Fotografia

Okładka książki Fotografia autora Piotr Schmandt, 9788374892933
Okładka książki Fotografia
Piotr Schmandt Wydawnictwo: Funky Books Cykl: Sprawy inspektora Brauna (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Sprawy inspektora Brauna (tom 2)
2010-07-01
2010-07-01

Kup Fotografia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fotografia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fotografia

Pan Piotr Schmandt ma swój bardzo charakterystyczny styl, który mi odpowiada. Nie dziwi mnie jednak fakt, że ma sporo średnich ocen na LC. Bycie specyficznym i nie uleganie modzie kosztuje.
Druga część cyklu nie zawiodła, ale jednak trochę zaskoczyła.
Zaskoczyła dużo skromniejszym opisem tła. Nie mamy aż tak barwnie opisanych postaci, miast itd.
Może autor stwierdził, że przecież to wszystko było już w części pierwszej i nie ma co się powtarzać?
Mamy więc zamiast tego duże skupienie na sprawie do rozwiązania.
Jak na tego autora można więc powiedzieć, że jest duże tempo i akcja rwie do przodu [z naciskiem na: ,,jak na tego autora ;-) ]
Trochę czułem się jak przy Agacie Christie: Morderstwo, pojawia się świetny detektyw, szczegółowo przepytuje wszystkich podejrzanych i na koniec analizując szczegóły rozmów i zebranych dowodów obwieszcza kto jest winny.
Mi ten schemat pasuje.
Pasuje mi też klimat małych pruskich miasteczek.
Odpoczywam przy tej serii, jednak jeśli lubicie np. Cobena, Nesbo itd. możecie się mocno zawiść a ilość niskich ocen na LC. się zwiększy. Tego bym nie chciał, więc zastanówcie się, czy naprawdę to książka dla Was.

Druga część cyklu nie zawiodła, ale jednak trochę zaskoczyła.
Może autor stwierdził, że...

Niezły kryminał... i tyle. Zabrakło mi głębi z poprzedniej części: rozważań egzystencjalnych, tożsamościowych, moralnych. Na plus niesamowity klimat, który ujmuje mnie od pierwszych zdań.

Ostatnio miałam nieprzyjemność przeczytać tę grafomanię….
Mam problem z oceną tej książki, ponieważ wskazówki techniczne i czystą wiedzę jaką można z niej wyłuskać oceniam na 3/10 - lecz styl pisania autora jest potwornie irytujący i po prostu nudny 1/10. Jedno jest pewne - pozycja zdecydowanie kiepska.

Ostatnio miałam nieprzyjemność przeczytać tę grafomanię….

Książka tak jak jej poprzedniczka, zachowana została zgodnie w stylu retro, co jak najbardziej idzie u niej na plus. Co jednak czuję po przeczytaniu jej? Duży niedosyt. Mam wrażenie, że autor mógłby o wiele bardziej postarać się w kwestii rozwinięcia fabuły. Nie jest to zły kryminał, ale nie można go nazwać dobrym.
Sama akcja tu tak naprawdę nie odbywa się, rozdziały są monotonne i czyta się je bardzo ciężko.
Czy polecam tę książkę? Pierwsza część tak, ta pozycja, jak dla mnie jest niewypałem.

Sama akcja tu tak naprawdę nie odbywa się, rozdziały są...

Jeśli chcesz nauczyć się robić zdjęcia, które chwytają za serce, to musisz przeczytać właśnie tę książkę.

Przedstawia zarówno techniczne aspekty samego procesu fotografowania, jaki sprzęt i programy używać, jak pracować z klientem, jak znaleźć swój styl obrabiania zdjęć oraz jak wyrażać siebie poprzez to co robisz.

Fakt, że książka napisana jest przez osobę, która jest zarówno znakomitym fotografem jak i psychologiem sprawia, że nie znajdziesz drugiej takiej pozycji jak książka Michała. Wiedza, którą potrzebujesz do robienia pięknych ujęć jest tu przedstawiona obok równie praktycznych porad dla wypracowania Twojego dobrego nastawienia do siebie, innych ludzi i swojej twórczości.

Podsumowując: must have na półce! :)

Fakt, że książka napisana jest przez osobę, która jest...

Rewelacja! Retro kryminał, a więc z nutą nostalgii - do świata, w którym każdy nie tylko miał, ale i znał swoje miejsce. Do wdzięku, spokoju, ładu. Smak, wdzięk, niespieszność (życie, w którym nie trzeba gnać, gonić własnego ogona!),atmosfera miasteczka, której i którego już nie ma, a więc powtórzę (bo mnie przepełnia) tęsknota i nostalgia do... normalnego życia, normalnego świata, kultury ludzi. Jest też morderstwo i morderca, a jakże : ) Czytać! Czytać! Czytać! Czyli relaksować się i odpoczywać. No i tęsknić. Do tego, co właściwe, do świata, jaki powinien on być.

Kryminał retro. Ginie fotograf, na pomoc rusza pan inspektor (z samego Berlina!),taki Jasio-samochwała. Przez prawie całą książkę odbywa rozmowy z uczestnikami pewnego spotkania towarzyskiego, przy czym większość tych rozmów polega na przerzucaniu się kurtuazyjnymi zwrotami - jak to między ludźmi "na poziomie". Potem następuje "niespodziewany zwrot akcji", oskarżeni są już chyba zmęczeni panem inspektorem i sami podejmują działania, które pozwalają w końcu ruszyć sprawę z miejsca. Winnych znajduje w końcu pewna panna, która - podobnie jak ja - jest już chyba zniecierpliwiona samozadowoleniem inspektora.

Wszystko zgodne z klasyką kryminału retro. Ale pozostaje pewien niedosyt. Pruska zagadka dużo lepsza.

Bardzo klasyczny kryminał typu "Who done it?", trochę w stylu Agaty Christie. Ograniczone, zamknięte grono podejrzanych, oczywiście trup, a czytelnik wspólnie z detektywem musi znaleźć zabójcę. Akcja rozwija się bardzo powoli, ale autor prowadzi nas ze smakiem i dość lekko. W ogóle całość jest bardzo grzeczna i poukładana, co nie jest w tym wypadku zarzutem. Rozwiązanie zagadki może nieco rozczarowuje, ale to zdarza się dość często i - przynajmniej mnie - nie przekreśla frajdy z czytania.

Polecam miłośnikom kryminałów w starym stylu, ze szlachetnym, poukładanym detektywem. Na pewno sięgnę po inne części przygód inspektora Ignaza Brauna.

Wejherowo. Cudowna, urocza lektura. Czytałam z ogromną przyjemnością. Uwielbiam takie wysmakowane, eleganckie teksty. Szkoda, że ich tak mało w polskiej literaturze.

286 użytkowników ma tytuł Fotografia na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Fotografia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fotografia

Okładka książki "Przeklęta wojna i trzykroć przeklęta służba jej". Kaszubi w Wielkiej Wojnie 1914-1918 Benita Grzenkowicz-Ropela, Michał Hinc, Janina Kurowska, Dariusz Majkowski, Piotr Schmandt, Aleksandra Sielicka, Aleksandra Sielicka
Okładka książki Bóg zasnął? Olga Schmandt, Piotr Schmandt
Bóg zasnął? Olga Schmandt, Piotr Schmandt
Okładka książki O Muzeum w Wejherowie snuta komiksem opowieść Tomasz Mering, Piotr Schmandt
O Muzeum w Wejherowie snuta komiksem opowieść Tomasz Mering, Piotr Schmandt

Okładka książki Klątwa Konstantyna Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński
Klątwa Konstantyna Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Michał Kuźmiński
Okładka książki Pan Whicher w Warszawie Tomasz Bochiński, Agnieszka Chodkowska-Gyurics
Pan Whicher w Warszawie Tomasz Bochiński, Agnieszka Chodkowska-Gyurics

Cytaty z książki Fotografia