Refactoring. Improving the Design of Existing Code

- informatyka, matematyka
- 2018-10-30
- 2018-10-30
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Refactoring. Improving the Design of Existing Code w ulubionej księgarni
Oceny książki Refactoring. Improving the Design of Existing Code
248 użytkowników ma tytuł Refactoring. Improving the Design of Existing Code na półkach głównych- Chcę przeczytać 150
- Programowanie 10
- Informatyka 9
- Techniczne 5
- Programowanie 3
- Techniki programowania 2
- Nie posiadam 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Refactoring. Improving the Design of Existing Code
Niektórzy twierdzą, że ta książka jest kompletnie bez sensu w czasach dobrze rozbudowanych IDE, które pozwalają na zmianę nazw, ekstrakcje funkcji, itp.
Kompletnie się z tą opiną nie zgadzam. Siła tej książki nie polega na tym, że uczy refaktoryzacji. Jej siła polega na tym, że pozwala zauważać wzorce w kodzie, poziomy abstrakcji oraz definiuje inne możliwości rozwiązywania problemów.
Ba, tu jest nawet cały rodział o tym jak można uprościć instrukcje warunkowe. Albo całkowicie się ich pozbyć i zastąpić je dziedziczeniem i przeciążaniem.
IMO, to najlepsza książka o programowaniu, jaką kiedykolwiek czytałem. Nie jest łatwa, przepisywanie i analiza przykładów zajmuje czas. Ale zdecydowanie nie będzie to czas stracony. Znacznie cenniejsza od innych popularnych książek o pisaniu "czystego kodu".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompletnie się z tą opiną nie zgadzam. Siła tej książki nie polega na tym, że uczy refaktoryzacji. Jej siła polega na tym, że pozwala zauważać wzorce w kodzie, poziomy abstrakcji oraz definiuje inne możliwości...
Bardzo dobry kawał literatury i nauki. Czasem zdarzał się dziwne błędy, ale to raczej kwestia przekładu. Polecam. Na minus jedynie fakt, że niektóre opisy trochę rozwleczone i napisane niewyraźnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja dla każdego programisty.
Świetna pozycja dla każdego programisty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytało się dobrze, choć są drobne literówki. Co mi nie bardzo się podobało, to rysunki, które pokazywały trójkąty, kwadraty, prostokąty i strzałki bez objaśnienia( tylko kod). Książkę warto przeczytać, mimo tych moich uwag.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to zbiór podanych w jasny sposób instrukcji jak refektoryzować kod
Ta książka to zbiór podanych w jasny sposób instrukcji jak refektoryzować kod
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma formułę katalogu oraz instrukcji. Jej najistotniejszą częścią jest spis przekształceń, które sprawią, że kod stanie się bardziej czytelny i łatwiejszy w utrzymaniu. Zawiera opis danego przekształcenia, przypadki kiedy powinno się je zastosować, procedurę jak zrobić to bezpiecznie oraz praktyczne przykłady. Pomimo, że książka ma już swoje lata, opisywane w niej przekształcenia są nadal aktualne, choć w wielu wypadkach można posłużyć się automatycznymi mechanizmami IDE oraz użyć nowszej składni Javy. Wielu doświadczonych programistów może zarzucić również, że niektóre przekształcenia są dość trywialne, np. zmiana nazwy metody, ekstrakcja metody itp., niemniej jednak przynoszą one wiele korzyści w praktyce, co widać na jasnych i niezbyt rozbudowanych przykładach. Autor nie narzuca swojej wizji kodu, a raczej proponuje transformacje, wskazując jednocześnie drogę powrotu. Praktyczna okazuje się również lista "brzydkich zapaszków" w kodzie, które wskazują, że coś jest nie tak. Lekturę z pewnością docenią bardziej doświadczeni programiści, którym zdarza się pracować z legacy code'm. Mam nadzieję, że w drugim wydaniu (napisanym w JavaScripcie) odświeżono nieco przykłady, zastosowano nowocześniejsze cechy języków oraz pokazano w jaki sposób używać nowoczesnych narzędzi refaktoryzacyjnych.
Książka ma formułę katalogu oraz instrukcji. Jej najistotniejszą częścią jest spis przekształceń, które sprawią, że kod stanie się bardziej czytelny i łatwiejszy w utrzymaniu. Zawiera opis danego przekształcenia, przypadki kiedy powinno się je zastosować, procedurę jak zrobić to bezpiecznie oraz praktyczne przykłady. Pomimo, że książka ma już swoje lata, opisywane w niej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totroche out of date ale filozofia dobra
troche out of date ale filozofia dobra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa. Nie sposób nie docenić tej książki, gdy pracuje się przy dużych, długofalowych projektach. Książka pokazuje, że jedynym sposobem utrzymania wysokiej jakości i kontroli nad projektem jest ciągła refaktoryzacja. Zaproponowane przekształcenia pełnią rolę podobną do wzorców projektowych. Ułatwiają komunikację poprzez nazwanie i usystematyzowanie operacji które wykonuje się wielokrotnie każdego dnia. Dodatkowo zawiera opis symptomów świadczących o problemach w projekcie, których znajomość pozwala reagować odpowiednio wcześnie.
Pozycja obowiązkowa. Nie sposób nie docenić tej książki, gdy pracuje się przy dużych, długofalowych projektach. Książka pokazuje, że jedynym sposobem utrzymania wysokiej jakości i kontroli nad projektem jest ciągła refaktoryzacja. Zaproponowane przekształcenia pełnią rolę podobną do wzorców projektowych. Ułatwiają komunikację poprzez nazwanie i usystematyzowanie operacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka... każdy zawodowy programista powinien ją przeczytać...
Jeśli komuś wystarcza pisanie na szybko nieskomplikowanego kodu, od którego wymaga się jedynie, by działał, to nie koniecznie skorzysta z tej książki... Jest ona raczej dla koderów, którzy piszą i pielęgnują programy w rozbudowanych, długofalowych projektach.
Zamieszczone w książce przykłady są oczywiście w języku Java.
Klasyka... każdy zawodowy programista powinien ją przeczytać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to lektura uzupełniająca (nie podstawowa),dla tych programistów (już z pewnym stażem i doświadczeniem),którzy traktują swoją pracę poważnie i chcą podnosić swoje kwalifikacje. Nie są to proste rzeczy ani nie są trywialne.
Jeśli komuś wystarcza pisanie na szybko nieskomplikowanego kodu, od którego...