliższych osób.
Fascynująca i zarazem przerażająca strona ekstremalnego nurkowania. Napisana jest prostym językiem, zrozumiałym dla laików. Można bardzo wiele dowiedzieć się o nurkowaniu i niebezpieczeństwach z nim związanych. Ale najważniejsze w tej książce są: przyjaźń, zaufanie, wiara w bezgraniczną moc człowieka walczącego o przetrwanie, ale również miłość, nadzieja i różne aspekty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoc nurkować nawet nigdy nie próbowałam, to jednak książkę pochłonęłam. Jest teoria, historia bohaterów, opis ich relacji i charakterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka. Jeśli kogoś interesują historie życia ludzi owładniętych pasją, to jest to strzał w dziesiątkę.